Cuketa - bohyně zeleniny

Redakce

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

V současné době velmi známá zelenina – cuketa, je hojně označovaná jako královna či bohyně mezi vší zeleninou. Cuketa je populární svou nenáročností na pěstování, ale především vyniká tím, že ji lze použít jak při přípravě dezertů, hlavních chodů či předkrmů a polévek. Jmenovaná zelenina obsahuje také velké množství vitamínů, díky kterým má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví.

Jak ji pěstovat?

Existuje několik odrůd cuket a je jen na nás, jakou si pro daný rok vybereme. Rostlinky si můžeme předpěstovat doma, kdy výsev provádíme v průběhu března až dubna. Pokud se rozhodneme pro přímý výsev na záhon, učiníme tak začátkem května.

Rostliny potřebují dostatek vody, jinak strádají jejich plody, které jsou následně suché a tvrdé. Některé rostlinky se mohou plazit po zemi, některé tvoří menší keřík, takže co se týká velikosti místa pro pěstování, to se různí druh od druhu.

Kdy ji sklízet?

Plody cukety sklízíme, když dosáhnou zhruba 10-15 centimetrů. Pokud sklízíme menší plody, ty jsou chutnější, než plody přerostlé. Každá rostlina má několik plodů za 1 sezónu, kdy sklizeň probíhá až do podzimu. Cuketa vydrží v chladu či lednici i několik dní, avšak ztrácí tak na své chuti a kvalitě.


Jaké účinné látky a vitamíny obsahuje?

Cuketa se pyšní vysokým obsahem vitamínů A, B a C, karotenů, vlákniny, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, kyseliny listové a dalších.

Jaké má léčivé účinky a ostatní využití?

Cuketa je využívána při různých zdravotních dietách, jelikož obsahuje vysoké množství vody a také proto, že urychluje náš metabolismus. Hojně je využívána především při diabetických dietách či dietách redukčních, a to díky svému nízkému glykemickému indexu. Co se týká vysokého obsahu vody v této zelenině, pak díky němu jsou pročišťována i naše játra.

Pokud jste se rozhodli pro letní detox, je cuketa vhodným pomocníkem, jelikož pomáhá rychle vyplavovat škodlivé látky z našeho těla.

Častější konzumace cukety je doporučována také lidem trpícím Crohnovou chorobou či Ulcerozní kolitidou, protože složky, které cuketa obsahuje, pečují pozitivně o jejich střeva.

Co se týká dalšího využití cukety, tak existují snad tisíce receptů na přípravu cukety, a to jak na sladký způsob (buchty, bábovky) tak i na slanou úpravu (grilovaná, zapečená, smažená).

Nejlepší recepty z cukety


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Cuketa - bohyně zeleniny, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Cuketa - bohyně zeleniny.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: cuketa, bohyně, zeleniny.

Kde najít informace



×