Cuketa, jak pěstovat a co se z ní dá všechno připravit

Článek byl publikován

Cuketa patří k druhu tykev obecná a jedná se o oblíbenou zeleninu, které se daří i na mnoha českých zahrádkách. Jak se cukety pěstují a co všechno se dá z úrody přichystat?


Jak se cuketa pěstuje
Oficiální název zní tykev keříčková a jedná se o blízkou příbuznou například patizonů. Ačkoli pochází ze Střední Ameriky, úspěšně ji můžeme pěstovat i ve středoevropských podmínkách, do Evropy byla dovezena v rámci kolumbovských výprav.


Předpěstovat si ji zvládneme ze sazeniček, které necháme růst ve skleníku či pařeništi. Pokud je k dispozici nemáme, vzejdou nám i v bytě za oknem. Případně vyséváme semínky rovnou do země, preferujeme spíše těžší hlinitou půdu. Za optimální dobu k výsevu se považuje přibližně konec dubna až začátek května. Rostliny se poměrně rychle rozrůstají a začínají brzy plodit, první přírůstky můžeme očekávat už za cca 60 dnů.


Chceme-li mít skutečně bohatou úrodu, cuketě je potřeba dopřát především dostatek vláhy a živin. Neměli bychom tak ani zapomenout na přihnojení kompostem. Také jsou poměrně teplomilné a těžko snášejí teploty pod nulou.


Hlavní výhodou pěstování cuket je jejich vysoká odolnost vůči chorobám. Zpravidla nejsou nijak náchylné, ve výjimečných případech rostliny napadá plíseň okurková. Tomu můžeme zamezit pravidelným zaléváním a udržováním vlhké půdy.


Jak můžeme zužitkovat cukety
V letních měsících pak na mnoho úspěšných zahrádkářů čeká nadúroda zelených plodů. Nejvyšší čas na sklizeň je, když dosáhnou délky zhruba od 7 do 15 cm. Ačkoli se tradičně považují za zeleninu, z botanického hlediska je cuketa kupodivu ovocem. Má mnoho možností využití, co všechno si z ní můžete připravit?


Pokrmy z cukety ocení především všichni ti, kdo se snaží si udržet štíhlou linii. Mají totiž velmi nízkou kalorickou hodnotu díky vysokému obsahu vody. Navíc jsou plody tykve bohatým zdrojem vitamínu B. Vysoký obsah vlákniny příznivě působí i na střevní peristaltiku.


Kdo až tak netrvá na tom, aby byl pokrm maximálně dietní a nebojí se smaženého, může si připravit třeba cuketové placičky, obdobu klasických bramboráků. Pozor, brambory z receptu zcela nevynecháváme, vhodný poměr je půl na půl. Můžeme je taktéž zapékat či grilovat. Cuketa se ovšem výborně hodí i do lehčích receptů. Přichystat se z ní dá třeba salát nebo osvěžující polévka, která je perfektním lehkým obědem do horkých dnů, protože se dá jíst i studená.


Cuketa najde v kuchyni i trochu netypické uplatnění. Tradičně ji, jak už bylo řečeno, považujeme za zeleninu a podle toho jsme zvyklí ji zpracovávat především na slano. Jde však o surovinu, která patří i do sladkých pokrmů. Moučníky jsou díky ní totiž dokonale vláčné. A neodmítnou zaručeně ani zavilí odpůrci zeleniny. Pro tento účel se hodí hlavně cukety přerostlé.











Cuketa patří k druhu tykev obecná a jedná se o oblíbenou zeleninu, které se daří i na mnoha českých zahrádkách. Jak se cukety pěstuj&iacu...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Cuketa, jak pěstovat a co se z ní dá všechno připravit
Cuketa, jak pěstovat a co se z ní dá všechno připravit Cuketa, jak pěstovat a co se z ní dá všechno připravit

Autoři článku

Podpora uživatelů

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů