článek

Cuketa na našem stole


Cuketa, někdy se jí říká cukína, patří mezi tykve. Tato zelenina, kterou často hojně pěstujeme na svých zahrádkách, pochá..
(celý článek)

Cuketa, někdy se jí říká cukína, patří mezi tykve. Tato zelenina, kterou často hojně pěstujeme na svých zahrádkách, pochá...


Cuketa, někdy se jí říká cukína, patří mezi tykve. Tato zelenina, kterou často hojně pěstujeme na svých zahrádkách, pochází ze Střední Ameriky. Taková, jakou ji u nás známe, ale vznikla až šlechtěním v Itálii. Odtud i její název z italského výrazu pro tykev „zucca“. Její pěstování je snadné, netrpí téměř žádnými chorobami a roste poměrně rychle.

Cuketa má většinou zelenou, žlutozelenou nebo žlutou barvu a tvarem připomíná okurku. Na rozdíl od ní se ale konzumuje většinou tepelně upravená. Plod cukety obsahuje až 91 procent vody, má vysoký obsah karotenu a minerálů, hlavně draslíku. Vyplavuje z našeho těla přebytečnou vodu a soli. Je také velmi vhodná pro redukční diety, protože obsahuje jen velmi málo sacharidů. Prospívá pacientům s vysokým tlakem, chorobami srdce, cukrovkou nebo revmatismem.

V osmdesátých letech se u nás cuketa objevila a od té doby se v naší kuchyni používá v masovém měřítku. Můžeme ji vařit, dusit, péci, zapékat, nakládat i smažit. Má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť dalších přísad. Proto se hodně upravuje s výrazným kořením, česnekem, bylinkami apod. Velmi oblíbené jídlo je například bramborák z cukety, nebo třeba cukety plněné masem. Také ji grilujeme, bývá skvělou přílohou k masům. Hodně se používá k výrobě různých pyré, dipů a omáček. Zkrátka její možnosti použití v kuchyni jsou obrovské, i když se hodí spíše pro středomořskou a francouzskou kuchyni, než pro tu českou.

Žlutá cuketa je křehčí a chutnější než zelená, a její slupka obsahuje větší obsah hořčíku. Vůbec nejchutnější jsou mladé plody cukety. Nemusí se loupat a mají minimum měkkých semínek.

I když si cukety nepěstujeme sami, téměř celoročně je dostaneme ve všech obchodech se zeleninou. A byla by škoda nevyužít jejich kvalit a neobohatit si tak svůj jídelníček.

 

Cuketové karbanátky

Cuketové karbanátky


Výborné, snadno a rychle připravené vegetariánské jídlo. A i poměrně levné.


Zapečená brokolice s cuketou a špenátem

Zapečená brokolice s cuketou a špenátem


Zelenina doplněná pikantními kvalitními sýry. Pochoutka pro opravdové labužníky.


Cuketový nákyp s uzeným masem

Cuketový nákyp s uzeným masem


Výrazné koření a česnek dodá nákypu patřičnou chuť. Spolu s uzeným masem a cuketou nemá tento pokrm, připravený v jednom pekáčku, chybu.


Cuketová polévka

Cuketová polévka


Je to jemné a syté smetanové pyré. Stačí přidat osmaženou housku nebo jen kousek čerstvého pečiva.


Plněná cuketa

Plněná cuketa


Voňavá sýrem a pečenými rajčaty. Místo šunky můžeme použít i anglickou slaninu nebo kousek uzeného masa.


Cuketová pomazánka na topinky

Cuketová pomazánka na topinky


Jak jinak než pikantní pochoutka, která se hodí i k vašim oblíbeným těstovinám.


Bramborák s cuketou pečený v troubě

Bramborák s cuketou pečený v troubě


Půl na půl s bramborami a bez nezdravého smažení na oleji. Zdravé a chutné.


Cuketová bábovka

Cuketová bábovka


Díky cuketě není suchá, jak někdy bábovky bývají. Rozhodně ji vyzkoušejte.


Slaný sýrový koláč s cuketou

Slaný sýrový koláč s cuketou


Rychlé jídlo z listového těsta, cukety, kopru a dvou druhů sýra. Nejen pro vegetariány.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Cuketa na našem stole.
Nebo hledejte podobné podle části názvu cuketa našem stole .
Další recepty na Cuketa na našem stole.

Naši partneři