článek

Cuketa v naší kuchyni


Cuketa se velice často pěstuje na zahradách, jelikož je nenáročná, dorůstá velkých rozměrů a její využití je různorodé. T..
(celý článek)

Cuketa se velice často pěstuje na zahradách, jelikož je nenáročná, dorůstá velkých rozměrů a její využití je různorodé. T...


Cuketa se velice často pěstuje na zahradách, jelikož je nenáročná, dorůstá velkých rozměrů a její využití je různorodé. Tato zelenina zpestří náš jídelníček a odlehčí jej.

Cuketa nebo-li cukína
Cuketa je jednoletá zelenina, která se řadí do rodu tykev obecná jejíž domovinou je Střední Amerika. Cuketa vznikla šlechtěním v Itálii a velice rychle si získala oblibu v celé Evropě. Nejběžnější odrůda je Nefertiti latinsky Cucurbita pepo. Cuketa může dorůstat až velikosti keře. Má silné řapíky a veliké listy s bělavými skvrnami. Květy mají pět okvětních lístků, jsou podlouhlé a žluté. Plody připomínají „tlustou“ okurku. Většinou jsou tmavě zelené či žíhané nebo žluté.

Zelenina plná vitamínů
Cuketa je dužnatá zelenina, která obsahuje cca 90% vody. Proto je vhodná při nejrůznějších dietách a snižování nadváhy. Je ceněná pro svůj obsah karotenu, vitaminu C, B, A a minerálních látek. Především draslík, je pro naše tělo přínosný, jelikož vyplavuje škodlivé látky z těla, dále také nadbytečné soli a vodu. Proto se často používá při detoxikaci organismu. Cuketa obsahuje malé množství sacharidů a vlákniny.

Cuketa v naší kuchyni
Tato zelenina byla v Čechách nejvíce populární v 80.letech našeho století. Díky tomu vzniklo již tisíce receptů a variant zpracování. Pozor! Pokud se domníváte, že se nedá jíst syrová, jste na omylu. Mladé cuketky se dají nakrájet do salátu a jsou velice chutné. Navíc, pokud se cukety sklidí malé, podporuje to růst dalších cuket. Také květy se dají použít v kuchyni. Pokud je jasné, že už nám cukety neuzrají, můžeme otrhat květy, odstranit pestík a naplnit je sýrem, šunkou, bylinkami, převázat provázkem a osmažit. Cuketa jako taková se dost často obaluje v těstíčku a smaží (na kolečka). Může se plnit, zapékat a dusit. Oblíbené jsou i různé placičky či „bramboráky – cukeťáky“. Nastrouhaná cuketa se také používá do moučníků, perníků na zvláčnění.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Cuketa v naší kuchyni.
Nebo hledejte podobné podle části názvu cuketa naší kuchyni .
Další recepty na Cuketa v naší kuchyni.

Naši partneři