Den mléčné čokolády je tu! Oslavte tento švýcarský vynález stylově.

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Rozplývá se na jazyku, pohladí chuťové pohárky i duši. Mléčná čokoláda byla vynalezena ve Švýcarsku před téměř sto padesáti lety a od té doby neztrácí na popularitě. Oslavte den mléčné čokolády stylově, například šálkem horké čokolády nebo lahodným dezertem.

Pro výrobu čokolády jsou potřeba kakaové boby, které jsou populární už několik tisíc let. Pro mayské kmeny představoval kakaovník posvátný strom, Aztékové používali jeho plody k náboženským obřadům, jako lék, základ lahodného nápoje i jako platidlo.

Tmavé boby, které vzhledem připomínají mandle, přivezl do Evropy Kryštof Kolumbus. Bohužel netušil jak je správně upravit a nápoj z nich připravený neměl valnou chuť. Jeho omyl napravil o dvacet let později objevitel a mořeplavec Hernán Cortéz, který pochopil cenu bobů i princip výroby nápoje, do něhož navíc přidal cukr a vanilku.

Čokoládový mok se stal módním a jeho obliba se šířila po evropských královských dvorech a později i mezi běžné obyvatelstvo. První recept na sladký čokoládový nápoj sepsali španělští mniši v roce 1590 a stal se základem pro dnešní předpis na výrobu čokolády.


Moderní čokoláda

Nejkvalitnější čokolády mají vysoký podíl kakaových bobů a sloužit mohou i jako lék. O něco populárnější je však sladší varianta – mléčná čokoláda. Ta se od hořké kolegyně liší složením, navíc totiž obsahuje jednu zásadní ingredienci.

Švýcarsko je známé jako země vynikající čokolády a označení jistě nese po právu. Právě v této zemi se psala důležitá část historie oblíbené cukrovinky. Na počátku 19. století byla ve Švýcarsku založena první čokoládovna. Francois – Louis Cailler ji nechal postavit v městečku Vevey, které je s dějinami čokolády silně propojené.

Nová ingredience

Ve Vevey, městě na břehu Ženevského jezera, se narodil a působil Daniel Peter, vynálezce mléčné čokolády. Inspiraci přimíchat do receptu sušené mléko, získal od svého blízkého přítele Henriho Nestlé, zakladatele světoznámého koncernu. Ten přidával tuto surovinu do dětské výživy a Petera myšlenka velmi zaujala. Trh s čokoládou již ovládaly zavedené firmy a on věděl, že musí přinést nový, pro spotřebitele lákavý produkt. Povedlo se a v roce 1875 spatřila světlo světa mléčná čokoláda! O čtyři roky později upravil recepturu další Švýcar – Rodolphe Lind -, a vytvořil dobrotu, která se navíc ještě rozplývala na jazyku.

Světový den mléčné čokolády

Obliba této cukrovinky je tak veliká, že má dokonce i svůj vlastní mezinárodní den. Připadá na 28. července a oslavit ho lze například šálkem horké čokolády, čokoládovým dortem, pěnou nebo tabulkou oblíbené čokolády. Více čokoládových receptů naleznete v galerii pod článkem. 

Nejlepší čokoládový dort

Nejlepší čokoládový dort


Skvělá volba jak oslavit mezinárodní den čokolády. Dorty naplněné touto ingrediencí jsou nepřekonatelné a vězte, že vám zvednou náladu!


Horká čokoláda

Horká čokoláda


Ani šálek lahodně vonícího moku z čokolády není špatnou volbou pro tento sváteční den.


Muffiny s čokoládou

Muffiny s čokoládou


Kdo nechce ztrácet čas pečením dortů, ten ať sáhne po tomto receptu. Muffiny s čokoládou chutnají také skvěle!


Snadné čokoládové brownies

Snadné čokoládové brownies


Řezy toho moučníku jsou plné čokolády. Jde o báječný dezert například ke kávě.


Čokoládová poleva

Čokoládová poleva


Použít se dá pro ozdobu dortů, ale také ovoce. Co si pochutnat na banánu politém čokoládovu polevou?



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Den mléčné čokolády je tu! Oslavte tento švýcarský vynález stylově., je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: den, mléčné, čokolády, tu!, oslavte, tento, švýcarský, vynález, stylově..

Kde najít informace



×