článek

Dieta a stravování podle krevních skupin – zatracovaná alternativa?


Víte, jakou máte krevní skupinu? Ne? V tom případě zajděte na nejbližší transfuzní stanici nebo požádejte o zjištění vaše..
(celý článek)

Víte, jakou máte krevní skupinu? Ne? V tom případě zajděte na nejbližší transfuzní stanici nebo požádejte o zjištění vaše...


Víte, jakou máte krevní skupinu? Ne? V tom případě zajděte na nejbližší transfuzní stanici nebo požádejte o zjištění vašeho praktického lékaře. V dnešní době už je tento údaj nezbytný nejen pro rychlou záchranu vašeho života při nehodě, ale i pro výběr potravin kompatibilních s vaší krevní skupinou.

Vznik a počátky teorie


Teorii o tom, že pro různé krevní skupiny jsou vhodné jiné potraviny, začal propagovat v devadesátých letech americký lékař Dr. Peter D’Adamo, který navázal na práci svého otce Jamese. Dr. James D.Adamo byl lázeňský lékař, který při své praxi narazil na to, že přísná vegetariánská strava lázeňských diet dělá dobře většině pacientů. Někteří se po ní však lépe necítí, dokonce se jejich stav zhoršuje. Proto se doktor D’Adamo snažil pátrat dál a dopátral se k příčině v podobě rozdílných krevních skupin pacientů. Jeho syn Petr postupně otcovu teorii doplnil o vědecký základ.  

Teoretický princip fungování


Ten spočívá v tom, že imunitní systém organismu vytváří protilátky (antigeny), z nichž většina ke své tvorbě potřebuje stimulaci v podobě infekce, případně očkování, a podobně. Naproti tomu protilátky proti krevním skupinám jsou tak silné, že tuto stimulaci nepotřebují. Tvoří se v těle od narození a liší se v závislosti na krevní skupině. V momentě vstupu cizího antigenu do organismu ho na sebe naváží krevní antigeny a tím ho zničí. Této reakci se říká aglutinace neboli shlukování.

Stravování podle krevních skupin je založeno na jednoduchém předpokladu, že některé potraviny mají schopnost aglutinovat krvinky určitých krevních skupin, zatímco jiných ne. Potraviny, které mohou být škodlivé pro krvinky jedné krevní skupiny, naopak krvinkám jiné skupiny prospívají. Zdroj: P.J. D’Adamo, C. Whitney: Výživa a krevní skupiny, California Fitness - Bohemia, 1998.

Potraviny vhodné pro jednotlivé krevní skupiny


Krevní skupina 0:


-pravděpodobně nejstarší krevní skupina na světě, vznikla v Africe,
-její označení je „lovec“,
-organismus s nulkou zvládá metabolizovat bílkoviny a tuky nejlépe ze všech krevních skupin,
-může si v neomezeném množství dopřát maso,
-je pro ni vhodné intenzivní cvičení,
-má nejpomalejší metabolismus a tendenci přibírat.

Vhodné potraviny:

-veškeré červené maso: hovězí, telecí, skopové, jehněčí, zvěřina, ale i krůtí, a kuřecí, ryby a mořské plody,
-vnitřnosti: játra, srdce, plíce,
-listová zelenina a rajčata,
-mléko a sýry pouze kozí,
-rýže a luštěniny.

Nevhodné potraviny:

-kravské mléko a mléčné výrobky,
-obiloviny,
-vejce,
-ořechy.

Krevní skupina A:


-druhá nejstarší krevní skupina na světě, vznikla v Asii a na Středním Východě,
-její označení je „pěstitel“,
-její organismus přetěžují potraviny živočišného původu,
-naopak trávení je přizpůsobeno potravinám původu rostlinného,
-vhodná jsou relaxační cvičení jako jóga.

  Vhodné potraviny:

-drůbeží maso a ryby kromě mořských plodů,
-kysané mléčné výrobky,
-zelenina a ovoce v hojné míře,
-luštěniny, sója, tofu, pohanka,
-ořechy, bylinky,
-červené víno a káva.

Nevhodné potraviny:

-červené maso a uzeniny,
-klasické mléčné výrobky,
-obiloviny (pšenice).

Krevní skupina B:


-krevní skupina původem z himálajských velehor,
-její označení je „kočovník“,
-potřebují mírnou aktivitu, vhodná je jízda na kole, chůze, a podobně.
-Jejich organismus špatně tráví lepek.

Vhodné potraviny:

-maso a masné výrobky, skopové, jehněčí, drůbeží, ryby, zvěřina,
-mléko a mléčné výrobky, vejce,
-obiloviny: oves, rýže
-brambory, zelí, houby, křen, zázvor,
-ovoce a listová zelenina.

Nevhodné potraviny:

-mořské plody,
-sója, kukuřice, čočka, pohanka,
-pšenice, obecně obiloviny s lepkem,
-kuřecí maso.

Krevní skupina AB:


-nejmladší krevní skupina, vznikla promícháním skupin A a B,
-její označení je „vzácná“,
-má vysoce odolný imunitní systém,
-kombinuje výhody krevních skupin A a B,
-citlivý trávicí trakt.

Vhodné potraviny:

-maso: skopové, jehněčí, králičí, drůbeží,
-tofu, mořské plody, řasy, vejce,
-mléko a mléčné výrobky, nejlépe zakysané,
-listová zelenina, ovoce, ananas,
-luštěniny, oves, proso, sója, rýže,
-káva, čaj.

Nevhodné potraviny:

-červené maso,
-pohanka, kukuřice,
-kyselé potraviny.

Stravování podle krevních skupin rozhodně není zázračnou metodou jak zhubnout a udržet si stálé zdraví. Je to jedna z alternativ, která se nabízí a rozhodně je dobré brát ji s nadhledem a dogmaticky se nevyhýbat potravinám, které nám zakazuje, přestože nám dělají dobře. Rozhodnutí zda této teorii uvěřit či ne, nechám na vás. Každopádně za vyzkoušení to stojí, co říkáte?


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Dieta

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:


Naši partneři