článek

Divoké bylinky neboli plevel ze zahrady na našem jídelníčku!


V dnešní době už je běžné vařit ze sezónních surovin a používat čerstvé bylinky. Pokud lidé nemají zahradu, pěstují si je..
(celý článek)

V dnešní době už je běžné vařit ze sezónních surovin a používat čerstvé bylinky. Pokud lidé nemají zahradu, pěstují si je...


V dnešní době už je běžné vařit ze sezónních surovin a používat čerstvé bylinky. Pokud lidé nemají zahradu, pěstují si je v truhlících či květináčích klidně i v interiéru. My tady pro vás máme zase něco trochu jiného. Na našich zahradách a loukách najdete mnoho zdraví prospěšných bylinek, květin, které se krásně dají použít při vaření. Není nic jednoduššího než si na procházce nějaké natrhat a poté si připravit zdravou dobrotu. Avšak nesmíme zapomenout zmínit, že louku či zahrádku by si člověk měl vybírat! Je opravdu důležité, aby půda a okolí nebylo kontaminované či prašné, poté bychom do těla dostaly i látky, které opravdu nechceme. Takže sbírat pampelišky nebo sedmikrásky u dálnice nebo vedle pole s chemicky ošetřenou řepkou není rozhodně dobrý nápad.

Proč zrovna divoké bylinky?

Pokud nejste zrovna ti šťastlivci, kteří si na své zahrádce vypěstují dostatečné množství zeleniny, nezbývá nic jiného, než nakoupit v obchodě. Pokud nepůjdete na farmářské trhy, čerstvou zeleninu z Čech pravděpodobně nekoupíte. Většina zeleniny se dováží z ciziny, kde se pěstuje ve velkém a je chemicky ošetřena. Sklízí se nezralá, aby dozrála na své dlouhé cestě k nám. Tím pádem neobsahuje tolik vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek, jako by byla sklizena až po dozrání. Vy svůj jídelníček můžete zpestřit naším českým „plevelem“, který je bohatý na mnoho látek důležitých pro náš organismus. Zmíníme např. chlorofyl, který má stejnou strukturu jako krevní barvivo a zneškodňuje škodlivé látky v našem těle. Většina divokých bylin má vysoký obsah vitaminu C, obsahuje kyselinu listovou, minerální látky (draslík, vápník, sodík, aj.) a mnoho z nich pročišťuje krev, zlepšuje trávení.

Co tedy sbírat?

Nyní si vyjmenujeme bylinky, které můžeme sbírat a přidávat do polévek, salátů, posypat na chleba, květinami ozdobit dezerty, jednohubky, kanapky, apod. Všechny byliny je dobré sbírat na jaře, kdy jsou mladé a obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Doporučuje se sbírat je do té doby než vykvetou (pokud nesbíráme květy samozřejmě).
Nejznámější je asi kopřiva (čistí krev, zlepšuje trávení, do polévek, jako příloha), kerblík třebule (používá se jako koření připomíná petržel a anýz), kontryhel (působí příznivě na ženské orgány, je dobrý do salátů), popenec břečťanovitý (dobrý na žaludek, čistí krev, rozpouští hleny, používá se do salátů), pomněnka (obsahuje draslík, který je dobrý na naše srdce), sedmikráska chudobka (květy i lístky do salátů), šťovík (vodný do smetanových jídel, polévek, čerstvý ke žvýkání, vysoký obsah vitaminu C), violka vonná neboli fialka (sbíráme listy, květy na ozdobu pokrmů, obsahuje vitamin C a E), pampeliška (kořen pro očistu, listy do salátů, obsahují vitaminy C, D, B), bršlice (do polévek), kostival (listy obalíme v těstíčku a osmažíme) a rozchodník skalní (listy do salátů nebo přidat do špenátu, obsahuje vitamin C).
Na těchto internetových stránkách najdete několik receptů s divokými bylinkami.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:


Naši partneři