článek

Dobré jídlo, přátelé, a hlavně žádný spěch. Tak stolují Francouzi.


Není to jen o francouzské kuchyni, která je samozřejmě světově proslulá a Francouzi ji mají za“nedotknutelné kulturní děd..
(celý článek)

Není to jen o francouzské kuchyni, která je samozřejmě světově proslulá a Francouzi ji mají za“nedotknutelné kulturní děd...


Není to jen o francouzské kuchyni, která je samozřejmě světově proslulá a Francouzi ji mají za“nedotknutelné kulturní dědictví“, což je označení z roku 2010 od organizace UNESCO. Mimochodem, stejné ocenění získala v témže roce i mexická kuchyně. Ne, jde vlastně o vztah k jídlu. Francouzi si jídla považují, věnují jeho přípravě i jemu samotnému spoustu času, a požitek ze stolování si ohromně užívají. Ve Francii je gastronomie vůbec na vysoké úrovni. Známý průvodce světem gastronomie Michelin, je ve světě uznáván jako velmi vysoká autorita při oceňování restaurací.

Michelinské hvězdy, kterými se pyšní mnohé francouzské restaurace, jsou sice dokladem vysoké gastronomie, ale ve Francii se skvěle najíte i v „obyčejných“ restauracích. Pokud navštívíte Paříž, jistě si budete báječně pochutnávat a navíc si můžete užívat onen pověstný francouzský rituál s jídlem. Takový oběd totiž může trvat hodiny. Obvykle ho tvoří tři chody. Předkrm, hlavní chod a dezert nebo sýry. Francouzi u jídla rozhodně nespěchají a ještě se při tom i dobře baví.

Ale nemusíte zrovna letět do Francie, abyste si pochutnali na nějaké francouzské specialitě. Stačí si opatřit pár typických surovin a ingrediencí, a připravíte si báječné jídlo i doma pro sebe a třeba i pro své přátele. S nimi pak při dobrém jídle můžete strávit čas plný klidu, pohody a zábavy.

Základem francouzské kuchyně jsou bezesporu vína a sýry. Brie, Camembert, Roquefort a mnohé další. Champagne ve Francii přinesla světu šampaňské víno, Burgundsko známe také díky vínu, skvělým sýrům a pochází odsud také dijonská hořčice. Bretaň a Normandie zase nabízí skvělou jablečnou pálenku calvados a palačinky z pohankové mouky.

Francouzi jsou gurmáni a v oblibě mají i křepelky, drozdy, šneky nebo třeba žabí stehýnka.

Při vaření francouzští kuchaři používají spoustu zeleniny, například fenykl, čekanku, francouzský chřest, artyčok, špenát, dýně. Kromě toho Francouzi milují mořské plody všeho druhu. Ústřice, kraby, hřebenatky, slávky a spoustu dalších. Také skopové maso, jehněčí, telecí, vepřové, hovězí, zvěřinu, to všechno připravené se spoustou zeleniny a bylinek. Zvlášť na bylinkách si dávají záležet, hodně je kombinují a nejčastěji používají bylinky čerstvé.

V některých regionech Francie se vyrábí kvalitní klobásy, v alpském zase například skvělé sýry. Známá je také Provence, kde se pije pastis a pěstují známé provensálské bylinky a samozřejmě levandule. Všechny tyto různé regionální kulinářské speciality ale můžete ochutnat i v pařížských restauracích.

A jistěže nemůžeme zapomenout na bagetu, dlouhý a úzký francouzský chléb, jehož ingredience jsou ve Francii definovány zákonem. Je charakteristická svou délkou a křupavostí. Častým předkrmem u francouzského stolu bývá paštika a je doplněná právě bagetou. Ovšem bageta nesmí chybět ani u žádné snídaně. Stejně jako máslový croissant. Ten je snad úplně neznámějším francouzským pečivem.

Quiche, tento slaný koláč sice pochází z Německa, ale dnes je už považován za typické francouzské jídlo. Bývá se sýrem, smetanou, špenátem, cibulí, houbami apod.

Fole gras je další světově proslulá francouzská delikatesa z husích a kachních jater. Nebo cibulová polévka, další francouzský vynález.

Zkrátka, francouzská kuchyně je velmi pestrá, a nic nám nebrání si ji užít i bez náročného cestování. Jistě najdeme i u nás nějakou francouzskou restauraci. Nebo si uvaříme nějakou typicky francouzskou specialitu doma. A nebudeme spěchat, budeme si to vaření i stolování po francouzsku pěkně užívat. A možná si pak dáme jako digestiv sklenku francouzského Cognacu nebo Armagnacu.

 

Špagety Carbonara

Špagety Carbonara


Důležité je použít kvalitní těstoviny. Pochutnáte si.


Francouzská bageta

Francouzská bageta


Čerstvá je úplně nejlepší. A raději jich upečte víc.


Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka


Chutná polévka na francouzský způsob. Druhý den po dlouhé oslavě vás postaví na nohy.


Francouzský cibulový koláč

Francouzský cibulový koláč


Podávejte ho ještě teplý. Tyhle slané koláče jsou vítaným pohoštěním.


Francouzská brioška

Francouzská brioška


Další klasické francouzské pečivo. S rozinkami je výborná.


Francouzský koláč Tarte Tatin s jablky a hruškami

Francouzský koláč Tarte Tatin s jablky a hruškami


Výborný moučník ke kávě nebo k odpolednímu čaji. Nabídněte ho i svým hostům.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři