článek

Dodejte vašemu tělu potřebnou energii stravou podle ajurvédy...


Jídlo je kvalitní stravování je základem pro zdravý a naplněný život. Prastará indická nauka o životě, má za sebou dlouho..
(celý článek)

Jídlo je kvalitní stravování je základem pro zdravý a naplněný život. Prastará indická nauka o životě, má za sebou dlouho...


Jídlo je kvalitní stravování je základem pro zdravý a naplněný život. Prastará indická nauka o životě, má za sebou dlouhou a pestrou minulost. Strava podle ajurvédy nám může pomoci k získání rovnováhy, více energie, klidu a ustálení váhy.

Energie člověka rozdělena do pěti elementů


Ajurvéda přistupuje ke každému jednotlivci velmi individuálně, odvíjí se to podle konstituce a charakteru jedince. Ajurvéda stojí na filozofii, že vesmír je jeden velký organismus tvořený z pěti životních prvků – země, vody, ohně, vzduchu a éteru. Z těchto pěti prvků jsou tvořeny tři základní energetické složky člověka. V každém z nás jsou obsaženy všechny tři dóšy.

Váta (éter a vzduch)


Tito lidé bývají štíhlí, rychle jednající lidé. Mívají špatný, přerušovaný spánek a stravují se nepravidelně. Často zapomínají, jsou náladoví, ale také starostliví. Kladou na sebe vysoké nároky. Typické jsou pro ně přílivy a propady energie. Z jídel by měli volit to, co je teplé a hutné, například teplé mléko, máslo, zázvor, teplé polévky, sladké ovoce a mandle.

Pitta (oheň a voda)


Vlastníci střední postavy, hlad a žízeň mají častěji. Mívají hnědé či zrzavé vlasy, nemají v lásce horko a sluneční záření, jsou vznětliví, mluví jasně a věcně, jsou bystří a podnikaví. Z jídel jim vyhovuje to, co je těžké, suché a studené, například brokolice, okurky, listová zelenina, luštěniny, slunečnicová semínka, mléko či máslo.

Kapha (voda a země)


Lidé s převahou Kapha bývají silnější postavy, ale zároveň disponují velkou fyzickou silou a energií. Mívají studenou a bledou kůži, jsou klidní a dobře si pamatují. Rádi spí, jsou tolerantní a srdeční, občas však bývají samolibí. Z jídel těmto lidem vyhovuje nejvíce to, co je teplé, suché a světlé, například sójové mléko, klíčky, listová zelenina, luštěniny, fíky, meruňky, granátová jablka a další.

DÓŠY TYPOLOGICKÝ TEST

Aby jste přesně určili jaká je vaše přesná dóšy, doporučujeme navštívit odborníka zabývajícího se ajurvédou. Odborná literatura vám může v tomto případě také velmi pomoci, ale je důležité se pořádně zaměřit na vaši osobnost. Na internetu je mnoho testů, které vám pomohou odhalit jaký jste typ podle ajurvédy.. Pokud vás již delší dobu trápí nějaký neduh, ajurvédský styl stravování vám může pomoci s jeho eliminací.

Vikriti je znamení nerovnováhy


Naopak jejich nerovnováha Vikriti způsobuje nepříjemné pocity, bolesti, onemocnění a choroby.

Agni je trávení


Toto pojmenování podle ajurvédy co způsobuje hoření, rozdmýchává oheň v každé buňce. V souvislosti se stravováním můžeme mluvit o Agni jako o trávicím ohni, který sídlí v žaludku. Má na starosti zpracování a využití potravy, koordinaci trávicích šťáv i vylučování.

Energie obsažena v jídle


Tak, jak rozdělujeme energii člověka na dóšy, dělíme podle ajurvédy i stravu do tří skupin. Na základě naší energie bychom měli jednotlivé složky zapojit tak, aby nás neharmonický jídelníček nedostal do stavu Vikriti.

Sattva


Nejlepší jídlo, dodá vám potřebnou energii, ale zároveň nezatěžuje tělo. Patří sem například ovoce, klíčky, obiloviny, bylinky a koření, přepuštěné máslo (ghí), luštěniny, rýže basmati.

Rajas


Obsahuje vysoký podíl bílkovin a zahrnuje především maso a luštěniny. Podle ajurvédy mohou tyto pokrmy člověka aktivovat, ale zároveň způsobovat zlost a bolest. Patří sem papriky, lilky, rajčata, brambory, česnek, luštěniny, bílé maso, káva, černý čaj, tabák a tak podobně.

Tamas


Označuje jídla a nápoje, která nám nesvědčí. Třeba dlouho skladovaná, chuťově nedobrá, mražená, konzervovaná, ale i ohřívaná, smažená jídla, polotovary, geneticky modifikované suroviny, ale také alkohol a červené maso. Tato strava způsobuje únavu, protože vyžaduje velké množství naší energie na strávení a způsobuje pesimismus.

Rovnováha ve stravování je základ


Ájurvéda hlásá, že jíme proto, abychom načerpali energii a živiny, na tomto základě stanovuje jistá obecná pravidla která je dobré dodržovat, protože tím předejdeme úbytku energie, náladovosti, zajistíme si stabilní váhu a vyhneme se zdravotním komplikacím.


Zdroj dóšy testu: https://www.ayurveda.cz/dosa-test-orientacni-konstitucni-test.htm

Sladký kuskus s ovocem

Sladký kuskus s ovocem


Kuskus s ovocem je zdravá a lehká snídaně nebo svačina.


Cuketová polévka

Cuketová polévka


Cuketová polévka je hustá a sytá, můžeme k ní přidat osmažené krutonky, nebo zavařit nočky.


Smoothie bowl s borůvkami - snídaně plná vitamínů

Smoothie bowl s borůvkami - snídaně plná vitamínů


Vydatná osvěžující snídaně plná vitamínů, kterou s kvalitním mixérem vykouzlíte za pár minut.


Buddha bowl s falafelem

Buddha bowl s falafelem


Přinášíme recept na veganskou bombu zvanou Buddha bowl neboli Budhova miska.


Jahodovo mangovo jogurtové smoothie

Jahodovo mangovo jogurtové smoothie


Jahodovo mangovo jogurtové smoothie obsahuje velkou dávku vitamínů a rozhodně svému organizmu velmi prospějeme, když ho občas zařadíme do svého jídelníčku.


Kuře na paprice se smetanou

Kuře na paprice se smetanou


Kuře na paprice se smetanou je u nás už dávno zdomácnělé jídlo.


Okurkový salát s cibulí

Okurkový salát s cibulí


Okurkový salát s cibulí připravíme třeba jako lehký doplněk masových smažených jídel.


Špecle s máslem, parmezánem a lískovými oříšky

Špecle s máslem, parmezánem a lískovými oříšky


Špecle s máslem, parmezánem a lískovými oříšky jsou výtečné domácí těstoviny. J


Salát Caesar

Salát Caesar


Salát Caesar je známý pikantní zeleninový salát. V horkém létě může klidně nahradit celé jídlo.


Mandlová omeleta

Mandlová omeleta


Mandlová omeleta je lehká a nadýchaná pochoutka.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři