Nabídka
Přidej
článek

Donuty dříve zachraňovaly životy! Fakta, která jste o americké koblize možná nevěděli


Kobliha s dírou uprostřed neboli donut, patří v Americe k nejoblíbenějším pokrmům. Historie této sladké pochoutky je sple..
(celý článek)

Kobliha s dírou uprostřed neboli donut, patří v Americe k nejoblíbenějším pokrmům. Historie této sladké pochoutky je sple...


Kobliha s dírou uprostřed neboli donut, patří v Americe k nejoblíbenějším pokrmům. Historie této sladké pochoutky je spletitá a také v mnoha směrech překvapivá. Podobně jako u hamburgerů, lze jen těžko dokázat, kdo vyrobil donut jako první. Jisté ale je, že za oceánem se tyto koblihy ujaly a těší se značné popularitě. Dokonce tak velké, že mají i svůj den, který připadá na první pátek v červnu. 

Koblihy obalené v cukru nebo polité pestrobarevnou glazurou, ochucené nejrůznějšími příchutěmi, jsou dnes k dostání téměř všude. Největšími konzumenty donutů však zůstávají Američané, vždyť v USA se jich ročně vyprodukuje na 10 bilionů! Pozadu ale nezůstává ani Kanada.

Kobliha co zachraňuje životy


Datovat historický počátek donutů vůbec není snadné. Jedna teorie říká, že smažené koblihy přivezli do Ameriky nizozemští přistěhovalci v polovině 19. století. Mluví se také o britských imigrantech, francouzských pekařích a najdou se i tací, kdo hledají zmínky a důkazy o těchto koblihách v dávném středověku. 

Původně byly donuty bez díry a plnily se masem, ořechy nebo jinými slanými náplněmi. Cukrové polevy přišly až o něco později a důvod byl prostý, cukr byl prostě drahý. Označení doughnut nebo zkráceně donut, je nejspíše odvozeno od slov dought čili těsto a nut tedy ořech. Původní donuty údajně tvarem připomínaly ořechy, a proto ono "nuts". Uvádí se však i výraz doughknots, tedy zauzlované těsto a těžko říct, které z označení je to původní. 

Popularitu získala lahůdka ze smaženého kynutého těsta už v první světové válce. Tehdy ji rozdávaly členky Armády spásy vojákům na frontě, a to proto, aby jim zlepšily náladu a naplnily břicho. Tradice se udržela i po válce. Ženy z charitativní organizace podávaly donuty a horkou kávu bezdomovcům. Na zvyk navázal za druhé světové války i Červený kříž, kde tuto laskominu pro vojáky smažily na frontě dobrovolnice.

Kde se vzala díra uprostřed?


Donuty a káva si časem získaly velkou popularitu mezi dělníky, kteří potřebovali rychlou a vydatnou snídani, a protože poptávka převyšovala nabídku, bylo třeba inovovat. Ruský emigrant Adolf Levitt sestrojil v roce 1920 první automatický stroj na donuty a s ideou vydělal majlant! Smažené koblihy byly jasný hit rychlého stravování, ale občas se stalo, že těsto bylo po usmažení uprostřed nepropečené. Řešení nebylo těžké. Uprostřed těsta byla vykrojena díra, donuty se propékaly rovnoměrně, a tak dostaly podobu jak ji známe dnes. 

Jak oslavit Den donutů


I když dietologové a nutriční specialisté koulí očima nad kalorickými hodnotami donutů, občas není špatné si zahřešit. A kdy jindy posnídat kávu a donuty než v jejich slavný den? Oslaďte si den i vy a vzdejte tak hold této báječné laskomině.   



Jemná bábovka

Jemná bábovka


Jako moučník ke kávě se skvěle hodí i tradiční bábovka.


Piškotová ovocná roláda

Piškotová ovocná roláda


I nadýchaný piškot naplněný ovocem je k snídani nebo svačině ideální.


Tarte tatin podle Josefa Maršálka

Tarte tatin podle Josefa Maršálka


Tento koláč je plný jablek a navíc nádherně voní. Stačí ho jen ochutnat!


Tvarohová buchta na plech

Tvarohová buchta na plech


Moučník s tvarohem dodá energii a zvedne náladu.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Z redakce

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři