článek

Dopřejte si na podzim zelí, posílí imunitu!


Hlávkové zelí, jedinečná zeleninaHlávkové zelí je přímo nadupan&..
(celý článek)

Hlávkové zelí, jedinečná zeleninaHlávkové zelí je přímo nadupan&...
Sdílejte obsah s přáteli



Hlávkové zelí, jedinečná zelenina
Hlávkové zelí je přímo nadupané vitamíny a minerály, proto je vhodné ho konzumovat právě na podzim. Počasí se zde na den mění, fouká vítr a to je velice zrádné. Snadno se nachladíme a častokrát to nebere konce. Miska zelí denně nám může zajistit lepší obranyschopnost. Vhodné je jak čerstvé, tak kysané. Způsobů úpravy zelí je opravdu mnoho.

Trocha historie
Zelí rostlo dříve jako menší keřík, převážně ve Středozemí. Konzumovalo se už v pravěku, kdy ještě nemělo podobu dnešního zelí. Připomínalo spíše kapustu a v průběhu času bylo šlechtěno do dnešní podoby. Zelí bylo oblíbenou zeleninou, jelikož se dalo snadno skladovat a dlouho vydrželo. Ukládaly se do chladu celé hlávky nebo se nakládalo s kmínem a solí do kádí, kde kvasilo. Tento způsob úpravy se dochoval až do dnes a kysané zelí je součástí tradiční české kuchyně. Každopádně zelí se konzumuje více ve Východní Evropě, proto je zde menší výskyt rakoviny.

Co zelí obsahuje?
Zelí je známé tím, že obsahuje velké množství vitamínu C, který posiluje imunitu, pomáhá tělu v boji s bakteriemi a viry + je to účinný antioxidant. Z vitamínů můžeme ještě zmínit vitamín E, B6. Dále také thiamin, velké množství draslíku, hořčík, vápník, sodík, fosfor a železo. Zelí je také bohaté na vlákninu.

Zelné tipy
Samozřejmě každý známe knedlo vepřo zelo nebo zelňačku, my zde ale pro vás máme další tipy. Vynikající je salát coleslaw – nastrouhané zelí, mrkev, majonéza, trochu bílého jogurtu, pár kapek octa, cukr a sůl. Další dobrota je zelí s mrkví naložené na pár dní do octa s cukrem – tzv. hospodské zelí. Vyzkoušet také můžete nakrouhané zelí jen jemně posolené – místo chipsů k televizi, divili byste se, jak je to dobré a jakmile začnete jíst, nebudete moct přestat – chutná i dětem. Zkuste také salát z kysaného zelí s jablky – najemno nakrájenou cibuli smícháte s jedním balíčkem kysaného zelí, dvěma nastrouhanými jablky, přidáte dvě lžíce majolky a dvě lžíce bílého jogurtu. Sůl a pepř dle chuti. Dobrou chuť!


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Dopřejte si na podzim zelí, posílí imunitu!.
Nebo hledejte podobné podle části názvu dopřejte podzim zelí, posílí imunitu! .

Naši partneři