Druhy skopového a jehněčího masa

Článek byl publikován

Připravujete doma skopové či jehněčí?
Skopové a jehněčí maso není v České republice příliš oblíbené. V posledních letech jeho spotřeba významně klesla. Avšak jsou země, kde ho běžně najdete na jídelníčku. Jedná se o Indii, Blízký a Střední východ, Balkán, Mongolsko, Island, muslimské země, ale i Španělsko, Itálii a Francii. V některých oblastech je spotřeba podmíněna náboženstvím – např. muslimové nejedí vepřové maso, hinduisté hovězí, aj. Asi víte, jaký je rozdíl mezi skopovým a jehněčím masem, ale pro jistotu si to upřesníme. Jehněčí pochází z mladých ovcí, které jsou staré maximálně šest měsíců. Toto maso je velice zdravé a oproti skopovému jemnější. Skopové maso je ze starších ovcí či koz a je o poznání tužší  (,proto se musí upravovat déle). Také má výraznější svou typickou vůni. Někteří lidé ji nesnesou, a proto tento druh masa nevyhledávají. Této specifické vůně se lze zbavit pomocí česneku, špeku, aromatického koření a bylinek, které přidáváme do pečení. Nyní si představíme druhy tohoto masa.


Druhy


Krk
Maso na krku je celkem prorostlé tukem, proto je vhodné ke mletí na karbanátky nebo k dušení.


Šrůtka
Najdeme ji přímo za krkem, na začátku hřbetu. Je také prorostlejší. Je vhodná k pečení či dušení.


Hřbet
Pokud se nám dostane do rukou hřbet v celku a zbavený kostí, je vhodný k pečení. Je dobrý jej nakořenit a péct na česneku. Obsahuje velkou část tuku. Pokud budeme mít hřbet s kostí, ořízneme tuk a můžeme připravit jako minutku.


Plec
Plec je vhodná k pečení či dušení. Ořezky z plece lze použít ke mletí na čevapčiči.


Bok
Ten se nejčastěji používá na dušení, na guláš, ale i ke mletí či na typický pilaf.


Kýta
Kýta je potřeba důkladně odblanit. V celku ji pečeme. Když se rozporcuje na plátky, můžeme z ní připravovat steaky a medailonky na pánvi nebo také na grilu.

Připravujete doma skopové či jehněčí? Skopové a jehněčí maso není v České republice příliš oblíbené. V posledních...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Druhy skopového a jehněčího masa

Autoři článku

Dana F.
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů