článek

Dýně Hokkaido – zelenina plná zdraví i síly


Možná máte ještě z dětství v paměti zafixované dýňové kompoty, sirupy i marmelády, a tak při vyslovení této obří zeleniny..
(celý článek)

Možná máte ještě z dětství v paměti zafixované dýňové kompoty, sirupy i marmelády, a tak při vyslovení této obří zeleniny...


Možná máte ještě z dětství v paměti zafixované dýňové kompoty, sirupy i marmelády, a tak při vyslovení této obří zeleniny vás na ni hned přejde chuť. V případě lahodné dýně Hokkaido však nemusí!

Dýně Hokkaido – vůně dálek i zdraví

Jak už název napovídá, dýně Hokkaido se do světa rozšířila z japonského ostrova Hokkaido. Její domovinou je však severoamerický kontinent. Díky své velmi intenzivní barvě, chuti i vůni se rychle rozmohla po celém světě a její obliba stoupá i v naší zemi. Dýně Hokkaido patří do čeledi tykvovitých a může vážit i téměř tři kila. Atraktivní je nejen svou barvou – od žluté až po sytě oranžovou, ale také velkým zastoupením vitamínů a minerálů. Nechybí ji vitamíny A, B, C a minerály vápník, fosfor, draslík i hořčík. Její velkou předností je, že ji využijete i se slupkou. A nemusíte se trápit s jejím loupáním.

Čím je dýně Hokkaido zdraví prospěšná?

Je velmi zdravá. Skvěle účinkuje nejen na trávicí soustavu, ale také na funkci slinivky, sleziny i žaludku. Působí močopudně, a tak je účinná při potížích nejen s ledvinami, ale také s kardiovaskulárním systémem. Dýně Hokkaido je oblíbená i díky svým antioxidačním i detoxikačním účinkům.Opominout samozřejmě nesmíme ani její přínos při hubnutí. Konzumovat můžete i semena – ty se osvědčily v boji s roupy, hlísty a škrkavkami.

Dýni Hokkaido, prosím!

Jak jsme již zmínili, jíst můžete všechny části plodu dýně Hokkaido – dužninu, slupku i semena. Slupka je však dosti tuhá, změkne až po uvaření. Semínka dýně Hokkaido můžete snadno oloupat a opražit na pánvi nebo v troubě. Velmi oblíbená je jednoduchá polévka z dýně Hokkaido, kterou připravíte uvařením dýně do změknutí, rozmixováním a dochucením. Přidat můžete k vaření i mrkev či brambor a rozmixovat tyčovým mixérem vše najednou. Dýni Hokkaido můžete použít i jako přílohu, pyré, nádivku či si ji dopřát grilovanou.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu dýně hokkaido zelenina plná zdraví síly .

Naši partneři