Dýně, kam se podíváš
Podzim je ve znamení barevného listí a úrody dýní. Letos dýním obzvlášť počasí velmi přálo a úrody je všude dost. A jak ji využít? Na to se podíváme v následujícím článku.
Druhy dýní
Existuje několik druhů dýní a každá se hodí pro něco jiného. První u nás dostupnou variantou je dýně Hokkaidó. Tato dýně vyrůstá do menších velikostí a je dýní, kterou můžete použít na spousty lahodných variací v kuchyni. Výhodu ve vaření má především takovou, že se nemusí loupat. Ostatní dýně je nutné loupat.
Dalším známým druhem je muškátová dýně a máslová dýně. Muškátovou dýni je možné využít hlavně v orientální kuchyni. Máslová dýně pak patří k sladším odrůdám dýní, a proto je vhodná například do džemů.
Mexická dýně pak bývá nejoblíbenější pro vyřezávání, ale samozřejmě ji můžeme i použít na jídlo. Často v zahrádkách uvidíte i okrasné dýně, které se ve většině případů nekonzumují.
Dýňová polévka je mňam
Jednou z předností dýně je, že ji můžete vlastně zpracovat úplně celou. Vnitřek využijete na výrobu výborné polévky a dalších jídel a zbytek vyřežete a dozdobíte. Vznikne tak pěkná podzimní dekorace.
Výborná jsou též dýňová semínka, usušená v sušičce nebo troubě. Lze je případně dochutit solí či různým kořením.
Dále lze dýni použít jako pyré k masu. Milovníci lehkých a zdravých jídel pak uvítají také dýňový koláč. Výhodou dýně je, že ji můžete uskladnit po dobu několika měsících a nezkazí se.
Dekorace z dýní
Asi k nejoblíbenějším především v Americe je vyřezávání obličejů z dýně. Dýně patří především k Americkému svátku Halloween. U nás už však pomalu získává na oblibě. Vyřezat z dýně si můžete ale nejen strašidelné obličeje, ale také zvířátka, kytičky a spousty dalších motivů. K vyřezávání můžete použít nejen mexické dýně, ale i okrasné. A vytvoříte tak krásný originál.