článek

Dýně může být královnou naší podzimní kuchyně


Nejen proto, že právě nastal čas její sklizně, ale také hlavně proto, že její konzumace má na náš organizmus blahodárný v..
(celý článek)

Nejen proto, že právě nastal čas její sklizně, ale také hlavně proto, že její konzumace má na náš organizmus blahodárný v...


Nejen proto, že právě nastal čas její sklizně, ale také hlavně proto, že její konzumace má na náš organizmus blahodárný vliv. Je vhodná i při redukční dietě, protože obsahuje velké množství vlákniny a má detoxikační účinky. Kromě toho nám pomáhá při onemocnění žaludku a slinivky. Je zásobárnou minerálních látek a vitamínů, obsahuje například vápník, hořčík, draslík, betakaroten a fosfor. Také vitamíny A,B,C.

Dýně jsou tedy nejen krásnou podzimní ozdobou, ale i vítanou ingrediencí při vaření. Z těchto plodů můžeme připravit kompoty, povidla, marmelády, lívance, kaše, polévky, saláty a mnoho dalších jídel. Protože je dýní spousta druhů, měli bychom vědět, jak se ten který druh dá v kuchyni použít a co z něj uvařit.

Dýně Hokaido je jednou z nejmenších a nejznámějších. Má buď zelenou nebo červenou barvu a váží většinou 1 až 3 kilogramy. Její výhodou je kromě jiného i to, že na rozdíl od všech ostatních druhů se nemusí loupat. Kůra změkne při tepelné úpravě, takže stačí jen odstranit semena. Používáme ji k přípravě polévek, bramboráků, skvělá je i pečená.

Muškátová dýně je naopak jednou z největších. Váží kolem 6 kilogramů, leckdy je i větší. Má sytě oranžovou dužinu, je nejvíce příbuzná melounu. Hodí se téměř pro všechny tepelné úpravy, nejčastěji k přípravě pyré, koláčů, kompotů, polévek.

Máslová dýně má hruškovitý tvar se semínky pouze v dolní části. Vždy ji oloupejte. Hodí se k přípravě pyré, marmelád, ale i polévek a kaší. Je měkká a má jemnou, trochu oříškovou chuť.

Špagetová dýně se po tepelné úpravě rozpadá na proužky podobající se špagetám. Takže se přímo nabízí přidat jen oblíbenou omáčku.

Když vybíráte dýni, věnujte pozornost i stopce. Měla by být uschlá a zhnědlá. Pokud je zelená a šťavnatá, byl plod utržen příliš brzy. Vybírejte dýni tvrdou, bez hnědých skvrn a s matným povrchem. Lesklý povrch mají dýně nezralé. Dejte přednost těžším plodům, mají více dužiny a málo semínek.

Ať už si na trhu vyberete velkou okrasnou dýni, kterou pak s dětmi vydlabete, nebo si koupíte některou z těch jedlých do kuchyně, vždycky to bude dobrý nápad. Dýně totiž k podzimu patří. Mlhavé, sychravé dny a brzké stmívání si vylepšíte třeba horkou a voňavou dýňovou polévkou a pomůžete dětem při výrobě toho nejstrašidelnějšího strašidýlka z obrovské dýně.

Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake


Oranžová dobrota ke kávě nebo k čaji. Použijte dýni Hokaido.


Krémová dýňová polévka

Krémová dýňová polévka


Polévka je určena pro labužníky. Jemná, voňavá a velmi rychle připravená.


Dýňový bramborák

Dýňový bramborák


Se zeleninovým salátem nebo s kysaným zelím to bude skvělé jídlo. Můžete ho připravit také jako netradiční přílohu ke grilovaným nebo pečeným masům.


Nepečený rychlý dýňový dort

Nepečený rychlý dýňový dort


Skvělý vláčný zákusek je určen i těm, kteří musí dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Počítejte s dobou pro chlazení.


Dýňový chléb

Dýňový chléb


Domácí voňavý chleba připravíte z máslové dýně. Možná upečte dva, protože určitě dlouho nevydrží.


Dýňová marmeláda

Dýňová marmeláda


Tady uplatníte svou invenci dokonale. Podle použitých přísad můžete mít marmeládu pokaždé trochu jinou. Ale vždy vynikající.


Dýňové lívanečky

Dýňové lívanečky


S medem nebo s vlastní dýňovou zavařeninou. Trochu šlehačky a nedělní snídaně je na stole.


Dýňové rizoto

Dýňové rizoto


Z máslové dýně, parmezánu, bílého vína a rýže připravíte skvělý pokrm. Milovníci rizota budou nadšeni.


Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou


Dýňová polévka zase trochu jinak. Přidejte k ní čerstvé pečivo nebo opečený chléb.


Dýňové čatní

Dýňové čatní


K pečeným, vařeným nebo grilovaným masům. Jako pomazánka na čerstvé pečivo. Dýňové čatní má velké uplatnění.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu dýně může být královnou naší podzimní kuchyně .

Naši partneři