článek

Filip Sajler – prognóza vývoje restauračního byznysu neboli vařte doma


Filip Sajler, špičkový kuchař a spolumajitel restaurační sítě Perfect Canteen, na konferenci pro gastro a hotelové profes..
(celý článek)

Filip Sajler, špičkový kuchař a spolumajitel restaurační sítě Perfect Canteen, na konferenci pro gastro a hotelové profes...


Filip Sajler, špičkový kuchař a spolumajitel restaurační sítě Perfect Canteen, na konferenci pro gastro a hotelové profesionály nastínil možný budoucí vývoj restauračního byznysu v České republice. Podle něj byl trh před koronavirovou krizí zcela přesycený, a proto spousta restaurací, hospod a kaváren již své podnikání ukončila nebo brzo ukončí.

Přebytek hospod a restaurací


Jistě jste si toho při procházce Prahou všimli také. Skoro v každé ulici v každé čtvrti vyrostlo nějaké bistro, nějaká hospoda nebo restaurace či kavárna pro tatínky. Podniky většinu času zely prázdnotou, i když jejich vzhled a cenová hladina odpovídaly spíše zajetým a mezi lidmi oblíbeným podnikům. Právě ty nové podle Filipa Sajlera nejvíce doplatí na současné restrikce kvůli covidu-19. Restaurace otevřené bez prvotního konceptu a s amatérskou představou o podnikání začaly teprve během ostrého provozu ladit systém fungování a finanční rozvahy.
„Nejsem si jistý, jestli je dobré, aby v Praze bylo dvanáct tisíc restaurací. Jestli z nich některé umřou, nebo tady nebudou, je to super pro ty, kteří skutečně ten obor chtějí dělat.“, nechal se na to téma slyšet šéfkuchař.

Přísná hygienická opatření


Restaurace, které na trhu přežijí a budou prosperovat, si musí podle šéfkuchaře držet své marže, aby případné výnosy z podnikání opětovně do podnikání vracely. Dále bude naprostým standardem dodržovat přísná hygienická pravidla, restaurace se budou muset vybavit bezdotykovými zařízeními a celkově by podniky měly působit dojmem bezpečí.

Pravidla pro návštěvu restaurace


V restauracích od 5. října musí mít hosté zakrytá ústa a nos, pokud zrovna nejedí, dále je vyžadována dezinfekce rukou a zavírací doba je striktně stanovena na desátou hodinu večerní. Poslední, velmi diskutované pravidlo, omezuje počet osob u jednoho stolu maximálně na šest. Další známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ale varuje, že pokud tato opatření budou trvat delší dobu, „nepřežijí“ i restaurace vedené oborovými profesionály.

Recept na jídlo jako řešení?


I z toho důvodu vám na stránkách receptnajidlo.cz přinášíme spoustu receptů, tipů a rad, jak si uvařit skvělé jídlo také doma. Jestli jste byli zvyklí chodit do restaurace na svoje oblíbené jídlo a dnes to nejde, nebo se nechcete vystavovat nebezpečí nákazy, náš web vám pomůže nevzdávat se věcí, které milujete. Jednoduše vybírejte z přehledného seznamu receptů, které najdete v kategorii recepty, a čerpejte inspiraci z našeho magazínu o jídle, v němž se dozvíte mnoho užitečným informací. Přejeme vám dobrou chuť!

zdroj: facebook.com/PerfectCanteen

Hospodský vepřový guláš

Hospodský vepřový guláš


Připravte si doma klasiku vepřový guláš servírovaný jako ve vaší oblíbené hospodě.


Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín


Nakládejte doma hermelíny o stošest. Uvidíte, že na tom není vůbec nic složitého.


Italské houbové rizoto

Italské houbové rizoto


Ochutnejte doma pravou Itálii a uvařte skvělé houbové rizoto, které bude chutnat celé rodině.


Svíčková omáčka s hovězím masem

Svíčková omáčka s hovězím masem


Svíčková s knedlíky jakožto téměř národní pokrm ozdobí každou sváteční tabuli.


Pečené koleno

Pečené koleno


Udělejte si doma klasickou hospodskou baštu pečené koleno a spláchnete to douškem vychlazeného piva.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Osobnosti o jídle

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři