článek

Goji v našem jídelníčku


Goji přispívá k naší psychické pohodě. V dnešní době je hodně žádané a kupované. Co to je? Godži nebo goji jsou plody ro..
(celý článek)

Goji přispívá k naší psychické pohodě. V dnešní době je hodně žádané a kupované. Co to je? Godži nebo goji jsou plody ro...


Goji přispívá k naší psychické pohodě. V dnešní době je hodně žádané a kupované.

Co to je?
Godži nebo goji jsou plody rostlin kustovnice čínské a kustovnice cizí. Tyto rostliny pocházejí z Číny, kde se pěstují ve velké míře. Jsou to opadavé keře s purpurovými květy. Plody jsou žlutooranžové až červené barvy, podlouhlého, vejčitého tvaru. Dorůstají velikosti od 0,4 cm do 2 cm. Obsahují semínka a po usušení jsou plody na povrchu vrásčité a seschlé. Chutnají po rajčatech, někomu připomínají datle či rozinky. V Číně se využívají i mladé lístky a kůra kořenů v tamní medicíně.

Proč goji?
Již několik medicínských studií potvrdilo blahodárný vliv na naše zdraví. V asijské medicíně se používá po tisíciletí. V Evropě se objevily až na přelomu tisíciletí. V České republice jsou poměrně novinkou. Goji obsahují karotenoidy, polysacharidy, flavonoidy, vitaminy, minerální látky, mastné kyseliny, volné aminokyseliny a steroidy. Z vitaminů jsou významné B1, B2 a C. Přičemž vitaminu C obsahují stejně jako citrusové plody. Z minerálních látek můžeme vyjmenovat železo, zinek, ale také mangan, měď a chrom. Člověk může plody jíst sušené nebo v podobě džusu. Má pozitivní vliv na psychiku člověka, nervový systém a svaly. Podporuje činnost imunitního systému, má antioxidační účinky a protirakovinné účinky. V případě rakoviny goji zvyšuje imunitní reakci lidského organismu na antigen.

Mýty a fakta
Goji bývají různými průmyslovými producenty připisovány blahodárné účinky, které jsou mylné. Například až 500x vyšší obsah vitaminu C než u citrusových plodů. Také se dost často stává, že se prodává goji jako plody kustovnice čínské, přitom jde o kustovnici cizí, která se dá pěstovat i v teplejších oblastech České republiky. Dost často také bývá prodáváno jako tibetské či himálajské, což se k nám na trh zřídka kdy dostane. Také vysoký obsah pesticidů nebývá výjimkou.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Goji v našem jídelníčku.
Nebo hledejte podobné podle části názvu goji našem jídelníčku .
Další recepty na Goji v našem jídelníčku.

Naši partneři