Nabídka
Přidej
článek

Grilování zeleniny: jak ji připravit co nejchutněji?


Venku se začíná oteplovat a sezona grilování nabírá na obrátkách. Ze zahrad se line vůně připravovaného masa a sliny se j..
(celý článek)

Venku se začíná oteplovat a sezona grilování nabírá na obrátkách. Ze zahrad se line vůně připravovaného masa a sliny se j...


Venku se začíná oteplovat a sezona grilování nabírá na obrátkách. Ze zahrad se line vůně připravovaného masa a sliny se jen sbíhají. Na grilu však lze připravit kromě masových pochoutek také zeleninu. Je o něco zdravější, a také trochu levnější. 

Které druhy zeleniny se hodí na gril? 


Od brambor, po papriky, cukety, lilky, kukuřici, houby, rajčata i chřest... K tepelné úpravě na grilu se hodí spousta druhů zeleniny, méně však ty, které obsahují příliš velké množství vody a jsou chutnější v syrovém stavu, jako například salátové okurky. 

Gril v podstatě dokáže plnohodnotně nahradit přípravu v kuchyni a zeleninu lze podávat jako hlavní chod či přílohu a upravit mnoha způsoby. Předem ji můžeme marinovat ve směsi oleje, bylinek, a poté ji pomalu opékat, udit nebo rychle opéct přímo nad ohněm. Kdo preferuje vysokou šťavnatost, ten může zeleninu připravit v páře nad grilem. 

Čím čerstvější, tím šťavnatější


I v případě přípravy pokrmů nad ohněm platí pravidlo, že čím je surovina čerstvější, tím má lepší aroma i chuť. Pro grilování se proto hodí zejména sezónní zelenina. Na jaře uložíme na gril třeba chřestové výhonky, v létě rajčata a papriky a na podzim dýně a kukuřice. 

Zeleninu, která obsahuje více vody, je vhodné grilovat nepřímo, tedy u kraje roštu a předem ji osušit papírovou utěrkou a potřít olejem, který snese vysoké teploty. K přípravě marinád proto používejte oleje řepkové, slunečnicové, kokosové, arašídové nebo sezamové. 

Zásady grilování 


Některá zelenina je tvrdší, jiná měkčí, a s tím je třeba počítat. Pokud budeme grilovat více druhů zeleniny najednou, měla by být nakrájena na přibližně stejné kousky - například plátky nebo kostičky o tloušťce 0,5 - 2,5 cm.

Důležité je také hlídat teplotu, protože u zeleniny není třeba tak prudký žár jako u přípravy masa. Teplota by měla ideálně dosahovat středních hodnot od 160 - 175°C. 

I výběr dřevěného uhlí nebo briket hraje nemalou roli, protože rozdíly v kvalitě mohou být velké. U levnějších produktů hrozí riziko, že uhlí bude obsahovat zbytky cizorodých látek, například chemických postřiků nebo kovových kousků, a to negativně ovlivní pokrmy, které se připravují nad ohněm, potažmo naše zdraví. 

Způsob přípravy


Zeleninu je dobré před tepelnou úpravou potřít trochou oleje nebo marinádou. Grilovat se dá vcelku, zde se však doba přípravy značně prodlouží. Mnohem efektivnější je nakrájet ji na plátky nebo kousky a grilovat v hliníkové misce, zabalenou v alobalu nebo ekologičtěji v grilovací pánvi či přímo na roštu. Místo hliníkové fólie, která není pro zdravý příliš vhodná, se dají použít i větší listy rostlin. Zeleninu do nich jednoduše zabalíme a balíček vložíme na rošt. Velmi tvrdé druhy jako jsou brambory nebo kukuřice lze předem předvařit, a tím značně zkrátit dobu grilování.

Jak dlouho kterou zeleninu připravovat napoví orientační tabulku časů: 


Přímé grilování 


Lilek přepůlený 5 - 8 minut

Žampiony nakrájené na kousky 8 - 10 minut

Plátky brambor 10 - 12 minut

Nakrájená paprika 6 - 8 minut

Loupaný chřest 8 - 10 minut

Rozpůlená rajčata 6 - 8 minut

Cuketa podélně rozkrojená 4 - 8 minut


Nepřímé grilování


Brambory vcelku 50 - 60 minut

Kukuřice předvařená půl hodiny, potřená máslem a zabalená v alobalu 15 - 20 minut



Zdroj: weber.com, smarticular.net



Cuketa na grilu

Cuketa na grilu


Skvělá je jako příloha a grilujeme ji mimo hlavní plamen, pěkně u kraje roštu.


Špíz na grilu

Špíz na grilu


Maso v kombinaci se zeleninou, napíchnuté na jehle, chutná z grilu nepřekonatelně.


Grilované krevety

Grilované krevety


Na grilu lze velmi dobře připravit i mořské plody.


Klasický grilovaný steak

Klasický grilovaný steak


Tento recept potěší všechny masožrouty. Steak z grilu je klasika, která se nikdy neomrzí.


Grilovaný pstruh s koprem a citronem

Grilovaný pstruh s koprem a citronem


Také ryby se na grilu připravují velmi snadno a získají báječné ohnivé aroma.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Grilování

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři