článek

Grilujeme zeleninu


Grilovanou zeleninu budeme používat většinou jako přílohu k masu. Ale každý zkušen&ya..
(celý článek)

Grilovanou zeleninu budeme používat většinou jako přílohu k masu. Ale každý zkušen&ya...
Sdílejte obsah s přáteli



Grilovanou zeleninu budeme používat většinou jako přílohu k masu. Ale každý zkušený kuchař, který často pracuje s grilem, nám řekne, že při správném výběru zeleniny a při správném postupu při samotném grilování je grilovaná zelenina pochoutkou pro opravdové labužníky. A to ještě přijde ke slovu koření a oleje a marinády. Správné okořenění je totiž u zeleniny, která většinou nemá výraznou chuť, velmi důležité. Samozřejmě, nic se nesmí přehánět, protože úplně potlačit chuť zeleniny také nechceme. Grilovaná zelenina bývá také vítaným odlehčením celého grilovacího menu.

Pravidlem je, že zeleninu, ať už je naporcovaná na menší stejně velké kousky, nebo zůstane vcelku, potíráme olejem a marinádami nejen před grilováním, ale několikrát i během grilování. Jinak je vyschlá a přestane být křehká. Je známé, že ve spojení s olejem naše tělo také snáze vstřebá její vitamíny. Musíme se mít na pozoru a obracet zeleninu, jakmile změkne nebo začne tmavnout. Použijeme na to grilovací kleště nebo jiné grilovací náčiní.

Teplota grilu by při grilování zeleniny neměla dosahovat maxima, stačí ta středně vysoká. Podle druhu zeleniny a podle její velikosti zvolíme grilování na roštu, na alobalu, nebo i na rožni. Délka grilování zase záleží na druhu zeleniny a na tom, zda ji grilujeme celou nebo nakrájenou na kousky. V praxi poznáme, že je zelenina hotová tak, že ji snadno propíchneme vidličkou.

Typy pro některé vhodné druhy zeleniny pro grilování:

Cukrový kukuřičný klas – grilujeme na rožni a při grilování potíráme máslem. Čas lze odhadnout na 10 až 15 minut podle velikosti klasu. Hotovou kukuřici zlehka osolíme a už si můžeme pochutnávat.

Papriky – grilujeme na roštu většinou celé. Jakmile se jejich slupka svraští a začne hnědnout, odstraníme je z grilu a na chvíli zabalíme do alobalu. Pak lze slupku snadno sloupnout.

Cuketa – můžeme ji vydlabat, naplnit směsí připravenou podle receptu, a pak celou grilovat. Nebo samotnou cuketu nakrájíme na proužky či kolečka, posypeme vhodným grilovacím kořením, a grilujeme na roštu nebo na jehle.

Mrkev – grilujeme celou, jen pokud je velká a silná, překrojíme ji podélně na polovinu. Potřeme olejem a vhodně okořeníme.

Cibule – můžeme ji grilovat nakrájenou na tlusté plátky nebo kolečka, které napichujeme na jehlu. Je to pochoutka.

Dalšími vhodnými druhy zeleniny na grilování jsou například chřest, kedlubny, patizony, baklažány, brambory, celer, rajčata a další.

Olej je ideální olivový na tepelnou úpravu, ale vhodné jsou i další druhy, třeba řepkový nebo arašídový.

Při grilování zeleniny bychom měli dbát nejen na její chuť, ale také na to, abychom v ní nezničili zbytečně dlouhým vařením všechny tělu prospěšné látky. Proto je vhodné čas opravdu hlídat a nenechávat zeleninu na ohni déle, než je nezbytně nutné. Při grilování zeleniny se samy nabízejí různé grilovací omáčky, které podáváme k hotové zelenině. Je jich spousta druhů a zelenina s nimi bude chutnat pokaždé jinak. Tak toho využijme.

 


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie:

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Grilujeme zeleninu.
Nebo hledejte podobné podle části názvu grilujeme zeleninu .
Další recepty na Grilujeme zeleninu.

Naši partneři