článek

Hodně rozšíří náš jídelníček, zachraňují nás při nečekaných návštěvách. Rozmanité, pikantní, dietní i sladké. Pomazánky.


Vždycky najdeme v ledničce a ve spíži něco, z čeho můžeme připravit dobrou pomazánku. Rybí konzerva, pár stroužků česneku..
(celý článek)

Vždycky najdeme v ledničce a ve spíži něco, z čeho můžeme připravit dobrou pomazánku. Rybí konzerva, pár stroužků česneku...


Vždycky najdeme v ledničce a ve spíži něco, z čeho můžeme připravit dobrou pomazánku. Rybí konzerva, pár stroužků česneku, zelená jarní cibulka, tvaroh, nastrouhaný sýr, zelené bylinky jako je třeba petrželka, bazalka nebo pažitka. Nebo třeba naložené sladkokyselé okurky, kousek čerstvého kopru, plátek šunky nebo tavený sýr. K tomu můžete přidat vařená vejce, čerstvou papriku, zelenou okurku, sklenici majonézy nebo bílý smetanový jogurt.

A to nepočítáme koření, díky kterému ty pomazánky teprve dostanou tu patřičnou chuť. Některé z těch notoricky známých připravujeme podle stále stejného receptu, kde jsou všechny ingredience, včetně koření, jasně dané. Taková budapešťská pomazánka, rybí, vajíčková, česneková, tuňáková, křenová, škvarková, játrová. Tam všude jsou základní suroviny předem určené. Základem většiny pomazánek bývá tvaroh nebo lučina, také máslo nebo majonéza. Ale při výrobě pomazánek můžete dát prostor i své invenci, fantazii a chuti. Většinou tedy záleží hlavně na tom, co máte doma. Protože ten tvaroh či třeba lučina, to je jen takový pomazánkový základ, od kterého se odvíjí vše další. A velký výběr těch dalších surovin nám dává stovky, ba možná tisíce možností.

Například i při přípravě sýrových pomazánek máme kupodivu opravdu na výběr. Volba sýra totiž zásadně určí chuť pomazánky, kterou pak už jen doplníte. Třeba jen kořením. Pro větší pikantnost používejte do některých pomazánek kapku jablečného octa nebo citronovou šťávu.

Pomazánky už svým názvem naznačují, že jsou určeny k namazání. Chleba, topinky, plátku veky nebo rohlíku. Nebo jiného, čerstvého či opečeného pečiva, které máte rádi. Na pomazánku pak můžete přidat třeba plátek vejce, okurky, papriky, rajčete, zeleného salátu. Ať už připravujete chlebíčky, jednohubky, nebo dětem svačinu do školy. A právě pro školní svačiny jsou pomazánky připravené doma ze zdravých surovin pro děti určitě mnohem lepší, než sladké tyčinky, zakoupené ve školních automatech. A když vyhovíte chuti dětí a připravíte jim pomazánku co jim chutná, s plátkem sýra nebo šunky, určitě to uvítají.

Pusťte se do výroby pomazánky. A pokud nechcete sami experimentovat, můžete se inspirovat našimi recepty. Jsou mezi nimi klasické a známé pomazánky ale i ty méně obvyklé.

 

Skvělá česneková pomazánka

Skvělá česneková pomazánka


Jednoduchá pomazánka na topinky, oblíbená u milovníků česneku. Jeho množství si zvolte podle chuti.


Pomazánka z kuřecího masa

Pomazánka z kuřecího masa


Když vám zbude kousek vařeného nebo pečeného kuřete, je tahle pomazánka skvělou příležitostí jak ho využít.


Vaječná pomazánka s celerem

Vaječná pomazánka s celerem


Vařená vejce a na kousku másla podušený celer, dodá pomazánce skvělou chuť. Máte-li doma dost vajec, neváhejte.


Cuketová pomazánka na topinky

Cuketová pomazánka na topinky


Hodí se jak na horké topinky, tak i trochu netradičně k vařeným těstovinám. Moc dobrá.


Dobrá škvarková pomazánka

Dobrá škvarková pomazánka


Škvarky a hořčice. Skvělá chuť téhle pomazánky vám z paměti hned tak nevypadne. Zkuste ji na topinky a posypte nakrájenou cibulí.


Pomazánka z Nivy

Pomazánka z Nivy


Rychlá, jemná, pikantní. Můžete klidně použít i jiný sýr s modrou plísní.


Pomazánka z brambor

Pomazánka z brambor


Nemá chybu. Pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, neváhejte. Brambory máme přece doma všichni.


Pomazánka z droždí

Pomazánka z droždí


Neobvyklá a lákavá chuť téhle pomazánky je způsobena usmažením vajíček s droždím a také jemnou chutí smetanových sýrů. Pochutnáte si.


Sardinková pomazánka

Sardinková pomazánka


Příklad jedné z mnoha rybích pomazánek. Vyberte si kvalitní rybí konzervu a uvidíte že si zrovna tuhle oblíbíte.


Krabí pomazánka

Krabí pomazánka


Patří u nás mezi ty nejoblíbenější. Je jednoduchá, rychlá, a na chlebíčky výborná.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři