článek

Houbové hody na podzim


Někteří houbaři tvrdí, že se houby najdou v kterémkoliv ročním období. Je pravda, že na podzim asi už nenajdete tolik kře..
(celý článek)

Někteří houbaři tvrdí, že se houby najdou v kterémkoliv ročním období. Je pravda, že na podzim asi už nenajdete tolik kře...


Někteří houbaři tvrdí, že se houby najdou v kterémkoliv ročním období. Je pravda, že na podzim asi už nenajdete tolik křemenáčů a kozáků, přesto ale roste i v tomto chladnějším období spousta zajímavých hub. V září můžete najít hlavně bedly a pečárky, a to většinou na travnatých místech a ne přímo v lese. V lesích pod borovicemi nebo modříny často objevíte klouzky. Významným parazitem smrků jsou václavky. Václavka smrková roste právě okolo svátku sv. Václava, a když je dobrá sezóna, vezměte si na ni pořádný košík, nebo raději dva. Je trochu hůře stravitelná, vyžaduje delší tepelnou úpravu, ale je u nás houbou oblíbenou a často sbíranou.

Houby v naší kuchyni používáme často, jako potravinu s malou kalorickou hodnotou, ale především jako pochutinu či koření. Jsou bohaté na vitamíny a také na minerální látky.

Houby konzumujeme čerstvé, ale také je nakládáme nebo sušíme. Naložené houby ve sladkokyselém nebo slaném nálevu jsou známou oblíbenou pochoutkou. Sušené houby můžeme používat po celý rok a dodají našim jídlům specifickou chuť. Například v omáčkách jsou jedinečné. Také některé typicky české polévky se bez hub neobejdou. Máme v oblibě i samostatná houbová jídla, jako je třeba smaženice, nebo plněné houby, kde využijeme třeba právě velké kloboučky bedel. Smažené žampiony s tatarskou omáčkou, to už je skoro klasika.

Spoustu receptů na jídla z hub a s houbami najdete i u nás:

 

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka


Je to vyloženě gurmánská pochoutka. Lahodná, smetanová a krásně voní houbami.


Houbová omáčka

Houbová omáčka


Kdo má rád omáčky, pro toho je houbová omáčka jistě tou jednou z oblíbených. S knedlíkem, rýží nebo třeba s těstovinami.


Houbová smaženice

Houbová smaženice


Voňavá večeře z čerstvých hub, které si přinesete z lesa, je u nás téměř klasikou. Stačí přidat kousek čerstvého chleba.


Vepřové maso na houbách

Vepřové maso na houbách


Použijte houby čerstvé nebo sušené. A dobré to bude i z žampionů, zakoupených v nejbližším obchodě.


Tortilly plněné houbovou směsí

Tortilly plněné houbovou směsí


Rychlé teplé jídlo vonící česnekem a sýrem. Nemusíte použít přímo eidam, klidně jiný, váš oblíbený sýr.


Houbové karbanátky

Houbové karbanátky


Trochu neobvyklé, ale báječné jídlo. Doplňte ho vařenými brambory, bramborovou kaší, nebo třeba nasucho upečenými hranolky.


Houbové risotto

Houbové risotto


Velmi jemné a lahodné jídlo pro opravdové labužníky. Použijte suché bílé víno a parmezán.


Bramboračka

Bramboračka


Samozřejmě nesmíme zapomenout na naši oblíbenou polévku. Klidně použijte sušené houby. Dodají jí tu její typickou chuť.


Kulajda

Kulajda


Jihočeská krajová polévka už dávno zdomácněla snad všude. Hustá, smetanová, stačí přidat jen čerstvé pečivo.


Hovězí na houbách

Hovězí na houbách


Jednoduché známé jídlo zkombinujte s houskovými knedlíky nebo s rýží. I vařené brambory budou skvělou volbou.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Houbové hody na podzim.
Nebo hledejte podobné podle části názvu houbové hody podzim .
Další recepty na Houbové hody na podzim.

Naši partneři