Nabídka
Přidej
článek

Houby – magické plodiny, které si lidé „ochočili“


Houbám se kdysi přidělovaly nadpřirozené schopnosti. Podle dávných příběhů se určité houby zjevovaly o půlnoci, aby k rán..
(celý článek)

Houbám se kdysi přidělovaly nadpřirozené schopnosti. Podle dávných příběhů se určité houby zjevovaly o půlnoci, aby k rán...


Houbám se kdysi přidělovaly nadpřirozené schopnosti. Podle dávných příběhů se určité houby zjevovaly o půlnoci, aby k ránu zase mizely pod zem. Už v těch dobách měl někdo raději houby jedovaté, někdo zase halucinogenní, ale my stručně popíšeme základní druhy hub jedlých. Sice se jejich magické kouzlo vytratilo, chuť a konzistence však zůstaly naštěstí stejné. Nejběžnějším druhem hub jsou žampiony.

Pěstované žampiony


Pěstované žampiony jsou nejpopulárnější ze všech pěstovaných hub. Je to asi pro jejich příjemnou a nevtíravou chuť a vůni. I ty větší žampiony mají zavřené kloboučky, které bývají tmavě bílé. Velké žampiony koupíte s otevřenými kloboučky. Postupem času, jak pěstované žampiony leží v obchodě v regálu, kloboučky tmavnou a poškozují se. Kupujte tedy co nejsvětlejší. Pokud jsou žampiony zabalené v celofánu nebo igelitovém pytlíčku, přendejte je do pytlíku papírového, ať houby „dýchají“. V plastikových obalech se houby snadno zapaří, takže pak budou oslizlé, kašovité a i zdraví škodlivé. Houby sladujte v lednici.

Někdy můžete v obchodem narazit na žampiony hnědé, které mají daleko výraznější houbovitou chuť a vůni a jsou masitější.

Polní žampiony se velmi podobají těm pěstovaným a mají po uvaření výbornou chuť. Poznáte je podle širokých, plochých otevřených klobouků.
Polní žampiony jsou k dostání zejména na podzim. Hlídejte si jejich čerstvost, protože rychle podléhají zkáze. Pokud jsou polní žampiony někde poškozené, nevadí, pravděpodobně jsou čerstvě sklizené a zároveň jsou křehké. Polní žampiony spotřebujte co nejdříve.

Houby nemyjte pod tekoucí vodou, stačí je otřít vlhkým hadříčkem. Pokud žampiony nemají příliš ztmavlý klobouk, není nutné jej loupat.
Pamatujte na to, že houby obsahují spoustu vody, která se při tepelné úpravě dostává ven. Proto je smažte na středním plameni a odkryté, aby se voda z nich hned vypařila a houby se nedusily ve vlastní šťávě. Houby taktéž při smažení nasávají spoustu tuku. Proto na pánev používejte trochu másla nebo trochu dobrého olivového oleje. Polévka se použitím polních žampionů zabarví dohněda, ale bude stále těšit fantastickou chutí. Pokud používáte pouze klobouky hub, jejich nohy můžete použít do náplně, polévky nebo na vývary.

Hlíva ústřičná


Tyto houby rostou na tlejícím dřevě a po několik let se objevují na jednom místě. Když si místo zapamatujete, je velká pravděpodobnost, že tam najdete po nějakém času další várku hlívy ústřičné. Nicméně koupit hlívu ústřičnou dnes přestavuje stejný výkon jako koupit rohlíky, protože jde houbu pěstovanou ve velkém. Hlívy ústřičné se vyznačují měkčí konzistencí než například žampiony, ale zároveň mají plnější chuť a jsou velmi vydatné.

Hlívy by měly být pevné a svěží. Stejně jako u ostatních hub je neuchovávejte v platových obalech, nýbrž je vždy přendavejte do papírových pytlíků, kde zůstanou déle čerstvé a kde se nezapaří. Přípravu hlívy ústřičné zbytečně neprotahujte, jinak budou gumové a ztratí svoji chuť. U větší kousků vyhoďte nohy, protože budou i po uvaření tuhé.

Šitake


Houby šitake se staly populárními i v našich končinách, proto zmiňme pár řádek o nich. Vzhledem připomínají hnědé žampiony, ale mají poněkud nakyslou chuť a frivolní konzistenci.
Vybírejte kousky, které jsou na omak pevné. Uchovávejte v papírovém sáčku a nejdéle tři dny. Při tepelné úpravě vyhoďte nohy, které bývají tuhé. Houby šitake jsou poměrně větší než ostatní houby, a tak na přípravu potřebují delší čas, který ovšem nepřežeňte a držte striktně podle příslušného receptu. Jestliže jste se rozhodli přidat houby šitake do salátu, krátce je povařte ve vodě či lépe ve vývaru a potom je promíchejte s francouzskou zálivkou.

Hřib pravý


U nás vlastně synonymum pro ostatní houby, etalon a nejžádanější úlovek vycházek do lesa. Hřib má super skvělou oříškovou chuť a rozmanité praktické využití. Malé kousky nakládejte do octa, větší potom můžete rychle osmahnout jenom na másle a podávat s bylinkami. Velmi populární je také sušení hříbků, které potom uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Liška jedlá


Pro leckoho je právě tato houba tím nejlepší, co nám les v podobě hub může nabídnout. Lišky jedlé vypadají na pohled moc hezky, překrásná žlutooranžová barva láká ke konzumaci. Lišky také voní po sušených meruňkách nebo citrusových plodech. Pokud si chcete vychutnat jejich chuť, opečte je jen tak na pánvi na másle. Nicméně ani pomalým vařením neztrácejí nic na své jedinečnosti.

Zapečené houby se sýrem

Zapečené houby se sýrem


Jednoduchý recept na jednoduchou a rychlou večeři tentokrát jakou zapečené houby se sýrem.


Těstoviny s houbovou omáčkou

Těstoviny s houbovou omáčkou


Houbová omáčka se musí umět, a proto použijte tuto verzi třeba na ochucení těstovin.


Houbové risotto

Houbové risotto


Recept na houbové rizoto patří k nejoblíbenějším a nejvděčnějším houbovým pokrmům.


Houbová omeleta

Houbová omeleta


Máte-li po ruce čerstvé houby, udělejte si k snídani fantastickou houbovou omeletu.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři