Nabídka
Přidej
článek

Hurá, jahodová sezóna je tu!


Kdo by nemiloval jahody. A nejvíc na počátku léta, kdy začnou dozrávat, protože právě tehdy voní a chutnají tak jak to má..
(celý článek)

Kdo by nemiloval jahody. A nejvíc na počátku léta, kdy začnou dozrávat, protože právě tehdy voní a chutnají tak jak to má...


Kdo by nemiloval jahody. A nejvíc na počátku léta, kdy začnou dozrávat, protože právě tehdy voní a chutnají tak jak to máme rádi. I tehdy je ale dobře vybírejte. Je rozdíl mezi jahodami, které k nám cestují přes půl světa a dozrávají ve skladech, a těmi, co předchozí den sklidili zahradníci na poli, a zralé, červené a voňavé je nabízejí na trzích.

Jahody nám nejen chutnají, ale i prospívají. Jak? Především mají obsah vitamínu C srovnatelný například s citrusy. Také obsahují lehce stravitelnou vlákninu, z minerálních prvků především zinek, vápník, hořčík, draslík, bór, fluor apod. Jsou významným zdrojem tekutin. Pomáhají nám při léčbě nemocí srdce, podporují metabolismus, prostě jsou nám prospěšné mnoha způsoby.

Mnozí máme to štěstí, že si na zahrádce vypěstujeme jahody vlastní. Není to žádná velká věda, při správném zacházení se sazenicemi může velkou úrodu jahod sklidit i naprostý amatér. Takže když nastane období sklizně, možná nevíme, co s tím velkým množstvím zralých a rychle dozrávajících plodů udělat, aby ani jedna jahůdka nepřišla nazmar. A i přes tu spoustu upečených lehkých drobenkových koláčů, uvařených jahodových knedlíků, ovocných pohárů, jahodových koktejlů a studených ovocných polévek, nám stále zbývá spousta nevyužitých čerstvých plodů. Naštěstí máme několik možností, jak jahody konzervovat.

Rozhodně nezapomínejme na marmelády. Uvaříme je doma docela snadno a taková domácí jahodová marmeláda nám přece bude chutnat od podzimu až do jara. Můžeme jí promazávat domácí dorty, použijeme ji při pečení cukroví. Nebo džem, ten bývá i s kousky jahod, a bude se hodit při přípravě lívanců, sladkých palačinek, ovocných pohárů.

Také jahodový kompot je pochoutka, kterou si připomeneme i v zimě horké léto. Jahody můžeme zamrazit. Celé, nebo jako protlak. Po celý rok nám pak budou hodit třeba k přípravě mnoha pochoutek.

Jahody můžeme i sušit. Tenhle zdravý pamlsek nám přijde vhod, rozhodně je zdravější než slané brambůrky a chipsy.

Kousek sladce jahodové inspirace najdete i v našich receptech.

 

Jahodová marmeláda

Jahodová marmeláda


Jednoduchý způsob, jak si chuť a vůni letního ovoce uchovat až do zimy.


Jahodový koláč s rebarborou

Jahodový koláč s rebarborou


Kombinace nakyslé rebarbory a jahod je vynikající. Rozhodně to vyzkoušejte.


Jahodová zmrzlina

Jahodová zmrzlina


Domácí zmrzlina z čerstvých jahod je přesně to, na co budete mít v horkých letních dnech chuť.


Jahodový pohár s mascarpone

Jahodový pohár s mascarpone


Kombinace jemného smetanového sýra a čerstvých jahod je osvěžující. K odpolední kávě je to to pravé.


Jogurtový koláč s jahodami

Jogurtový koláč s jahodami


Jogurtový koláč s jahodami a se šlehačkou je zas trochu jiný moučník. Našlehanou smetanu a jahody přidáme až nakonec. Je to dobrota.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Hurá, jahodová sezóna je tu!.
Nebo hledejte podobné podle části názvu hurá, jahodová sezóna tu! .
Další recepty na Hurá, jahodová sezóna je tu!.

Naši partneři