článek

Ideální zimní ovoce? Kaki - posiluje imunitu a výborně chutná!


Skrývá se pod různými názvy, ale za všemi najdete sladké a šťavnaté ovoce původem z jihovýchodní Asie, které dobývá tuzem..
(celý článek)

Skrývá se pod různými názvy, ale za všemi najdete sladké a šťavnaté ovoce původem z jihovýchodní Asie, které dobývá tuzem...


Skrývá se pod různými názvy, ale za všemi najdete sladké a šťavnaté ovoce původem z jihovýchodní Asie, které dobývá tuzemské stoly až v posledních několika letech. A právem, kaki, tomel, persimmon, kakichurma, korejské mango nebo čínská švestka je totiž oranžové lahodně sladké ovoce plné vitamínů. Kromě toho, že skvěle chutná, posiluje imunitu, zmírňuje únavu a nervozitu, ale také napomáhá funkci střev nebo tráví tuky. Je ideální čerstvé, v dezertech, salátech, ale i restované k masu.

Na imunitu, metabolismus i proti stárnutí

Kaki obsahuje velké množství vitamínů (předně A a C) a minerálů (draslík, fosfor, hořčík, mangan, železo nebo vápník) na posílení imunity a zmírnění únavy nebo stresu. Kromě toho obsahuje velké množství vlákniny a pektinů pro podporu metabolismu a správného fungování střev. Současně obsažené antioxidanty působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních chorob, ale i rakoviny nebo aterosklerózy. Pojídání kaki zmírňuje chuť na sladké, protože samo o sobě obsahuje až 20 % cukrů, je tedy nanejvýš vhodné namísto dezertu při redukčních dietách.

Pro těhotné i malé děti

Slaďoučké kaki by do svého jídelníčku měly rozhodně zařadit také těhotné ženy. Obsahuje totiž také velkou dávku vitamínu A, který je nezbytný pro vývoj plodu. Pro sladkou chuť plody milují děti, které ocení, že je to ovoce zcela bez pecek. Je však nutné pojídat pouze zralé plody, protože ty nezralé chutnají trpce. Nejlépe chutnají kusy, které dozrají doma při pokojové teplotě a jsou na omak lehce měkké. Kaki je možné jíst se slupkou, vzhledem k chemickému ošetření je však dobré omýt teplou vodou, slupku oloupat nebo vyjídat lžičkou obdobně jako kiwi.

Do salátu, k sýrům nebo sušené

Kaki je možné konzumovat syrové, vařené i sušené. Syrové plody lze dobře kombinovat s ostatním ovocem, ale i se zeleninou v salátech nebo s aromatickými sýry, jako jsou kozí s bílou plísní nebo buvolí mozzarella. Vyzkoušejte také kombinaci s parmskou šunkou a rukolou. Vařené nebo lehce restované se hodí k masům, výborné je kaki s jehněčím, ale lahodné je i s kuřecí nebo kachní pečínkou. Naopak sušené kaki dodá tolik potřebnou energii při svačině ve škole a v práci, po usušení totiž obsahuje kolem 60 % sacharidů a je tak ideálním životabudičem během náročného dne.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři