článek

Indická kuchyně je prostě jedinečná


Indické pokrmy jsou čím dál tím oblíbenější a v dnešn&iacut..
(celý článek)

Indické pokrmy jsou čím dál tím oblíbenější a v dnešn&iacut...
Sdílejte obsah s přáteli



Indické pokrmy jsou čím dál tím oblíbenější a v dnešní době není problém si zajít na dobrý oběd nebo večeři do indické restaurace. Ty vznikají i v menších městech a zakládají je Indové žijící v České republice. Jejich pokrmy jsou hodně kořeněné, ale ne všechny jsou pálivé.  

Jak je to s tím masem?
Indická kuchyně je ovlivněná náboženstvím. V Indii žije mnoho etnických menšin, které vyznávají různá náboženství. Jediní pársové nejsou nijak omezováni a mohou jíst, co se jim zlíbí. Za to Sikhové a Hinduisté nejedí hovězí maso a příslušíci vyšších kast jsou většinou vegetariáni. Také buddhisté, indičtí křesťané a džinisté jsou vegetariáni. Muslimové nejedí vepřové maso, jelikož musí být čistí a ze stejného důvodu nepijí alkohol. Ačkoliv mnoho z nich abstinenci nedodržuje. Takže v některých regionech si maso vůbec nedáte a někde pouze drůbeží nebo skopové.

Jedinečná chuť
Indické pokrmy jsou vynikající díky svému koření. Není kari jako kari. V Indii se směs koření kari liší podle regionů, ale i rodin. Každý si míchá svou směs, a proto jich na místních trzích najdete nepřeberné množství. Kromě kari koření můžete najít v receptech i kari pastu, chilli, římský kmín a koriandr. Většina jídel je velice pálivá. Na zjemnění chutí se používá kokosové mléko. V České republice je k dostání kari pasta i kokosové mléko v potravinových řetězcích.

Ájurvéda
Indická kuchyně vychází z tradičního léčitelství zvaného ájurvéda. Hlavním principem je používání přísad tak, aby byly v rovnováze, jelikož to co přijímáme, ovlivňuje celé naše tělo a mysl. Proto některé potraviny vzájemně nekombinují. Také se některé suroviny nedoporučují při určitých nemocích. Indická kuchyně je známá svou pestrostí co se týče používání zeleniny, ovoce, koření a nápojů.

Příbory zahoďte
Indové nepoužívají příbory, jedí pravou rukou a pomáhají si plackou čapátí, kterou nabírají omáčky. Ještě dnes můžete v některých oblastech vidět místo talířů banánové listy. Dost často servírují na větších nerezových talířích s několika přihrádkami na omáčky. Tradiční indické stolování je typické tím, že servírují hned několik pokrmů najednou a člověk si vybírá a kombinuje. Většinou to bývá dušená zelenina s omáčkou, maso s omáčkou, ryby, čerstvá zelenina (např. raita), čatní, jogurtový nápoj (např. lassí), placky čápátí a rýže. Ale nebojte, v Čechách dostanete jak příbor, tak talíře.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Indická kuchyně je prostě jedinečná.
Nebo hledejte podobné podle části názvu indická kuchyně prostě jedinečná .

Naši partneři