Indická kuchyně je prostě jedinečná

Článek byl publikován

Indické pokrmy jsou čím dál tím oblíbenější a v dnešní době není problém si zajít na dobrý oběd nebo večeři do indické restaurace. Ty vznikají i v menších městech a zakládají je Indové žijící v České republice. Jejich pokrmy jsou hodně kořeněné, ale ne všechny jsou pálivé.  


Jak je to s tím masem?
Indická kuchyně je ovlivněná náboženstvím. V Indii žije mnoho etnických menšin, které vyznávají různá náboženství. Jediní pársové nejsou nijak omezováni a mohou jíst, co se jim zlíbí. Za to Sikhové a Hinduisté nejedí hovězí maso a příslušíci vyšších kast jsou většinou vegetariáni. Také buddhisté, indičtí křesťané a džinisté jsou vegetariáni. Muslimové nejedí vepřové maso, jelikož musí být čistí a ze stejného důvodu nepijí alkohol. Ačkoliv mnoho z nich abstinenci nedodržuje. Takže v některých regionech si maso vůbec nedáte a někde pouze drůbeží nebo skopové.


Jedinečná chuť
Indické pokrmy jsou vynikající díky svému koření. Není kari jako kari. V Indii se směs koření kari liší podle regionů, ale i rodin. Každý si míchá svou směs, a proto jich na místních trzích najdete nepřeberné množství. Kromě kari koření můžete najít v receptech i kari pastu, chilli, římský kmín a koriandr. Většina jídel je velice pálivá. Na zjemnění chutí se používá kokosové mléko. V České republice je k dostání kari pasta i kokosové mléko v potravinových řetězcích.


Ájurvéda
Indická kuchyně vychází z tradičního léčitelství zvaného ájurvéda. Hlavním principem je používání přísad tak, aby byly v rovnováze, jelikož to co přijímáme, ovlivňuje celé naše tělo a mysl. Proto některé potraviny vzájemně nekombinují. Také se některé suroviny nedoporučují při určitých nemocích. Indická kuchyně je známá svou pestrostí co se týče používání zeleniny, ovoce, koření a nápojů.


Příbory zahoďte
Indové nepoužívají příbory, jedí pravou rukou a pomáhají si plackou čapátí, kterou nabírají omáčky. Ještě dnes můžete v některých oblastech vidět místo talířů banánové listy. Dost často servírují na větších nerezových talířích s několika přihrádkami na omáčky. Tradiční indické stolování je typické tím, že servírují hned několik pokrmů najednou a člověk si vybírá a kombinuje. Většinou to bývá dušená zelenina s omáčkou, maso s omáčkou, ryby, čerstvá zelenina (např. raita), čatní, jogurtový nápoj (např. lassí), placky čápátí a rýže. Ale nebojte, v Čechách dostanete jak příbor, tak talíře.

Indické pokrmy jsou čím dál tím oblíbenější a v dnešní době není problém si zajít na dobrý oběd nebo več...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Indická kuchyně je prostě jedinečná

Autoři článku

Dana F.
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů