článek

Jáhly jsou prostě jedinečné


Co o nich vlastně víme? Jáhly jsou vyráběny loupáním prosa. Jedná se o mal&eac..
(celý článek)

Co o nich vlastně víme? Jáhly jsou vyráběny loupáním prosa. Jedná se o mal&eac...
Sdílejte obsah s přáteli



Co o nich vlastně víme?
Jáhly jsou vyráběny loupáním prosa. Jedná se o malé cca milimetrové, žluté kuličky, které se používali již v tradiční české kuchyni. Jáhly se vyznačují nahořklou chutí, které se zbavíme několikanásobným spařením horkou vodou. Jáhly jsou jedinečné pro naše zdraví, jelikož obsahují celou řadu minerálních látek jako je například hořčík, křemík, fosfor, draslík, zinek a železo. Dále také obsahují převážnou většinu vitamínů skupiny B. Díky těmto látkám jsou dobré pro náš zrak, trávicí ústrojí, slezinu, ale i vlasy, kůži a zuby. Co strávníky možná potěší je, že jáhly mají střední glykemický index a neobsahují lepek.

Jáhly na našem jídelníčku
Jáhly jsou vhodné pro ty, kterým způsobuje zdravotní problémy lepek. Jáhly mají také zahřívací vlastnosti a jsou zásadité, tzn. že nezakyselují náš organismus. Jsou vhodné pro dietáře a pacienty po úrazech – díky svému obsahu minerálních látek. Dětem je můžeme zařadit do jídelníčku už od ukončeného sedmého měsíce. V tomto případě jsou vhodné nasladko – povařené s jablkem, následně rozmixované vytvoří konzistenci podobnou pudinku a jsou tak snadno stravitelné. Jáhly se také doporučují lidem, kteří nemají v těle dostatek křemíku (ten je důležitý pro naše kosti a chrupavky).

Nasladko i naslano
Jáhly v dnešní době jíme opravdu málo. Mnoho lidí je nevaří vůbec, přitom u našich babiček byly běžnou součástí jídelníčku. Staré pořekadlo praví, že jáhly přinášejí hojnost a zdraví do domu, a proto se připravovali i na Vánoce a třeba i svatby. Z jáhel můžete připravit zeleninové „jáhloto“, nebo také jáhelné knedlíčky vhodné jako přílohu k masu. Jáhly s kysaným zelím a uzeným jsou vhodné jako hlavní chod. Možná budete znát jáhelník, který se peče z jáhel se sušeným ovocem nebo také povidly či mákem. Konzistencí jáhelník připomíná rýžový nákyp. K snídani nebo svačině jsou výborné jáhlové kaše. Určitě stojí za vyzkoušení.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jáhly jsou prostě jedinečné.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jáhly jsou prostě jedinečné .
Další recepty na Jáhly jsou prostě jedinečné.

Naši partneři