článek

Jak a podle čeho si vybrat ten správný gril


Máte rádi práci s ohněm? Budete pořádat velké grilovačky se spoustou hostů nebo budet..
(celý článek)

Máte rádi práci s ohněm? Budete pořádat velké grilovačky se spoustou hostů nebo budet...
Sdílejte obsah s přáteli



Máte rádi práci s ohněm? Budete pořádat velké grilovačky se spoustou hostů nebo budete grilovat jen se svou rodinou, ale zato často? Máte velkou zahradu nebo jen menší terasu, kam se vejde jen malý jednoduchý gril? Co všechno hodláte na grilu připravovat? Téměř cokoli, od masa a uzenin až po ovoce a zeleninu, nebo se chystáte ugrilovat půlku selátka? To všechno jsou kritéria, která musíte vzít v úvahu při nákupu svého grilu. Dnes je ale nabídka na trhu velmi pestrá a tak můžete vybírat ze spousty druhů.

Nejoblíbenějším a nejznámějším je nejspíš gril na dřevěné uhlí. Je lehký, skladný, přenosný a skoro trampská atmosféra žhavých uhlíků je nezaměnitelná.

Lávový plynový gril využívá vlastnosti přírodních lávových kamenů, které snadno přijímají a vyzařují teplo. Kameny zahříváme plynovými hořáky, takže výhodou je možnost regulace teploty. Tyto grily jsou svým uspořádáním podobné klasickým otevřeným grilům, jen k nim potřebujeme navíc propanbutanovou láhev. Proto je raději používáme venku v otevřeném prostoru.

Elektrické grily naproti tomu můžeme používat i doma, na zahradě k nim potřebujeme přívod elektrického proudu. Teplota se u nich také dá velmi snadno regulovat, a grilování je snadné a čisté.

Krbové zahradní grily jsou mnohdy spojené i s udírnou. Jsou vyzděné kameny nebo cihlami snášejícími vysoké teploty a obvykle mají i důmyslný odvod kouře. Jsou chloubou všech milovníků zahradního grilování. Snad jedinou nevýhodou je to, že se nedají přenášet.

Kamenné grily mají žulovou desku pod kterou zatopíme, rozpálíme ji tím na patřičnou teplotu a pak přímo na ní suroviny tepelně upravujeme.

Náš trh je na grily opravdu bohatý. Tento výčet není zdaleka úplný, takže si můžeme vybrat podle svých představ. Ale ať už si pořídíme jakýkoliv gril, nikdy nezapomínejme na pravidlo grilování číslo jedna. Vždy grilujeme žárem, nikdy v plameni. A měli bychom se snažit zamezit odkapávání tuku na rozžhavené uhlí či dřevo. Jen tak bude naše grilované jídlo nejen chutné a voňavé, ale i zdraví prospěšné.

 


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak a podle čeho si vybrat ten správný gril.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak podle čeho vybrat ten správný gril .

Naši partneři