článek

Jak na domácí ochucené máslo


Ochucené máslo je velice lahodné a má mnoho variací. Je skvělé k večeři s..
(celý článek)

Ochucené máslo je velice lahodné a má mnoho variací. Je skvělé k večeři s...
Sdílejte obsah s přáteli



Ochucené máslo je velice lahodné a má mnoho variací. Je skvělé k večeři s celozrnným pečivem nebo opečenými toasty. Hodí se i jako pohoštění pro návštěvu nebo jako předkrm. Ostatně bylinkové máslo se dost často nabízí před hlavním chodem v pizzeriích a italských restauracích. Jak na to? Je to opravdu jednoduché, jen pro vás máme i nějaké rady, tipy a variace.

Základní recept - bylinkové máslo
Na bylinkové máslo budeme potřebovat 125g másla, čerstvé bylinky – petrželku, pažitku (můžete přidat i tymián), dále mletý bílý pepř, citronová šťávu a sůl. Postup je jednoduchý, máslo necháme změknout. Mezitím si nasekáme bylinky najemno a poté smícháme s máslem, přidáme pár kapek citronové šťávy, bílý pepř a sůl dle chuti. Máslo dáme na cca 25 minut do ledničky. Poté částečně ztuhlé máslo poklademe na alobal a vytvoříme váleček, na koncích utáhneme a vložíme zpět do ledničky. Máme hotovo.

Rady a tipy
Výhoda domácího ochuceného másla je, že víte, co jste si do něj dali. Čerstvé bylinky ze zahrádky nebo truhlíku mají jedinečnou chuť a vůni. Máslo můžete dát i do formiček na cukroví, což při podávání vypadá lépe. Do změklého másla můžete přidat trochu mléka (na 125g másla, 3 lžíce mléka) a ono pak zvláční + lépe se roztírá. Bylinkové máslo je také dobré na horké brambory pečené ve slupce nebo na bramborové noky.

Variace
Křenové máslo – máslo necháme změknout, přidáme sůl, bílý pepř, pár kapek citronové šťávy a vmícháme 2 lžíce čerstvého křenu. Necháme uležet.
Česnekové máslo – vyrobíme bylinkové máslo ze základního receptu a přidáme do něj 2-3 stroužky česneku (dle chuti).
Kaviárové máslo – změklé máslo smícháme s cca 50g kaviáru, dochutíme citronovou šťávou a solí.
Oříškové máslo – nadrtíme 2 lžíce lískových oříšků a vmícháme do změklého másla, dochutíme špetkou skořice.
Sardelové máslo – dvě sardelová očka nebo sardelovou pastu utřeme se změklým máslem, přidáme bílý pepř, pár kapek citronové šťávy a najemno nasekanou petrželku.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak na domácí ochucené máslo.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak domácí ochucené máslo .

Naši partneři