Jak na domácí ochucené máslo

Článek byl publikován

Ochucené máslo je velice lahodné a má mnoho variací. Je skvělé k večeři s celozrnným pečivem nebo opečenými toasty. Hodí se i jako pohoštění pro návštěvu nebo jako předkrm. Ostatně bylinkové máslo se dost často nabízí před hlavním chodem v pizzeriích a italských restauracích. Jak na to? Je to opravdu jednoduché, jen pro vás máme i nějaké rady, tipy a variace.


Základní recept - bylinkové máslo
Na bylinkové máslo budeme potřebovat 125g másla, čerstvé bylinky – petrželku, pažitku (můžete přidat i tymián), dále mletý bílý pepř, citronová šťávu a sůl. Postup je jednoduchý, máslo necháme změknout. Mezitím si nasekáme bylinky najemno a poté smícháme s máslem, přidáme pár kapek citronové šťávy, bílý pepř a sůl dle chuti. Máslo dáme na cca 25 minut do ledničky. Poté částečně ztuhlé máslo poklademe na alobal a vytvoříme váleček, na koncích utáhneme a vložíme zpět do ledničky. Máme hotovo.


Rady a tipy
Výhoda domácího ochuceného másla je, že víte, co jste si do něj dali. Čerstvé bylinky ze zahrádky nebo truhlíku mají jedinečnou chuť a vůni. Máslo můžete dát i do formiček na cukroví, což při podávání vypadá lépe. Do změklého másla můžete přidat trochu mléka (na 125g másla, 3 lžíce mléka) a ono pak zvláční + lépe se roztírá. Bylinkové máslo je také dobré na horké brambory pečené ve slupce nebo na bramborové noky.


Variace
Křenové máslo – máslo necháme změknout, přidáme sůl, bílý pepř, pár kapek citronové šťávy a vmícháme 2 lžíce čerstvého křenu. Necháme uležet.
Česnekové máslo – vyrobíme bylinkové máslo ze základního receptu a přidáme do něj 2-3 stroužky česneku (dle chuti).
Kaviárové máslo – změklé máslo smícháme s cca 50g kaviáru, dochutíme citronovou šťávou a solí.
Oříškové máslo – nadrtíme 2 lžíce lískových oříšků a vmícháme do změklého másla, dochutíme špetkou skořice.
Sardelové máslo – dvě sardelová očka nebo sardelovou pastu utřeme se změklým máslem, přidáme bílý pepř, pár kapek citronové šťávy a najemno nasekanou petrželku.

Ochucené máslo je velice lahodné a má mnoho variací. Je skvělé k večeři s celozrnným pečivem nebo opečenými toasty. Hodí se i j...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Jak na domácí ochucené máslo

Autoři článku

Dana F.
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů