Jak na domácí těstoviny

Článek byl publikován

Mnoho zkušených kuchařů a kuchařek si čas od času připraví domácí těstoviny, jelikož mají svou nezaměnitelnou chuť. Pokud jste je nikdy nezkoušeli a chystáte se na ně, máme tady pro vás základní recept a několik rad a tipů. Příprava není zas tak náročná, jen to chce trochu trpělivosti.


Základní recept na nudlové těsto
Na 350-400g hrubé mouky budete potřebovat 50-100ml studené vody, 2 vejce, sůl a máslo. Nejprve si připravte vál a na něj prosejte mouku. Vytvořte do ní důlek a rozklepněte do něj vejce. Postupně přidávejte vodu a vypracujte tuhé, avšak vláčné těsto. Správnou konzistenci poznáte podle toho, že se nebude lepit na vál. Těsto rozdělte na tři menší bochánky, přikryjte utěrkou a nechte cca 25 minut odležet. Poté postupně z bochánků vyválejte placky cca 2 mm silné a nechte je mírně oschnout, aby se vám při krájení nelepily. Poté suchým nožem nakrájíte na nudle či jiné požadované tvary. Necháte ještě jednou proschnout a vaříte v mírně osolené vodě, po vyjmutí promastit máslem. Přípravu domácích těstovin vám může usnadnit strojek. Vytvoří stejně silné plátky a ty snadno rozkrájíte na nudle.


Jak připravit taštičky
Taštičky nejsou vůbec složité. Z nudlového těsta vyválíte dva velké pláty. Na jeden plát pokladete lžící náplň v pravidelných rozestupech. V hrnku rozšleháte vejce a potřete jím mezery mezi náplní. Poté opatrně přiklopíte druhým plátem a v potřených místech přitisknete tak, aby se taštičky při vaření nerozlepily. Nožem či rádýlkem rozkrájíte na čtverečky.


Obměny nudlového těsta
Domácí těstoviny mají mnoho obměn, můžete vyzkoušet například červené nebo zelené či bylinkové. Červené – při přípravě přimícháte do vajec 2-3 lžíce rajčatového protlaku. Zelené – než vmícháte do těsta vejce, přidáte 2-3 lžíce částečně rozmrzlého špenátového protlaku. Bylinkové – do vajec vmícháte nasekané bylinky a poté zapracujete do těsta. Další obměny mohou být např. celozrnná mouka, kurkuma (žluté těstoviny), šafrán, apod.


Rady a tipy
Těstoviny je možné krájet na různé tvary a udělat tak pokrm zajímavější. Do těsta nepřidávejte sůl, jinak bude špatně prosychat. Těstoviny, které si děláte do zásoby, sušte pomalu na sítu nebo na pečícím papíře. Uskladněte na tmavém a chladném místě, v nádobě s dobře uzavíratelným víčkem – pak by nám měli vydržet i půl roku. Čerstvě připravené těstoviny se vaří kratší dobu. 

Mnoho zkušených kuchařů a kuchařek si čas od času připraví domácí těstoviny, jelikož mají svou nezaměnitelnou chuť. Pokud jste je nikdy nezkoušeli a ch...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Jak na domácí těstoviny

Autoři článku

Dana F.
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů