Jak na domácí těstoviny

Dana F.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Mnoho zkušených kuchařů a kuchařek si čas od času připraví domácí těstoviny, jelikož mají svou nezaměnitelnou chuť. Pokud jste je nikdy nezkoušeli a chystáte se na ně, máme tady pro vás základní recept a několik rad a tipů. Příprava není zas tak náročná, jen to chce trochu trpělivosti.

Základní recept na nudlové těsto
Na 350-400g hrubé mouky budete potřebovat 50-100ml studené vody, 2 vejce, sůl a máslo. Nejprve si připravte vál a na něj prosejte mouku. Vytvořte do ní důlek a rozklepněte do něj vejce. Postupně přidávejte vodu a vypracujte tuhé, avšak vláčné těsto. Správnou konzistenci poznáte podle toho, že se nebude lepit na vál. Těsto rozdělte na tři menší bochánky, přikryjte utěrkou a nechte cca 25 minut odležet. Poté postupně z bochánků vyválejte placky cca 2 mm silné a nechte je mírně oschnout, aby se vám při krájení nelepily. Poté suchým nožem nakrájíte na nudle či jiné požadované tvary. Necháte ještě jednou proschnout a vaříte v mírně osolené vodě, po vyjmutí promastit máslem. Přípravu domácích těstovin vám může usnadnit strojek. Vytvoří stejně silné plátky a ty snadno rozkrájíte na nudle.

Jak připravit taštičky
Taštičky nejsou vůbec složité. Z nudlového těsta vyválíte dva velké pláty. Na jeden plát pokladete lžící náplň v pravidelných rozestupech. V hrnku rozšleháte vejce a potřete jím mezery mezi náplní. Poté opatrně přiklopíte druhým plátem a v potřených místech přitisknete tak, aby se taštičky při vaření nerozlepily. Nožem či rádýlkem rozkrájíte na čtverečky.


Obměny nudlového těsta
Domácí těstoviny mají mnoho obměn, můžete vyzkoušet například červené nebo zelené či bylinkové. Červené – při přípravě přimícháte do vajec 2-3 lžíce rajčatového protlaku. Zelené – než vmícháte do těsta vejce, přidáte 2-3 lžíce částečně rozmrzlého špenátového protlaku. Bylinkové – do vajec vmícháte nasekané bylinky a poté zapracujete do těsta. Další obměny mohou být např. celozrnná mouka, kurkuma (žluté těstoviny), šafrán, apod.

Rady a tipy
Těstoviny je možné krájet na různé tvary a udělat tak pokrm zajímavější. Do těsta nepřidávejte sůl, jinak bude špatně prosychat. Těstoviny, které si děláte do zásoby, sušte pomalu na sítu nebo na pečícím papíře. Uskladněte na tmavém a chladném místě, v nádobě s dobře uzavíratelným víčkem – pak by nám měli vydržet i půl roku. Čerstvě připravené těstoviny se vaří kratší dobu. 


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jak na domácí těstoviny, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak na domácí těstoviny.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: jak, domácí, těstoviny.

Kde najít informace



×