Jak na dušenou zeleninu

Článek byl publikován

Pro spousta kuchařek a kuchařů je dušení zeleniny samozřejmost a hračka. Tento článek je určen začátečníkům v kuchyni a třeba i maminkám. Obsahuje několik rad a tipů, čeho se vyvarovat a na co nezapomenout.


Fazolky na smetaně – jednoduchá dušená zelenina
cca 600g fazolek, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 200ml smetany, sůl, cukr, ocet, kmín
Zelené fazolky omyjeme, seřízneme špičky a vlákna, pokud jsou tvrdá. Dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou(, aby byly přesně zakryté), osolíme a přidáme kmín. Povaříme do měkka, scedíme a vývar odložíme. Vedle rozpustíme máslo, zasypeme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem z fazolek a povaříme cca 20 minut. Poté přidáme fazolky, smetanu, ocet, cukr a ještě prohřejeme. Podáváme s vařenými bramborami a vajíčkem na tvrdo.


Rady a tipy
Zeleninu dusíme co nejkratší dobu a při nižší teplotě, aby se nezničily vitamíny. Zeleninu dusíme vždy s trochou tuku – olivového oleje, rostlinného nebo másla, jelikož tuk váže vitaminy. Nejlepší je dusit zeleninu v parním hrnci, je to nejšetrnější způsob – vhodný hlavně pro malé děti. Dusíme-li v hrnci, nedáváme příliš mnoho zeleniny, nedusí se rovnoměrně a prodlužuje se čas přípravy. Zeleninu dusíme pod pokličkou a příliš často jí neodkrýváme, jelikož kyslík obsažený ve vzduchu ničí vitamíny. Hrnec můžeme protřást, aby se zelenina nepřichytila. Pokud dusíme různé druhy zeleniny, které mají různou dobu přípravy, přidáváme je postupně. Jinak by některé kousky byly rozvařené, jiné nedovařené.


Věděli jste, že zelené fazolky jsou syrové jedovaté? Po tepelné úpravě se toxické látky rozloží. U zelených fazolek je dobré seříznout špičky, které jsou jinak tvrdé. Stejně tak i vlákna – u některých druhů. Fazolky vaříme v osolené vodě, aby neztratily svěží zelenou barvu. Například červené zelí dusíme s octem, aby se zachovala jeho barva. Často se k dušené zelenině přidává kmín, jelikož je pak lépe stravitelná. Růžičková kapusta se může tepelně připravovat i potom, co nám na záhoně přemrzla – je pak křehčí a lépe stravitelná. (Růžičková kapusta snese teplotu i -15°C.)

Pro spousta kuchařek a kuchařů je dušení zeleniny samozřejmost a hračka. Tento článek je určen začátečníkům v kuchyni a třeba i maminkám. Obsahuje několi...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Jak na dušenou zeleninu

Autoři článku

Dana F.
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů