článek

Jak na dušenou zeleninu


Pro spousta kuchařek a kuchařů je dušení zeleniny samozřejmost a hračka. Tento článek je určen zač&..
(celý článek)

Pro spousta kuchařek a kuchařů je dušení zeleniny samozřejmost a hračka. Tento článek je určen zač&...
Sdílejte obsah s přáteli



Pro spousta kuchařek a kuchařů je dušení zeleniny samozřejmost a hračka. Tento článek je určen začátečníkům v kuchyni a třeba i maminkám. Obsahuje několik rad a tipů, čeho se vyvarovat a na co nezapomenout.

Fazolky na smetaně – jednoduchá dušená zelenina
cca 600g fazolek, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 200ml smetany, sůl, cukr, ocet, kmín
Zelené fazolky omyjeme, seřízneme špičky a vlákna, pokud jsou tvrdá. Dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou(, aby byly přesně zakryté), osolíme a přidáme kmín. Povaříme do měkka, scedíme a vývar odložíme. Vedle rozpustíme máslo, zasypeme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem z fazolek a povaříme cca 20 minut. Poté přidáme fazolky, smetanu, ocet, cukr a ještě prohřejeme. Podáváme s vařenými bramborami a vajíčkem na tvrdo.

Rady a tipy
Zeleninu dusíme co nejkratší dobu a při nižší teplotě, aby se nezničily vitamíny. Zeleninu dusíme vždy s trochou tuku – olivového oleje, rostlinného nebo másla, jelikož tuk váže vitaminy. Nejlepší je dusit zeleninu v parním hrnci, je to nejšetrnější způsob – vhodný hlavně pro malé děti. Dusíme-li v hrnci, nedáváme příliš mnoho zeleniny, nedusí se rovnoměrně a prodlužuje se čas přípravy. Zeleninu dusíme pod pokličkou a příliš často jí neodkrýváme, jelikož kyslík obsažený ve vzduchu ničí vitamíny. Hrnec můžeme protřást, aby se zelenina nepřichytila. Pokud dusíme různé druhy zeleniny, které mají různou dobu přípravy, přidáváme je postupně. Jinak by některé kousky byly rozvařené, jiné nedovařené.

Věděli jste, že zelené fazolky jsou syrové jedovaté? Po tepelné úpravě se toxické látky rozloží. U zelených fazolek je dobré seříznout špičky, které jsou jinak tvrdé. Stejně tak i vlákna – u některých druhů. Fazolky vaříme v osolené vodě, aby neztratily svěží zelenou barvu. Například červené zelí dusíme s octem, aby se zachovala jeho barva. Často se k dušené zelenině přidává kmín, jelikož je pak lépe stravitelná. Růžičková kapusta se může tepelně připravovat i potom, co nám na záhoně přemrzla – je pak křehčí a lépe stravitelná. (Růžičková kapusta snese teplotu i -15°C.)


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak na dušenou zeleninu.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak dušenou zeleninu .
Další recepty na Jak na dušenou zeleninu.

Naši partneři