Jak na kynuté těsto?

Dana F.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Mnoho začínajících kuchařek a kuchařů se obává pečení z kynutého těsta, jelikož se všeobecně traduje, že příprava je náročná. Těsto nemusí vykynout a výsledek je nejistý. Ale opak je pravdou, není se čeho bát. Pečení buchet, vánoček, koláčů či koblih po pár vyzkoušení bude hračka.

Základní recept
Na kynuté těsto budete potřebovat 250ml mléka, 30g droždí, 80g cukr krystal, ½ kg polohrubé mouky, 1 vejce nebo jen žloutek, 80g másla, špetka soli a tuk na vymazání plechu. Nejdříve si uděláte kvásek – do 100ml vlažného mléka nadrobíte droždí, přidáte lžíci cukru, lžíci mouky a zamícháte. Přikryjete ubrouskem a necháte v teple cca 10 minut stát. Mezitím mléko rozmícháme s vejcem a cukrem, to přidáme do mísy s moukou, přidáme kvásek a rozehřátý tuk. Těsto uhněteme vařečkou, musí se tvořit bubliny, posypeme troškou mouky a zakryjeme utěrkou. Necháme na teplém místě vykynout. Poté z těsta tvoříme, co potřebujeme (koláče, vánočku, rozpeky, aj.) Dáme na plech a ještě necháme chvíli kynout. Těsto potřeme tukem nebo vejcem těsně před pečením. Předehřejeme troubu a pečeme na 180°-200°C cca 5-15 minut, dle velikosti pečiva.

Rady a tipy
Záleží na tom, co chcete z kynutého těsta upéct. Pokud se chystáte na koláče, buchty či koblihy může kynutí trvat i 40-60 minut. U tužších těst musíte počítat s kynutím cca 3 hodiny. Pozor! Pokud vám těsto nevykyne, může být špatné droždí – připravte nový kvásek. Kynuté těsto se dá připravit i ze sušeného droždí, přidáváme ho však o polovinu více než čerstvého. Čerstvé droždí uchovávejte v chladničce a spotřebujte co nejdříve po zakoupení. Čerstvé droždí by mělo mít svou typickou nakyslou vůni, obsahuje živé kultury tzv. kvasinky. Proto se nechávají kynout ve vlažném mléce, horké mléko či sůl by zabránilo jejich množení. Vykynuté těsto ihned zpracujeme, jinak popraská, vyschne a upečené pečivo nebude tak vláčné. Péct můžeme i na pečícím papíře či alobalu. A poslední rada zní, koláče/vánočku/koblihy vkládáme do dostatečně předehřáté trouby, pokud bude teplota nižší, těsto bude kynout dál a bude se rozbíhat. Pokud bude teplota příliš vysoká, budete mít tvrdé kůrky/okraje.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jak na kynuté těsto?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak na kynuté těsto?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: jak, kynuté, těsto?.

Kde najít informace



×