článek

Jak na přípravu kávy cold brew?


Pod pojmem cold brew rozhodně nehledejte espresso, které někdo nechal příliš dlouho v chladu. Tento nápoj, jak již název ..
(celý článek)

Pod pojmem cold brew rozhodně nehledejte espresso, které někdo nechal příliš dlouho v chladu. Tento nápoj, jak již název ...


Pod pojmem cold brew rozhodně nehledejte espresso, které někdo nechal příliš dlouho v chladu. Tento nápoj, jak již název napovídá, se míchá z čerstvě namletých kávových zrn louhovaných ve studené vodě po dobu několika hodin. Proč by však někdo čekal tak dlouho na kávu, která je navíc ještě studená? Zkrátka proto, že ledová káva cold brew chutná lahodně a je ideálním společníkem do parných letních večerů na Vaší terase. Dlouhá doba čekání je tedy vykoupena barvitější a plnější chutí nápoje, v letním období je nedocenitelná pro své osvěžující účinky.

Zrna nahrubo a dobrá voda
Významným prvkem pro výrobu cold brew nápoje je pečlivý výběr zrn. Ta nemusí být nejvyšší kvality, jelikož potenciál takovýchto zrn se u této metody přípravy nedá plně využít, proto si je schovejme pro jiné kávy. Je však důležité, abychom nepoužili zrna, která vyrostla sousedovi na zahrádce, výsledek by mohl být trpce nemilý. Při mletí zrn zvolíme hrubší stupeň – při příliš jemném namletí bychom docílili nežádoucí kyselé chuti, došlo by totiž k nadměrnému extrahování zrn do vody. Vodu vybereme kvalitní, ideálně balenou, o pokojové teplotě, v poměru cca 1 šálek vody na 60 gramů zrn.

Necháme extrahovat – přes 12 hodin?
Požadovaná doba extrahování je cca 12 hodin, pokud bychom však chtěli dosáhnout lahodnější chuti, nemusíme se bát nechat zrna máčet až 14 hodin (jsou známy i postupy, kdy se čeká až 30 hodin!). Po nekončící kávové explozi ve studené vodě necháme nápoj přefiltrovat ideálně za pomoci k tomu určených cold brew kávovarů – pro nenáročné konzumenty je však nejschůdnější cestou použití klasického frenchpressu (důležité je, aby dané zařízení mělo filtr).

Nitro coffee – nadýchaná variace studené kávy
Mezi nejznámější variace cold brew kávy patří bezesporu tzv. nitro coffee. Ta se připravuje v sudech a je vháněna do pípy dusíkem. Výsledná káva je krémová, chladivá a chuťově prostě jedinečná. Nicméně takovouto variantu si můžete připravit i u Vás doma pouze za pomoci tlakové lahve na šlehačku a bombiček s oxidem dusným (NO2).

Káva cold brew je rozhodně zajímavou variací horké klasiky, v tropických letních dnech se však navíc stává nenahraditelným osvěžujícím nápojem. Na rozdíl od frappé není přesycena cukrem a s pár kostkami ledu chybí k dokonalosti už jen opravdu málo.


  • Kuchař: Receptnajidlo cz
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak na přípravu kávy cold brew?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak přípravu kávy cold brew? .

Naši partneři