článek

Jak na ryby?


Kapr nejen na Vánoce Obecně je známo, že se v Čechách jí málo ryb. Přitom by ryba na našem jídelníčku měla být aspoň jedn..
(celý článek)

Kapr nejen na Vánoce Obecně je známo, že se v Čechách jí málo ryb. Přitom by ryba na našem jídelníčku měla být aspoň jedn...


Kapr nejen na Vánoce
Obecně je známo, že se v Čechách jí málo ryb. Přitom by ryba na našem jídelníčku měla být aspoň jednou týdně. Na druhou stranu, je velice důležité si je důkladně vybírat, obzvláště ty mořské. Díky rostoucímu znečišťování moří a oceánů mohou některé druhy obsahovat rtuť a to v nemalém množství. Sladkovodní ryby jsou na tom o poznání lépe, avšak zakoupit si jí přímo na sádkách nebo od rybáře je asi to nejlepší co můžete udělat. Nyní si popíšeme, jak rybu zpracovat.

Jak poznám dobrou rybu?
Při nákupu čerstvé ryby je dobré si všimnout hned několika věcí – kůže by měla být napjatá (když rybu zmáčkneme, neměl by zůstávat důlek), kůže by měla být neporušená, šupiny lesklé, žábry červené, oči vyboulené a jasné, v žádném případě zakalené. A samozřejmě vůně by měla být přirozená.

Zabití ryby
Nejlépe je zabalit rybu do utěrky, aby neklouzala, dáme na prkénko a udeříme tupým předmětem nad oči. Úder by měl být přiměřený, abychom nerozdrtili hlavu. Poté vpíchneme ostrým nožem za hlavou a tím přerušíme míchu.

Odstranění šupin
Platí jedno pravidlo, šupiny by se měly odstraňovat co nejdříve, jinak to jde o poznání hůře. Je dobré si rozprostřít pod rybu noviny, poté šupiny společně s nimi vyhodíme. Použijeme buď škrabku na šupiny, nebo tupou stranu nože. Nejdříve utěrkou držíme rybu za ocas a odstraníme několik řad šupin u ocasu. Poté držíme za hlavu a přejíždíme proti šupinám směrem od ocasu k hlavě.

Kuchání
Ostrým nožem rybu rozřízneme od řitního otvoru a vyjmeme vnitřnosti. Musíme dát pozor, ať nepoškodíme žlučový váček. Nezapomeneme na tmavý pruh podél páteře, to je ledvina. Řádně propláchneme vodou.

Filetování
Seřízneme maso z boku ryby od hlavy směrem k ocasu. Získáme pak maso bez kostí, jednoduší na přípravu.

Všeobecně platí, že rybí maso se rychleji kazí než ostatní druhy, jelikož obsahuje vysoké procento vody. Pokud rybu nebudete hned tepelně zpracovávat, zabalte ji do pergamenového papíru a vložte do chladničky.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak na ryby?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak ryby? .
Další recepty na Jak na ryby?.

Naši partneři