článek

Jak na voňavé grilování


Také se vám už jen při představě grilování vybavují lákavé chutě krásně propečeného masa? Nezaměnitelná chuť pikantní zeleniny? Nebo ovoce, které dostává při grilování zase úplně jinou chuť, než jsme zvyklí?..
(celý článek)

Také se vám už jen při představě grilování vybavují lákavé chutě krásně propečeného masa? Nezaměnitelná chuť pikantní zeleniny? Nebo ovoce, které dostává při grilování zase úplně jinou chuť, než jsme ...
Sdílejte obsah s přáteli



Také se vám už jen při představě grilování vybavují lákavé chutě krásně propečeného masa? Nezaměnitelná chuť pikantní zeleniny? Nebo ovoce, které dostává při grilování zase úplně jinou chuť, než jsme zvyklí? Maso, zelenina, ovoce, sýry, cokoliv co grilujeme, získává tímto způsobem tepelné úpravy naprosto jedinečnou chuť.

A ta vůně! Vůně pečení, vůně použitého koření, vůně čerstvých zelených bylinek. Tohle všechno dohromady dělá z grilování velmi intenzivní požitek i pro ty, kdo obyčejnému vaření příliš neholdují.

Jaké bylinky a jaké koření je pro grilování nejlepší? Tady rozhodně nevystačíme se solí, mletým pepřem a paprikou. Na trhu existují různé směsi koření na grilování, například známá směs sušených bylinek - provensálské koření. Složení provensálského koření se během let změnilo, ale v každém případě do něj patří tymián, bazalka a rozmarýn. Někdy je doplněné estragonem, saturejkou, majoránkou, fenyklem nebo jiným druhem koření. Je také snadné připravit si doma svou vlastní směs koření na grilování. Potřebujeme k tomu jen stejný díl kmínu, koriandru, papriky, sušeného česneku, černého pepře a soli. To vše rozemeleme na prášek, a smícháme, chceme-li, se špetkou chilli. Směs uzavřeme do skleněné nádobky a máme koření vždy po ruce. Samozřejmě jen na nás záleží, jaké druhy koření do té své směsi použijeme.

Vypěstovat si vlastní čerstvé zelené bylinky je také velmi snadné. Na zahradě na záhonku, v truhlíku za oknem, nebo i v malém květináči doma. Zelené bylinky hodně používáme do nálevů na marinování masa. Do marinády je dáváme dobře oprané a osušené, nakrájené na drobno. Pak stačí jen kvalitní olej, případně nějaké další drcené koření. Použijeme bylinky podle své chuti a můžeme vyzkoušet spoustu různých kombinací. Pozor jen na to, abychom to nepřehnali s množstvím, aby aroma bylinek nepřehlušilo chuť grilovaného masa.

Zelené bylinky můžeme přidat k masu i při samotném grilování. A které přesně jsou tedy pro grilování vhodné a které nejsou? Nejméně vhodná je máta. Ta se na grilování vyloženě nehodí. Stejně tak je při grilování zbytečná, při vaření jinak velmi ceněná petržel. Je sice dobrá na trávení, ale aroma masu při grilování příliš nedodá. Takže ji klidně použijme, ale v kombinaci s jinou aromatičtější bylinkou nebo kořením.

Vhodné a žádoucí byliny jsou dobromysl neboli oregano (k zelenině i k masu), tymián (hlavně k rybám, ale i k zelenině), bazalka (skvělá při grilování zeleniny), rozmarýn (nezbytný ke skopovému, ale skvěle ochutí každé maso), šalvěj (zvěřina, králičí maso), bobkový list (hlavně do marinád, nezbytný ke zvěřině), libeček (rozdrcený ve směsi s trochou oleje vložíme do grilované ryby).

Vybereme správné maso, zeleninu, správnou marinádu, bylinky či tu správnou kořenící směs, a grilování může začít. Nezapomínejme na to, že maso se musí dobře propéct, takže grilujeme při dostatečném a hlavně rovnoměrném žáru. A nakonec je vůně báječného jídla všude kolem, a my si můžeme i se svými hosty začít pochutnávat.

 


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Grilování

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak na voňavé grilování.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak voňavé grilování .
Další recepty na Jak na voňavé grilování.

Naši partneři