Jak na vývar?

Článek byl publikován

Zeleninový, masový, rybí vývar je základ naší české kuchyně. Připravit výtečný vývar není nic složitého, jen to chce mít kvalitní suroviny. Pokud jste začátečníci, máme tady pro vás několik základních rad a tipů. Tak s chutí do toho.


Na co nezapomenout?
Již naše babičky věděly, že vývar je jedna z nejzdravějších polévek díky vyvařené zelenině a kostí od masa. Jen to chce vybrat čerstvou, nenahnilou a zapáchající kořenovou zeleninu. Lepší je použít čerstvé bylinky než sušené (libeček, petržel). Hovězí vývar vaříme raději z méně tučného masa. Lze připravit i vývar pouze z kostí ( 500g hovězích kostí vyvaříme v 1,5l vody). Pro dosáhnutí jantarové barvy vývaru můžeme vařit celou cibuli ve slupce – samozřejmě očištěné od nežádoucích nečistot. Nebo také cibuli rozpůlit a na chvíli osmahnout na pánvi. Abychom dosáhli silného, chutného vývaru, vkládáme kosti do studené vody. Získáme tím i vyšší výživovou hodnotu. Vaříme pomalu, jelikož při prudkém varu se nám zakalí. Jestliže nám při vaření vznikne tmavá pěna, sebereme jí. Hovězí vývar připravujeme spíše v tlakovém hrnci, zkrátí se tím doba vaření. Tuk na povrchu vývaru můžeme odstranit, pokud ho nemáte rádi. Buď po vychladnutí, nebo rovnou ubrouskem.


Základní postup
Na 300-500g předního hovězího s kostí použijeme 1,5l vody. Koření – 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření a snítek libečku. Dále 1 cibule, cca 100g kořenové zeleniny a dochutíme 1 lžičkou soli. Maso s kostí zalijeme studenou vodou, přidáme koření, cibuli a uvedeme do varu. Poté pozvolna vaříme asi tak 2-4 hodiny. Nakonec přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a vaříme ještě cca 30minut. Podle potřeby doléváme vodu, jelikož se nám bude odpařovat. Pokud se nám vývar zakalí, přecedíme ho.


Drůbeží, zeleninový, rybí vývar
Vývar z kuřecích/slepičích kostí a masa se vaří kratší dobu – přibližně 1 hodinu, pokud je maso starší, tak 2 hodiny. Do vaření přidáváme ještě bobkový list. U zeleninového vývaru postupujeme trochu jinak, zeleninu přelijeme vroucí vodou, tím zachováme více vitamínů a minerálních látek. Nedáváme nové koření, pouze zrnka pepře. Zeleninový vývar vaříme cca 30 minut. Rybí vývar připravujeme jako hovězí vývar. Po uvedení do varu vaříme cca 30 minut.

Zeleninový, masový, rybí vývar je základ naší české kuchyně. Připravit výtečný vývar není nic složitého, jen ...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Jak na vývar?

Autoři článku

Dana F.
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů