článek

Jak na vývar?


Zeleninový, masový, rybí vývar je základ naší české kuchyně. Při..
(celý článek)

Zeleninový, masový, rybí vývar je základ naší české kuchyně. Při...
Sdílejte obsah s přáteli



Zeleninový, masový, rybí vývar je základ naší české kuchyně. Připravit výtečný vývar není nic složitého, jen to chce mít kvalitní suroviny. Pokud jste začátečníci, máme tady pro vás několik základních rad a tipů. Tak s chutí do toho.

Na co nezapomenout?
Již naše babičky věděly, že vývar je jedna z nejzdravějších polévek díky vyvařené zelenině a kostí od masa. Jen to chce vybrat čerstvou, nenahnilou a zapáchající kořenovou zeleninu. Lepší je použít čerstvé bylinky než sušené (libeček, petržel). Hovězí vývar vaříme raději z méně tučného masa. Lze připravit i vývar pouze z kostí ( 500g hovězích kostí vyvaříme v 1,5l vody). Pro dosáhnutí jantarové barvy vývaru můžeme vařit celou cibuli ve slupce – samozřejmě očištěné od nežádoucích nečistot. Nebo také cibuli rozpůlit a na chvíli osmahnout na pánvi. Abychom dosáhli silného, chutného vývaru, vkládáme kosti do studené vody. Získáme tím i vyšší výživovou hodnotu. Vaříme pomalu, jelikož při prudkém varu se nám zakalí. Jestliže nám při vaření vznikne tmavá pěna, sebereme jí. Hovězí vývar připravujeme spíše v tlakovém hrnci, zkrátí se tím doba vaření. Tuk na povrchu vývaru můžeme odstranit, pokud ho nemáte rádi. Buď po vychladnutí, nebo rovnou ubrouskem.

Základní postup
Na 300-500g předního hovězího s kostí použijeme 1,5l vody. Koření – 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření a snítek libečku. Dále 1 cibule, cca 100g kořenové zeleniny a dochutíme 1 lžičkou soli. Maso s kostí zalijeme studenou vodou, přidáme koření, cibuli a uvedeme do varu. Poté pozvolna vaříme asi tak 2-4 hodiny. Nakonec přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a vaříme ještě cca 30minut. Podle potřeby doléváme vodu, jelikož se nám bude odpařovat. Pokud se nám vývar zakalí, přecedíme ho.

Drůbeží, zeleninový, rybí vývar
Vývar z kuřecích/slepičích kostí a masa se vaří kratší dobu – přibližně 1 hodinu, pokud je maso starší, tak 2 hodiny. Do vaření přidáváme ještě bobkový list. U zeleninového vývaru postupujeme trochu jinak, zeleninu přelijeme vroucí vodou, tím zachováme více vitamínů a minerálních látek. Nedáváme nové koření, pouze zrnka pepře. Zeleninový vývar vaříme cca 30 minut. Rybí vývar připravujeme jako hovězí vývar. Po uvedení do varu vaříme cca 30 minut.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak na vývar?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak vývar? .
Další recepty na Jak na vývar?.

Naši partneři