Zeleninový, masový, rybí vývar je základ naší české kuchyně. Připravit výtečný vývar není nic složitého, jen to chce mít kvalitní suroviny. Pokud jste začátečníci, máme tady pro vás několik základních rad a tipů. Tak s chutí do toho.
Na co nezapomenout? Již naše babičky věděly, že vývar je jedna z nejzdravějších polévek díky vyvařené zelenině a kostí od masa. Jen to chce vybrat čerstvou, nenahnilou a zapáchající kořenovou zeleninu. Lepší je použít čerstvé bylinky než sušené (libeček, petržel). Hovězí vývar vaříme raději z méně tučného masa. Lze připravit i vývar pouze z kostí ( 500g hovězích kostí vyvaříme v 1,5l vody). Pro dosáhnutí jantarové barvy vývaru můžeme vařit celou cibuli ve slupce – samozřejmě očištěné od nežádoucích nečistot. Nebo také cibuli rozpůlit a na chvíli osmahnout na pánvi. Abychom dosáhli silného, chutného vývaru, vkládáme kosti do studené vody. Získáme tím i vyšší výživovou hodnotu. Vaříme pomalu, jelikož při prudkém varu se nám zakalí. Jestliže nám při vaření vznikne tmavá pěna, sebereme jí. Hovězí vývar připravujeme spíše v tlakovém hrnci, zkrátí se tím doba vaření. Tuk na povrchu vývaru můžeme odstranit, pokud ho nemáte rádi. Buď po vychladnutí, nebo rovnou ubrouskem.
Základní postup Na 300-500g předního hovězího s kostí použijeme 1,5l vody. Koření – 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření a snítek libečku. Dále 1 cibule, cca 100g kořenové zeleniny a dochutíme 1 lžičkou soli. Maso s kostí zalijeme studenou vodou, přidáme koření, cibuli a uvedeme do varu. Poté pozvolna vaříme asi tak 2-4 hodiny. Nakonec přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a vaříme ještě cca 30minut. Podle potřeby doléváme vodu, jelikož se nám bude odpařovat. Pokud se nám vývar zakalí, přecedíme ho.
Drůbeží, zeleninový, rybí vývar Vývar z kuřecích/slepičích kostí a masa se vaří kratší dobu – přibližně 1 hodinu, pokud je maso starší, tak 2 hodiny. Do vaření přidáváme ještě bobkový list. U zeleninového vývaru postupujeme trochu jinak, zeleninu přelijeme vroucí vodou, tím zachováme více vitamínů a minerálních látek. Nedáváme nové koření, pouze zrnka pepře. Zeleninový vývar vaříme cca 30 minut. Rybí vývar připravujeme jako hovězí vývar. Po uvedení do varu vaříme cca 30 minut.