článek

Jak nakládat houby a zeleninu


Houbařská a okurková sezóna v plném proudu a vy už nevíte co s tím? ..
(celý článek)

Houbařská a okurková sezóna v plném proudu a vy už nevíte co s tím? ...


Houbařská a okurková sezóna v plném proudu a vy už nevíte co s tím? Nakládání je velice dobrý způsob uchování h, jelikož v zimě přijdou vhod. Postup je snadný, a pokud se ho jednou naučíte, můžete zkoušet různé varianty, které pak zpestří váš jídelníček. V tomto článku si popíšeme základní postup a několik rad na co nezapomenout.

Základní recept

Slaný nálev
Na 1 litr vody potřebujeme 2-3 lžičky soli. Vodu se solí převaříme a necháme mírně zchladnout. Teplým nálevem pak přelíváme houby či zeleninu. Dobře uzavřeme a sterilujeme.

Octový nálev
Ten je též snadný. Na 750ml vody budete potřebovat 1 polévkovou lžíci soli a 3-5 lžic pískového cukru, 250ml octa. Vodu se solí a cukrem převaříme, krátce ještě povaříme a přidáme ocet. Opět necháme přejít varem. Ještě teplým nálevem přelíváme houby či zeleninu a sterilujeme. Tento nálev můžete ještě dokořenit kuličkami černého pepře, novým kořením, hořčičnými semínky či bobkovým listem. Kombinace koření je jen na vás a většinou jde o vyzkoušení, co vám bude nejvíce chutnat.

Příprava a rady
Houby i zelenina by měly být dobře očištěny, aby se nekazily. Některé druhy je potřeba oloupat. Krájíme na menší kousky, větší houby na kostičky. Pokud je zelenina příliš tvrdá, je lepší ji krátce povařit. Zeleninu do skleniček můžeme skládat tak, aby byla hezky barevná. Pozor! Zelenina i houby by měly být do nálevu úplně ponořeny, jinak hrozí, že se zkazí. Určitě najdete mnoho receptů na nálevy, kde budou poměry octa, vody a cukru jiné. Jde o to, vyzkoušet si, co vám nejvíce zachutná a podle toho se řídit. Sterilování je různé podle druhu zeleniny, ale většinou počítejme tak 20-30 minut (při teplotě 85°-90°C). Skleničky, které na nakládání použijeme, by měly být vyvařené a opravdu čisté, jinak se nám naložená zelenina a houby můžou zkazit. Při sterilování by se sklenice neměly dotýkat, aby nepopraskaly.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak nakládat houby a zeleninu.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak nakládat houby zeleninu .
Další recepty na Jak nakládat houby a zeleninu.

Naši partneři