článek

Jak nastartovat imunitu a posílit obranyschopnost organismu …


Imunita je náš štít pomáhá našemu organismu odolávat a bránit se vnějším a vnitřním vlivům, například nemocem, různým lát..
(celý článek)

Imunita je náš štít pomáhá našemu organismu odolávat a bránit se vnějším a vnitřním vlivům, například nemocem, různým lát...


Imunita je náš štít pomáhá našemu organismu odolávat a bránit se vnějším a vnitřním vlivům, například nemocem, různým látkám, nebo také stresu. V podstatě se jedná o schopnost našeho organismu vhodně a dostatečně se bránit a udržovat svou přírodní biologickou funkčnost. Proto aby dobře imunita fungovala je potřeba do svého pravidelného režimu zařadit několik rituálů, které nám pomohou imunitu udržet či znovu nastartovat.

Kvalitní výživa

V první řadě je třeba omezit nekvalitní zpracované pokrmy a polotovary. Namísto toho zařaďte do jídelníčku co nejvíce naturálních potravin s vysokým obsahem antioxidantů.

Obecně platí, že nejvíce antioxidantů má čerstvé ovoce a zelenina. Vybírejte různé druhy, abyste zajistili synergický účinek několika typů antioxidantů. Pokud zeleninu vaříme dejte si pozor, aby jste nevyvařili všechny vitamíny.

Ořechy, semena a bobule - všechny obsahují velké množství užitečných látek a jsou také bohaté na zdroje zinku a selenu. Studie potvrzují, že lidé s nedostatkem těchto živin (zejména v pokročilejším věku) bojují s různými infekcemi. Zinek a selen mají antioxidační účinky, antibakteriální účinky a poskytují rychlejší zotavení imunitních buněk.

Experimentujte v jídle. Jelikož dobrý stav těla podporuje zdravá výživa, zkuste svůj jídelníček obohatit například o nové druhy koření (koriandr, kurkuma, kajenský pepř, skořice, hořčičné semínko, etc.). Vhodně přidejte do jídel čerstvé bylinky (lístky oregana, meduňky, rozmarýnu, šalvěje, majoránky, bazalky nebo petrželky), také česnek, křen nebo chilli papričky.

Dopřejte si pravidelně lososa či tuňáka. Tučné mořské ryby a potraviny s vyšším podílem omega-3 mastných kyselin by měly mít své pevné místo ve vaší stravě, protože potlačují zánětlivé procesy. Rovnováha omega-3 a omega-6 mastných kyselin podporuje funkci imunitního systému a snižuje výskyt alergických příznaků.

Dodejte svému zažívacímu traktu živé bakterie z bílého jogurtu nebo z fermentovaných mléčných výrobků, nejlépe denně. Takzvané probiotika pomáhají zachovat lepší úroveň flóry a fauny v našich střevech, kde existuje mnoho imunitních buněk. Můžete pravidelně pít nápoj z Kombuchy, kterou si můžete pěstovat také doma.

Výrazně se snažte omezit konzumaci jednoduchých cukrů, protože obecně máme sklony přijímat je ve vysokém množství (sladkosti, bílé pečivo, výrobky z bílé mouky, slazené nápoje a podobně). Právě zvýšená konzumace cukru je odpovědná za oslabení imunity, vyvolává záněty a může být spouštěčem různých nemocí. Cukr je pro bakterie živina číslo jedna.

Samozřejmostí by měl být i kvalitní pitný režim, do kterého může spadat i pití zeleného a bílého čaje, které jsou rovněž bohatým zdrojem antioxidantů. V chladnějším období prospěje vyměnit šálek se studenou vodou za čaj, ale ani horká voda s citronem vám rozhodně neublíží.

Doplňujte vitamíny a minerály, někdy se nám nedaří mít tak vyvážený jídelníček a tak doporučuji kvalitní doplňky stravy. Kvalitní jsou také byliny jako je například Echynacea, nejlépe ve formě kapek.

Pravidelný pohyb

Mnoho z nás má sedavé zaměstnání, kterým si degradujeme tělu. Pravidelný denní pohyb alespoň po dobu 30 minut vám zajistí dostatek endorfinu, pozitivní energie a protáhnete zatuhlé svaly. Každý z nás by si měl najít formu pohybu která mu nejvíce vyhovuje.

Otužování

Otužování má své zásady a není dobré hned skákat do ledové řeky. Pro začátek zkuste drobnosti: víc větrejte doma i v práci. Nechoďte příliš nabalení, ale je důležité mít dobře chráněnou hlavu, ruce a chodidla. Zkuste na noc spát pod teplou dekou, ale v chladné místnosti.

Kvalitní regenerace

Zásadní je kvalitní spánek který by měl trvat 7-8 hodin, čímž se podpoří regenerace organismu, stabilizuje hormonální prostředí a posílí imunitní systém.V dnešní digitální době byste minimálně hodinu před spaním neměli koukat do obrazovky počítače či mobilu. Zkracuje to totiž dobu spánku. Pokud nebudete dodržovat kvalitní spánkový režim dříve či později budete trpět spánkovým deficitem, který se podepíše na vašem zdraví a psychice.
Z "obyčejného" problému s nedostatkem spánku ve skutečnosti mohou vzniknout velmi vážné problémy.

Stres

Bacily a viry se vám budou víc vyhýbat, když budete v psychické pohodě. Studie potvrzují, že chronické stresové působení oslabuje imunitní systém jedince. Snažte se nevystavovat se zbytečným stresovým situacím a především se naučte vhodně relaxovat a kompenzovat pracovní vytížení. Naordinujte si pravidelně saunu, masáže nebo jen domácí pohodu ve vaně. Určitě byste měli do svého denního režimu zařadit pravidelnou meditaci. Stačí 10 minut denně se jen tak posadit a zhluboka dýchat, vypustit z hlavy všechny myšlenky a jen tak být. Na konci meditace se můžete jít podívat do zrcadla usmát se na sebe a říci si že se máte moc rádi.


Polévka z červené řepy na posílení imunity

Polévka z červené řepy na posílení imunity


Červená řepa obsahuje velmi málo kalorií, ale velké množství zdraví prospěšných vitamínů a minerálů.


Rajčatová polévka s červenými paprikami

Rajčatová polévka s červenými paprikami


Rajčatová polévka s červenými paprikami chutná skvěle.


Salát s kuřecím masem a ořechy

Salát s kuřecím masem a ořechy


Salát s kuřecím masem a ořechy je jednou z naspočetných variant zeleninových salátů.


Dušená zelenina se sýrem Grana Padano

Dušená zelenina se sýrem Grana Padano


Dušená zelenina může chutnat. S neodolatelným sýrem tvoří skvělou kombinaci.


Jehněčí kapustové rolky - Low carb

Jehněčí kapustové rolky - Low carb


Přinášíme další lahodný recept podle zásad Low carb.


Zapečená zelenina

Zapečená zelenina


Zapečená zelenina je zdravé jídlo, které může být pokaždé jiné.


Zeleninový salát s tuňákem a fazolemi

Zeleninový salát s tuňákem a fazolemi


Překvapte svou rodinu výborným salátem.


Fazolky na smetaně

Fazolky na smetaně


Fazolky na smetaně jsou báječné jídlo pro toho, kdo nemusí mít pořád maso.


Pstruh na bylinkách

Pstruh na bylinkách


Letní počasí přímo vybízí k návštěvě sádek nebo připravených rybníků, kde si můžete ulovit čerstvou rybu.


Červené zelí s jablky

Červené zelí s jablky


Skvělá verze přílohy z červeného zelí.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři