článek

Jak posílit imunitu? Jednoduše – kvalitním a pestrým jídelníčkem.


Vitamíny v tabletkách by měly být používány jen jako doplněk pestré stravy, nikdy ne jako náhrada jídla. Na tom se shoduj..
(celý článek)

Vitamíny v tabletkách by měly být používány jen jako doplněk pestré stravy, nikdy ne jako náhrada jídla. Na tom se shoduj...


Vitamíny v tabletkách by měly být používány jen jako doplněk pestré stravy, nikdy ne jako náhrada jídla. Na tom se shoduje většina odborníků na výživu. Jestliže je naše strava pestrá, správně upravená a kvalitní, získáme většinu potřebných vitamínů právě z jídla. Takže bychom měli v první řadě konzumovat kvalitní maso a ryby, kysané mléčné výrobky, luštěniny, ovoce, zeleninu apod.

A určitě neuškodí si občas připomenout, v které potravině jaké vitamíny nebo minerály najdeme.

Vitamín A je důležitý například pro naši pokožku, zubní sklovinu, dobrý zrak a měkké tkáně. Obsahují ho vejce, maso, sýry, smetana, mléko nebo drůbeží maso.

Vitamín C je pro naše tělo nepostradatelný. Je to antioxidant který posiluje naši imunitu, pomáhá nám bojovat proti nachlazení a chřipce, je velmi důležitý pro vývoj kostí a chrupavek, podporuje hojení ran, a vůbec má pro náš organizmus velký význam. Hlavně kuřáci by měli dbát na jeho pravidelný přísun. Kde všude ho najdeme? V citrusových plodech, v bramborách, ve špenátu, v kapustě, v brokolici, v černém rybízu apod.

Vitamín D naše tělo postrádá hlavně v zimě, kdy je nedostatek slunečního záření. Je také nezbytný pro správné fungování našeho imunitního systému. Podporuje vstřebávání vápníku, takže je velmi důležitý pro naše kosti. Podle některých odborníků při jeho nedostatku můžete být ohroženi cukrovkou, osteoporézou a jinými chronickými nemocemi. Hlavně lidé vyššího věku by měli dbát o jeho dostatek ve své stravě. Proto přidejte do svého jídelníčku potraviny jako je mléko, vejce (hlavně tedy žloutek), mořské ryby a rybí tuk.

Vitamín E je důležitý pro náš dobrý zrak, jako prevence proti Alzheimerově chorobě a také pro náš nervový sytém a metabolismus. Je obsažen například v avokádu, v másle, v rostlinných olejích, v mandlích a v obilovinách.

Vitamíny skupiny B vytváří skupinu pod názvem B-komplex.

Z nich je velmi důležitý vitamín B6 a to hlavně pro naši nervovou soustavu, při jeho nedostatku jsme chudokrevní a jsme více ohroženi nervovými chorobami. Vitamín B6 obsahují banány, fazole, ryby, ořechy apod.

Vitamín B12 potřebujeme pro tvorbu červených krvinek a obnovu buněk. Najdeme ho v rybách, v hovězím mase, v kuřecím mase a ve vepřovém mase.

Vápník je minerál v našem těle naprosto nezastupitelný pro tvorbu kostí. Obsahují ho tvrdé sýry, ořechy, luštěniny, špenát, fíky, brokolice apod.

Hořčík má pozitivní vliv na naše srdce, uvolňuje napětí, potřebujeme ho pro správnou činnost svalstva. Také zlepšuje paměť a má dobrý vliv i na naše kosti. A co bychom měli jíst abychom ho měli dostatek? Banány, datle, mandle, špenát, brokolici, kešu ořechy, vlašské ořechy, burské oříšky.

Železo pomáhá naší paměti. A nejen to. Při jeho nedostatku jsme unavení, ospalí a při sebemenší námaze zadýchaní. Dopřejte si ho dostatek třeba v čočce, fazolích a červeném mase.

Zinek je také jedním z důležitých antioxidantů. Podporuje imunitní systém, je důležitý pro naše vlasy. Obsahují ho především játra, fazole, dýňová semínka, mléko, vejce.

Samozřejmě ani u vitamínů, tak jako u všeho, není dobré přehnat doporučené denní dávky. S uvážlivým výběrem správných potravin by se vám to stát nemělo. Protože se doporučuje konzumovat 5 porcí ovoce a zeleniny denně, dbejte na to, aby váš výběr byl rozmanitý a přinesl vám každý den tu potřebnou dávku zdraví.

Losos s bylinkovou omáčkou

Losos s bylinkovou omáčkou


Mořské ryby našemu zdraví prospívají. Zařadíte-li je do svého jídelníčku, budete zdravější.


Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou


Brokolice v sobě ukrývá mnoho vitamínů a minerálů. Nezapomínejte na ni.


Pomalu pečené kuře s brambory

Pomalu pečené kuře s brambory


Obyčejné brambory obsahují například vitamín C. A kuřecí maso je zdravé a chutná nám.


Zeleninový salát s ořechy a citronovou zálivkou

Zeleninový salát s ořechy a citronovou zálivkou


Čerstvá zelenina a ořechy. Co může být lepšího.


Játrová paštika z kuřecích jater

Játrová paštika z kuřecích jater


Dobrá chutná a zdravá pomazánka. Dbejte na to, aby kuře bylo z dobrého chovu.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři