článek

Jak posuzovat chuť vína


Jediný doušek vína vám může napovědět, jaké chuťové zážitky vás čekají a ke kterému pokrmu se hodí. Laik rozezná několik ..
(celý článek)

Jediný doušek vína vám může napovědět, jaké chuťové zážitky vás čekají a ke kterému pokrmu se hodí. Laik rozezná několik ...


Jediný doušek vína vám může napovědět, jaké chuťové zážitky vás čekají a ke kterému pokrmu se hodí. Laik rozezná několik základních chutí, například sladkou, kyselou či nasládlou, profesionální degustátor však rozpozná jemné tóny, díky kterým je ochutnávaní vína taková věda. Praktické a zajímavé rady vám poskytne David Král, hlavní sommelier značky Bohemia Sekt.

Chuť popsaná básnickým stylem

Kromě vzhledu a vůně je chuť jedním ze základních aspektů při ochutnávce vína. Sommelierovi poskytuje velmi precizní vhled do povahy degustovaného nápoje. Její podrobný rozbor umožňuje víno hodnotit do nejmenších detailů. Degustátor pečlivě zkoumá tělo vína, obsah alkoholu, cukru i hladinu kyselinek, bez nichž by víno ztratilo svou zajímavost, vnímá také obsah tříslovin, které zase určují trpkost, hořkost a svíravost. Je schopen pojmenovat jemné tóny ovoce, bylin či dřevin, a také doznívání v ústech po spolknutí doušku – této stránce se říká dochuť, perzistence či závěr. Není proto výjimkou slyšet například následující hodnocení: „Víno má středně plnou, šťavnatou chuť ovocitého charakteru s delším, středně aromatickým závěrem.“ Zkušený sommelier pak umí poznat stáří vína a zda například zrálo v dubových sudech. Některá hodnocení mohou připomínat básnickou řeč, ale jsou plně na místě – úkolem sommeliera je popsat chuť barvitě, přesně a lákavě. Vždyť právě ona je tím hlavním prvkem při výběru vína.

Ústa: nejdůležitější detektor

Chuťové a hmatové receptory v ústech nám umožňují popsat měkkost, tvrdost či svíravost vína. Celá ústní dutina, včetně jazyku a patra, je velmi citlivým porotcem, díky kterému vnímáme chuť vína komplexně. Strany jazyka registrují kyselost, špička sladkost, strany špičky slanost a kořen hořkost, jako celek nám tyto receptory dávají možnost hodnotit, zda je chuť vyvážená, ostrá a tak dále.

Dobrý sommelier musí být schopen také doporučit vhodné víno k vybraným pokrmům tak, aby nedošlo ke konfliktu jejich chutí. Dobře ví, která chuť podpoří jinou, jaké se vzájemně snoubí, doplňují či vyvažují i která chuť může představovat u konkrétního jídla problém. I z tohoto důvodu je zkoumání vína tak podstatné a ceněné,“ vysvětluje David Král, sommelier společnosti BOHEMIA SEKT.

Kupříkladu Zweigeltrebe, pozdní sběr ročníku 2015 z edice Víno Mikulov Sommelier Club, doporučím k hovězímu masu či těstovinám díky jeho ovocně kořenité chuti, v níž cítíte příjemné tříslovinky. Naopak Rulandské bílé pozdní sběr ročníku 2015 ze stejné edice se díky své jemné, pikantní ovocné chuti výborně snoubí s pokrmy z mořských plodů a rybami,“ říká David Král.

Posuzování chuti je při degustaci klíčovým prvkem, její hodnocení však nelze oddělovat od dalších aspektů, například barvy či vůně. Pouze při důkladném zkoumání všech vlastností a jejich nuancí může sommelier správně posoudit víno a navázat dalšími doporučeními. Nemusíte být odborník, abyste si víno užili, to nejdůležitější ve výsledku je, zda vám chutná. Pokud však chcete postupovat jako sommelier, stačí se držet několika rad. Sklenku naplňte vínem jen do třetiny, jemně s ní zakružte, aby se tekutina otřela o její stěnu, prohlédněte si víno proti světlu, přivoňte a nechte se inspirovat každým douškem.

 Tipy: Degustujte jako sommelier

Víno Mikulov Sommelier Club Zweigeltrebe 2015 pozdní sběr

Harmonické a plné víno granátové barvy s aroma ostružin a malin. Jeho chuť je ovocně kořenitá s příjemnou tříslovinkou, výborně se hodí k hovězímu guláši, těstovinám i tvrdým sýrům.

Doporučená cena: 139 Kč

 Víno Mikulov Sommelier Club Rulandské bílé 2015 pozdní sběr

Bílé víno vyšší žlutozlatavé barvy a jemně chlebnatou vůní s výraznými tóny ovoce. V chuti je jemně pikantní a má svěží závěr, proto se skvěle snoubí s mořskými plody, rybami či jemnou úpravou vepřové panenky.

Doporučená cena: 139 Kč

Vína jsou k dispozici na www.osobnivinoteka.cz.


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak posuzovat chuť vína.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak posuzovat chuť vína .
Další recepty na Jak posuzovat chuť vína.

Naši partneři