Nabídka
Přidej
článek

Jak přežít vedra – rady, které je dobré si připomenout


Čas od času přijdou i do naší republiky mírného pondebí pěkně rozpálené dny, které byste čekali spíše někde na jihu Evrop..
(celý článek)

Čas od času přijdou i do naší republiky mírného pondebí pěkně rozpálené dny, které byste čekali spíše někde na jihu Evrop...


Čas od času přijdou i do naší republiky mírného pondebí pěkně rozpálené dny, které byste čekali spíše někde na jihu Evropy nebo ještě níž v zábavné Africe. Nejenže slunce pálí, ale i vzduch se tetelí pod závalem teplého proudění. A to je právě ta chvíle, kdy nastává ta pravá výheň, notabene jste-li ve městě. Vaše energie pro nějakou činnost uniká jako zlodějíček z Louvru, nic se nechce, všechno stojí – bílé peklo. Co tedy můžeme udělat, abychom tuto dobu jakžtakž přečkali? Abychom vlastně na skvělý letní a prázdninový čas nevzpomínali pouze jako na utrpení, které bylo lepší jenom nějak překlepat? Zde nabízíme krátký seznam pár doporučení, která vám snad tyto dny zpříjemní, a vy vykouknete za clonu vzduchu, který je tak hustý, že se o něj můžete zády opřít.

Nepřipravenému co jeho jest


Sledujte relevantní předpovědi počasí. Nejlepší volbou je podle Český hydrometeorologický ústav, kde najdete opravdu všechny potřebné informace. A meteorologové tam zveřejňují i informace pro vás nejspíš nepotřebné, jako je například teplota teplota půdy ve 20 nebo třeba v 60 centimetrech. Nicméně jako hodnověrný zdroj informací o tom, kdy přijde horká tsunami, je portál ČHMÚ naprosto spolehlivý, jak jen může předpověď počasí spolehlivá být. Během tropického dne stoupne teplota nad 30 stupňů, během tropické noci neklesne pod 20 stupňů.

Celonárodní téma – pitný režim


Nijak toto téma nechceme zlehčovat, ale rad ohledně kvality a hlavně kvantity tekutin, které „musíte“ během dne vypít, je na internetu skoro stejně jako rad ohledně toho jak být šťastný. Vy sami víte, kolik potřebujete vypít. Ale! Mít žízeň znamená, že jste propásli tu správnou příležitost se napít, vaše tělo začíná být dehydrované. A množství by se mělo pohybovat okolo 2 litrů tekutin denně, při opravdu horkých dnech, kdy se více potíte, by to mělo být ještě více. Zároveň lze s jistotou říct, že obyčejná voda, ovocné šťávy, bylinkové čaje nebo i nealkoholické pivo jsou tou nejlepší alternativou. Kafe, limonádu nebo sklenku vína si dejte až večer.

Jídlo


Svíčková se šesti a jedno plzeňské není dobrý nápad. Metabolismus začne pracovat a vy zhasnete jako svíčka. Při letní výhni je žádoucí konzumovat jídla lehká – ryby, saláty, ovoce. V rámci možností osvěží a navíc obsahují nezanedbatelné množství tekutin.

Sebe kryj


Udržujte ve svém šatníku baterii oblečení, kterému můžete říkat třeba Mámo, jedeme na Riviéru. Oblékejte se do lehkých a vzdušných látek, jako je len a jemná bavlna. Pro inspiraci natočte hlavu do teplých krajin naší zeměkoule a podívejte se, co nosí tamní tisíciletou zkušeností s horkým počasím obdaření místní obyvatelé. Už po letmém pohledu uvidíte, že nosí volné věci, i s dlouhými rukávy, v nichž cirkuluje vzduch. Vždy noste přikrývku hlavy, tak abyste si ji nezavařili. To znamená lehký a prodyšný materiál, a klidně namočený ve studené vodě.

Klokani si lížou předloktí


Nejpočetnější obyvatelé horkého kontinentu Austrálie na to docela kápli. Když je jim horko, lížou si předloktí, aby jej navlhčili. Odpařováním se pak z těla dostává i horko. V našem lidském světě postačí, když si dáte častěji vlažnou sprchu, namočíte si chodidla do studené vody, protáhnete si cestu metrem, nebo si koupíte vstupenku na dva filmy jdoucí po sobě do klimatizovaného kina. Při velkých vedrech se rovněž nedoporučuje vycházet ven mezi 11:00 a 15:00 hodinou.

Přeprat vedro doma


Větrejte pouze ráno, kdy pouštíte do svého království pouze chladný vzduch. Během dne mějte okna zavřená, lépe udržíte v bytě chlad. V takto před horkem uzavřeném bytě nevařte. Na okna dejte závěsy, klidně je předtím namočte do vody, odpařování vody opět snižuje teplotu. Větráky a klimatizace musí být v těchto časech věrnými nohsledy. Říká se, že při přechodu z prostředí do prostředí by se teplota skokově neměla měnit o víc než 5 stupňů. Pamatujte na to a přizpůsobte se tomu.


  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři