článek

Jak se dříve prostíralo na Štědrý den? A co se vlastně jedlo?


Jak to na Štědrý den probíhalo?Na Štědrý den se lidé těšili už od Velikonoc, jelikož to byl den, kdy se sešla celá rodina..
(celý článek)

Jak to na Štědrý den probíhalo?Na Štědrý den se lidé těšili už od Velikonoc, jelikož to byl den, kdy se sešla celá rodina...


Jak to na Štědrý den probíhalo?
Na Štědrý den se lidé těšili už od Velikonoc, jelikož to byl den, kdy se sešla celá rodina, a hodovalo se. Obzvláště děti se nemohly dočkat. Od rána se ve většině domácnostech držel půst, aby večer bylo spatřeno zlaté prasátko. S první hvězdou vyšlou na nebi se půst rušil a usedalo se ke slavnostní večeři. Proto děti se západem slunce vybíhaly ven a netrpělivě kontrolovaly oblohu. Hospodyně od rána vařila – čočku, kroupy, hrách, ryby, ale také pekla chleba. Cukroví a vánočka, někde mazanec, to bylo připraveno už předem. Jakmile měla hospodyně hotovo, pohrála si s dětmi a hospodář došel pro stromeček nebo větev. Tajně nazdobil jablíčky, vyrobenými ozdobami, sušeným ovocem, papírovým řetězem a dobře schoval. Domů se dával až po večeři. V některých domácnostech mívali malé jesličky.

Jak se prostíralo?
Většinou se na stůl dal sváteční, doma vyšívaný ubrus a prostřelo se pro sudý počet osob. Podle pověry totiž před štědrovečerní večeří chodila smrtka, a kde napočítala lichý počet lidí, tam se jich na přes rok sešlo o jednoho méně. Stůl se ve většině domácností zavazoval provazem, což mělo chránit rodinu a udržovat jí při sobě, také domácí zvířata před vlky a statek před nenechavci. Na každý roh stolu pak přišel jeden předmět – slaměnka a trochu dobrot, aby následující rok byla dobrá úroda, chleba, aby rodina měla stále co jíst, na další roh miska, kam se dávaly zbytky pro domácí zvířata a na čtvrtý peníze, aby nebyla chudoba.

Co se jedlo k večeři?
Ve většině obyčejných domácností byla prvním chodem polévka, rybí nebo bramboračka. Někde se podával před večeří hrách, který měl spojovat všechny u stolu. Poté následovala čočka, která měla rodině přinést peníze, dále kuba(kroupy, houby, česnek) a někde se poté prostřela ryba nebo maso. Nakonec byla vánočka a cukroví ke kávě, čaji či vínu.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:


Naši partneři