Jak si doma vyrobit máslo

Článek byl publikován

Nechceme se přece v obchodech přetlačovat s davem a nakupovat předražené máslo do zásoby, protože co kdyby náhodou nebylo? Proč si jednoduše dobré domácí máslo nevyrobit sami. Není to ani složité, ani to nezabere mnoho času. Celé to tajemství totiž spočívá v tom, že budeme šlehat smetanu tak dlouho, až zhoustne a srazí se, vytvoří hrudky a oddělí se podmáslí od mléčného tuku.


Protože k výrobě domácího másla nepotřebujeme nic víc, než smetanu ke šlehání a trochu času, může nás máslo vyjít i trochu levněji. O moc to možná nebude, ale budeme mít doma čerstvou hrudku másla kdykoliv si vzpomeneme. Další výhodou je, že v případě, že si máslo vyrábíme sami doma, můžeme si připravit máslo různě ochucené podle své chuti a svých představ, nebo třeba i máslo solené. V tomto případě už můžeme ušetřit výrazněji, protože ochucená a bylinková másla jsou v obchodech dražší. Pokud tedy vůbec jsou.


Připravíme si tedy čerstvou smetanu ke šlehání (pozor, opravdu čerstvou, nesmí to být smetana trvanlivá) s obsahem tuku alepspoň, ale spíš více než 30%. Pak už stačí jen tyčový mixér, nebo šlehač z kuchyňského robota. Na výrobu jednoduchého domácího másla máme  teď všechno.


Chceme-li si doma vyrobit máslo bylinkové nebo třeba česnekové, připravíme si potřebné přísady. Čerstvé bylinky dobře propláchneme, osušíme a nasekáme úplně nadrobno. Pak je přimícháme do hotového másla a  necháme máslo zchladit v ledničce. V případě česnekového másla můžeme použít  jak česnek sušený, tak i čerstvý česnek utřený s trochou soli. Stejně jako u bylinek vetřeme česnek do másla a máslo vložíme do ledničky.


Hotové máslo vytvarujeme třeba do válečku, zabalíme do alobalu nebo potravinové fólie a skladujeme ho v ledničce.


Při přípravě domácího másla se ze smetany vyloučí podmáslí, které slijeme. Kdo si doma peče chleba, může ho při tom použít, ale samotné podmáslí je také výborný a zdravý nápoj.


Připravit si doma čerstvé domácí máslo dokáže každý, tady vidíme, jak je to jednoduché. Tak proč to nezkusit. Třeba pak už žádné jiné máslo nebudeme chtít.


 

Nechceme se přece v obchodech přetlačovat s davem a nakupovat předražené máslo do zásoby, protože co kdyby náhodou nebylo? Proč si jednoduše dobré domá...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Jak si doma vyrobit máslo
Jak si doma vyrobit máslo

Autoři článku

Hana Rohlenová
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů