článek

Jak si doma vyrobit máslo


Nechceme se přece v obchodech přetlačovat s davem a nakupovat předražené máslo do zásoby, protože c..
(celý článek)

Nechceme se přece v obchodech přetlačovat s davem a nakupovat předražené máslo do zásoby, protože c...
Sdílejte obsah s přáteli



Nechceme se přece v obchodech přetlačovat s davem a nakupovat předražené máslo do zásoby, protože co kdyby náhodou nebylo? Proč si jednoduše dobré domácí máslo nevyrobit sami. Není to ani složité, ani to nezabere mnoho času. Celé to tajemství totiž spočívá v tom, že budeme šlehat smetanu tak dlouho, až zhoustne a srazí se, vytvoří hrudky a oddělí se podmáslí od mléčného tuku.

Protože k výrobě domácího másla nepotřebujeme nic víc, než smetanu ke šlehání a trochu času, může nás máslo vyjít i trochu levněji. O moc to možná nebude, ale budeme mít doma čerstvou hrudku másla kdykoliv si vzpomeneme. Další výhodou je, že v případě, že si máslo vyrábíme sami doma, můžeme si připravit máslo různě ochucené podle své chuti a svých představ, nebo třeba i máslo solené. V tomto případě už můžeme ušetřit výrazněji, protože ochucená a bylinková másla jsou v obchodech dražší. Pokud tedy vůbec jsou.

Připravíme si tedy čerstvou smetanu ke šlehání (pozor, opravdu čerstvou, nesmí to být smetana trvanlivá) s obsahem tuku alepspoň, ale spíš více než 30%. Pak už stačí jen tyčový mixér, nebo šlehač z kuchyňského robota. Na výrobu jednoduchého domácího másla máme  teď všechno.

Chceme-li si doma vyrobit máslo bylinkové nebo třeba česnekové, připravíme si potřebné přísady. Čerstvé bylinky dobře propláchneme, osušíme a nasekáme úplně nadrobno. Pak je přimícháme do hotového másla a  necháme máslo zchladit v ledničce. V případě česnekového másla můžeme použít  jak česnek sušený, tak i čerstvý česnek utřený s trochou soli. Stejně jako u bylinek vetřeme česnek do másla a máslo vložíme do ledničky.

Hotové máslo vytvarujeme třeba do válečku, zabalíme do alobalu nebo potravinové fólie a skladujeme ho v ledničce.

Při přípravě domácího másla se ze smetany vyloučí podmáslí, které slijeme. Kdo si doma peče chleba, může ho při tom použít, ale samotné podmáslí je také výborný a zdravý nápoj.

Připravit si doma čerstvé domácí máslo dokáže každý, tady vidíme, jak je to jednoduché. Tak proč to nezkusit. Třeba pak už žádné jiné máslo nebudeme chtít.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak si doma vyrobit máslo.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak doma vyrobit máslo .
Další recepty na Jak si doma vyrobit máslo.

Naši partneři