Jak šmakuje Moravskoslezsko

Článek byl publikován

Nemusí být na škodu na chvíli zapomenout na hamburgery, čínské nudle, pizzy, špagety, krevety a hranolky a poohlédnout se v české kotlině po dávno zapomenutých jídlech našich babiček a dědů. Po všech těch thajských, italských, čínských a jiných kuchyních vyzkoušet pro změnu něco českého a navíc něco, co už skoro nikdo ani nezná.

Pořad Jak šmakuje Moravskoslezsko, který uvádí televizní kanál Kino Svět každý podvečer, si díky svému zaměření získal spoustu příznivců. Celý projekt vznikl na počátku roku 2011 a nějaký čas byl dokonce spolufinancován Evropskou unií. Jeho hlavní a nejdůležitější myšlenkou je vrátit zpět typické regionální speciality do zdejších restaurací a podpořit gastroturistiku v Moravskoslezském kraji. Tým tohoto projektu pořádal po čtyři roky kulinářské soutěže receptů našich babiček, nebo možná i prababiček. A nezřídka byly v podobě zapomenutých receptů objeveny opravdu poklady. Vyhodnocení soutěže pak probíhalo na gastrofestivalu.

Pro velký a stále narůstající zájem byly tyto a mnohé jiné recepty sesbírané od milovníků dobrého jídla, vydávány každý rok v kuchařce krajových receptů. Takže máme na knižních pultech již Kuchařku krajových receptů IV, čtvrtou kuchařku ojedinělých a unikátních receptů. Není divu že je o tyto knihy zájem nejen v rámci kraje, ale i v sousedních zemích, a připravují se jejich jazykové mutace.

Mirek Horák, autor knih a odborník na gastronomii, a Tomáš Smoček, nám coby šéfkuchaři v každém televizním pořadu nabídnou jeden nebo více receptů, sami jídlo připraví a s milým krajovým přízvukem nás provedou celým pořadem. Základním kamenem všech těchto pochoutek je dávná moudrost našich předků vařit levně, dobře a z dostupných surovin. Využít všeho, co nám region nabízí, od zeleniny, domácího chovu, pěstování ovoce až třeba k domácímu medu. A šetrnost je v dnešní době také jednou z trochu pozapomenutých ctností.

Většinou asi těžko můžeme poslechnout šéfkuchaře Mirka Horáka, když nám radí použít vejce od „slépky“ co běhá po dvorku, ale nic nám nebrání, uvařit si doma třeba „bramborové šulánky s uzeným a povidly“. Možná budeme překvapeni nezvyklou kombinací „povidlí“ a uzeného masa a také asi překvapeni zjištěním, že bramborové šulánky jsou hodně, ale hodně podobné bramborovým nokům, ale ještě víc budeme překvapeni nečekaně delikátní a lahodnou chutí hotového jídla.

Jednou z vlastností těchto krajových jídel je ta, že jsou jednoduchá a a nepřekombinovaná. A v jednoduchosti je krása, nejen ve vaření. Dalším z receptů je třeba „Těšínská šoldra“. Je to vlastně uzené maso, klobásky, slanina, česnek a cibule, to vše zabalené do chlebového těsta a zapečené v troubě. Žádné další koření není třeba a už jenom z té vůně se nám sbíhají sliny. A což teprve, když tu lahůdku ochutnáme. Jak říká Mirek Horák : „Jako když jdete po schodech ke gurmánskému ráji“.

Takže inspirace v pořadu Jak šmakuje Moravskoslezsko najdeme každý den spoustu. Je jen na nás, jestli podlehneme pokušení, a uvaříme si doma třeba ten „šmakézní“ vývar a nebo něco jiného. Lákavé je to velmi.

Zdroj fotografií: Facebook.com a Polar.cz

Nemusí být na škodu na chvíli zapomenout na hamburgery, čínské nudle, pizzy, špagety, krevety a hranolky a poohlédnout se v české kotlině po dávno zapomenutých jídlech našich babiček a dědů. Po všech...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů