článek

Jak smažíme maso


Asi si řeknete, že na smažení masa vůbec nic není, ale je dobré dodržovat několik pravidel, kter&aa..
(celý článek)

Asi si řeknete, že na smažení masa vůbec nic není, ale je dobré dodržovat několik pravidel, kter&aa...
Sdílejte obsah s přáteli



Asi si řeknete, že na smažení masa vůbec nic není, ale je dobré dodržovat několik pravidel, která vám zaručí nejchutnější výsledek. Tento článek je určen spíše pro začátečníky. Obsahuje několik užitečných rad a tipů.

Základní recept – řízky v trojobalu
Čtyři rovnoměrně naklepané plátky vepřové nebo telecí kýty posolíme (při naklepávání můžeme naříznout po okrajích), obalíme nejdříve v hladké mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a smažíme pozvolna dozlatova. Po vyjmutí necháme okapat nebo položíme na chvíli na papírový ubrousek, čímž se též zbavíme přebytečného tuku. Řízky podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší. Při podávání můžeme ještě dle chuti pokapat citronem.

Rady a tipy
Maso nejčastěji obalujeme v klasickém trojobalu, což znamená hladká mouka, rozšlehané vejce a strouhanka. Můžeme však zaměnit strouhanku za rozdrcené kukuřičné cornflakes a bude to více křupavé. Nebo můžeme do strouhanky přidat sýr, sezamová semínka, kokosovou moučku, apod. Do mouky můžeme přidat drcený pepř, sladkou papriku nebo čerstvé nasekané bylinky aj. Mnoho lidí přidává do rozšlehaných vajec trochu mléka.
Trojobal můžeme zaměnit s těstíčkem – vajíčka, mouku a třeba sýr důkladně rozmícháme a poté maso obalujeme. Do těstíčka můžeme použít různé koření, čerstvé bylinky, nakrájenou šunku, sojovou omáčku, apod.


Dobrá rada zní, maso obalujeme až těsně před smažením, jinak nám trojobal navlhne.
Smažíme na rostlinném oleji, který si předehřejeme na cca 180°C. Pokud se z oleje kouří, je moc rozpálený. Smažíme zvolna, při prudkém smažení se spálí obal a uvnitř je maso syrové.
Během smažení do masa nepícháme, jinak nám vyteče šťáva.
Pokud je strouhanka příliš stará, pohlcuje mnoho tuku.
A poslední tip, maso na plátky krájíme přes vlákna a odkrojíme přebytečný tuk (tlusté).  


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak smažíme maso.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak smažíme maso .
Další recepty na Jak smažíme maso.

Naši partneři