Jak smažíme maso

Článek byl publikován

Asi si řeknete, že na smažení masa vůbec nic není, ale je dobré dodržovat několik pravidel, která vám zaručí nejchutnější výsledek. Tento článek je určen spíše pro začátečníky. Obsahuje několik užitečných rad a tipů.


Základní recept – řízky v trojobalu
Čtyři rovnoměrně naklepané plátky vepřové nebo telecí kýty posolíme (při naklepávání můžeme naříznout po okrajích), obalíme nejdříve v hladké mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a smažíme pozvolna dozlatova. Po vyjmutí necháme okapat nebo položíme na chvíli na papírový ubrousek, čímž se též zbavíme přebytečného tuku. Řízky podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší. Při podávání můžeme ještě dle chuti pokapat citronem.


Rady a tipy
Maso nejčastěji obalujeme v klasickém trojobalu, což znamená hladká mouka, rozšlehané vejce a strouhanka. Můžeme však zaměnit strouhanku za rozdrcené kukuřičné cornflakes a bude to více křupavé. Nebo můžeme do strouhanky přidat sýr, sezamová semínka, kokosovou moučku, apod. Do mouky můžeme přidat drcený pepř, sladkou papriku nebo čerstvé nasekané bylinky aj. Mnoho lidí přidává do rozšlehaných vajec trochu mléka.
Trojobal můžeme zaměnit s těstíčkem – vajíčka, mouku a třeba sýr důkladně rozmícháme a poté maso obalujeme. Do těstíčka můžeme použít různé koření, čerstvé bylinky, nakrájenou šunku, sojovou omáčku, apod.



Dobrá rada zní, maso obalujeme až těsně před smažením, jinak nám trojobal navlhne.
Smažíme na rostlinném oleji, který si předehřejeme na cca 180°C. Pokud se z oleje kouří, je moc rozpálený. Smažíme zvolna, při prudkém smažení se spálí obal a uvnitř je maso syrové.
Během smažení do masa nepícháme, jinak nám vyteče šťáva.
Pokud je strouhanka příliš stará, pohlcuje mnoho tuku.
A poslední tip, maso na plátky krájíme přes vlákna a odkrojíme přebytečný tuk (tlusté).  

Asi si řeknete, že na smažení masa vůbec nic není, ale je dobré dodržovat několik pravidel, která vám zaručí nejchutnější výsledek. Tento...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Jak smažíme maso

Autoři článku

Dana F.
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů