článek

Jak správně skladovat pečivo?


Tedy tak, aby vydrželo dlouho krásně čerstvé a chutné? Rádi si pochutnáváte na..
(celý článek)

Tedy tak, aby vydrželo dlouho krásně čerstvé a chutné? Rádi si pochutnáváte na...
Sdílejte obsah s přáteli



Tedy tak, aby vydrželo dlouho krásně čerstvé a chutné? Rádi si pochutnáváte na voňavých rohlících i křupavém chlebu, ale každý den nechcete nebo nemůžete čerstvé pečivo nakupovat? Stejně byste jej většinou nestihli do druhého dne ani sníst? Vůbec nevadí! Máme pro vás pár triků, jak udržet pečivo co nejdéle čerstvé.

Čerstvé versus rozpečené aneb kvalita především

Prvním krokem k tomu, aby vám pečivo vydrželo chutné i na druhé den, je výběr opravdu kvalitních kousků a druhů pečiva. Je totiž skutečně velký rozdíl v tom, zda koupíte právě na prodejně voňavé, ale jen rozpečené pečivo nebo to, které sice pekař dopekl už nad ránem, ale je skutečně to jediné pravé s označením „čerstvé“. Rozpečený mražený polotovar nemůže mít na druhý den nikdy stejnou kvalitu, jako pečivo uhnětené i upečené v jeden den. Proto se dobře zamyslete už přímo na prodejně, a vybírejte jen kvalitní pečivo. Absolutními favority v trvanlivosti jsou pak kváskové a žitné chleby, jejichž chuť se ani po více dnech nemění na pachuť a i plíseň se jim vyhýbá obloukem. U drobnějších kousků pečiva pak rozhodně vedou rohlíky před houskami či bagetkami.

Pečivo kontrolujte každý den

Na plesnivění pečiva má vliv mnoho faktorů – jak změna počasí, bouřky, tak i vlhčí počasí. Ovšem také váš přístup k jeho ukládání. Pečivo vždy ukládejte do čistých sáčků či speciálních chlebníků a boxů, chleba můžete uložit i do plátěných pytlíků. Vždy však každý den jak pečivo, tak i místo, kde jej uchováváte, zkontrolujte, zda není napadeno plísní. Jestliže se plíseň objeví, zbavte se raději ihned celého kusu pečiva. Důkladně nezapomeňte přeprat či umýt i obal, ve kterém bylo pečivo uloženo, aby vám plíseň nenápadně nenaskočila i na ostatní kousky. Pečivu určete stabilní místo, které by mělo být na suchém, ale také dobře větratelném místě, aby se zde nesrážela případná vlhkost.

Nad gumovými rohlíky nezoufejte

Když už se vám poštěstí, že je druhý den pečivo nic moc, nezoufejte! Existuje spoustu receptů i jednoduchých triků, jak chlebu i rohlíkům vrátit chuť i poživatelnost. Z obyčejného chleba snadno vykouzlíte zdravé tousty i teplé sendviče, které vám navíc budou i lahodně chutnat. A hotové jsou za chvilinku. Rohlíky zase můžete rozpéci v troubě, mikrovlnce i zmíněném toustovači a vrátit jim tak jejich vláčnost a chuť. A taková žemlovka – to je panečku mňamka!


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak správně skladovat pečivo?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak správně skladovat pečivo? .

Naši partneři