článek

Jak uchovat vejce, mléčné výrobky, ovoce, zeleninu a pečivo v horkém létě


Začlo léto a s ním i dny horka. Netrvanlivé potraviny nám v teple nevydrží. Připravil..
(celý článek)

Začlo léto a s ním i dny horka. Netrvanlivé potraviny nám v teple nevydrží. Připravil...
Sdílejte obsah s přáteli



Začlo léto a s ním i dny horka. Netrvanlivé potraviny nám v teple nevydrží. Připravili jsme pro vás pár tipů, jak uchovat potraviny ve skvělém stavu i po dobu těchto letních dnů.

Jak uchovat vejce



Nejvhodnější místo pro skladování vajec je chladnička. Chlad je zakonzervuje přibližně na 4 týdny. Nízká teplota zabraňuje odpařování vody z vajec, takže zůstanou čerstvější. Můžete je skladovat také na suchém a chladném místě a udržet čerstvé 2 týdny. Vejce umývejte až těsně před použitím, skořápka je pokrytá přírodní vrstvou, která je chrání před mikroorganismy. Jejím porušením se mohou rychleji pokazit.

Jak na čerstvé mléčné výrobky



Mléko a mléčné výrobky uchovávejte vždy v chladničce, protože jsou citlivé na teplotní změny. Mléčné výrobky s výjimkou smetany a mléka nikdy nezamrazujte, ztratí tak své hodnoty a nejsou pak vhodné pro konzumaci. Sýry nejlépe skladujte v chladničce, ideálně v uzavíratelných nádobách, aby nevstřebávali vůni jiných produktů a naopak. Minimální doba trvanlivosti sýrů je v rozmezí od několika dnů až do několika týdnů, v závislosti na druhu a tvrdosti sýru. Nejlepší jsou čerstvé, proto je doporučujeme nakupovat v menších množstvích. Jen tak budete mít k dispozici vždy čerstvý produkt.

Uchování ovoce a zeleniny



Při nákupu a přenosu ovoce a zeleniny dávejte pozor, aby se kousky neotlačily. Mechanicky poškozené plody se rychleji kazí. Ovoce a zeleninu před vložením do chladničky neumývejte, odstranili byste jejich přirozenou ochrannou vrstvu. Pokud jsou plody špinavé, utřete je suchou utěrkou. Zeleninu a ovoce důkladně umyjte až před jejich bezprostředním konzumováním či tepelnou úpravou. Některé ovoce a zelenina během dozrávání uvolňují ethylen, který působí nepříznivě na jiné plodiny. Sem patří hrušky, švestky, mango a rajčata. Do skupiny ovoce a zeleniny, která je citlivá na ethylen, patří mrkev, brokolice, brambory, dýně, jablka a meloun. Aby zůstaly déle čerstvé, doporučujeme je skladovat odděleně.

Jak uchovávat čerstvé pečivo



Na balení čerstvého pečiva používejte papírové pytlíky místo plastových. Zabráníte tak nadměrnému zapařování pečiva a absorbování vlhkosti. Pečivo zabalené v plastových sáčcích rychleji plesniví, zejména v teplých letních dnech. Nejchutnější je čerstvé pečivo, proto doporučujeme kupovat menší množství. Chléb skladujte v dřevěném chlebníku s polovinou jablka, zpomalíte jeho vysychání. Pokud si ponecháte více čerstvého pečiva a nestihnete jej zkonzumovat, můžete jej zamrazit.

Zmrazení a rozmrazení pečiva



Chléb nakrájejte na krajíce a rozdělte na menší porce. Každou vložte do vaku určeného k zamrazování. Opatrně vytlačte přebytečný vzduch a balíčky vložte do mrazničky. Chléb musíte správně rozmrazit. Krajíce vyndejte z pytlíku, zabalte do papírového ubrousku, který absorbuje přebytečnou vlhkost, a vložte do chladničky. Pokud potřebujete chléb rozmrazit okamžitě, položte jednotlivé krajíce na mřížku v rozehřáté troubě. Budete mít křupavé pečivo, vhodné na snídani nebo večeři. Nezapomínejte však, že rozmrazení pečiva musí být co nejrychlejší.


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři