článek

Jak udělat strouhanku


Už naše babičky sušili staré pečivo, které dále vhodně využili. Pokud se suchý..
(celý článek)

Už naše babičky sušili staré pečivo, které dále vhodně využili. Pokud se suchý...
Sdílejte obsah s přáteli



Už naše babičky sušili staré pečivo, které dále vhodně využili. Pokud se suchými rohlíky nenakrmila domácí zvířata, dost pravděpodobně se staly součástí strouhanky. V dnešní době už stačí dojít do prvního obchodu a strouhanku pohodlně koupit. Usušit a umlet pečivo na strouhanku, však můžete také z pohodlí domova. Není to žádná věda.

Výroba strouhanky
Mnohdy se na etiketách výrobků dočteme naprosto nepochopitelném složení. Díky tomu se může klasický obalovaný vánoční kapr, nechtěně stát exotickou pochoutkou. Klasicky se tvářící strouhanka, tak může obsahovat například rostlinný olej, sůl, cukr, enzymy, látku zlepšující mouku E300, emulgátory nebo také stopy sóji, mléka, sezamu, arašídů, ořechů, lupiny a vajec. Rozhodně se vyplatí nejdříve číst a až poté kupovat.

Kupovaná strouhanka však rozhodně není vyráběna ze starého pečiva, které zbylo v obchodech a je neprodejné. Samotná výroba je velmi zajímavý proces, do kterého lidská ruka zasáhne pouze minimálně. Stroje odvedou veškerou práci. Průběh výroby začíná v obrovských silech, do kterých je přidána mouka, droždí, sůl a také dostatek vody. Obrovský hnětač vypracuje těsto, které následně kyne. Po vykynutí se z těsta tvoří souvislý pás, který postupně prochází kynárnou a troubou. Následně se upečené těsto seká na malé kousky, mele na strouhanku a v poslední fázi se mísí s ostatními druhy strouhanky, pro její požadovanou podobu.

V domácnosti není nic jednoduššího, než nespotřebované pečivo jednoduše usušit a poté namlít.

Využití strouhanky
Různé možnosti využití nalezne strouhanka v kuchyni. Používá ji pravděpodobně každá hospodyňka a mnohdy je opravdu skvělým pomocníkem při vaření. Základní použití je především na obalování. Pokud milujete obalovaného kapra, květák, karbanátky nebo houby, jistě po strouhance sáhnete. Další využití nalezne strouhanka při zahušťování omáček, bez nechtěných hrudek, jako je tomu u mouky.


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak udělat strouhanku.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak udělat strouhanku .
Další recepty na Jak udělat strouhanku.

Naši partneři