Nabídka
Přidej
článek

Jak uložit potraviny, aby zůstaly dlouho čerstvé? Zorganizujte lednici!


V době pandemie jsme si zvykly chodit do obchodů méně, zato nakupujeme větší objemy potravin. Je to praktické a sníží se ..
(celý článek)

V době pandemie jsme si zvykly chodit do obchodů méně, zato nakupujeme větší objemy potravin. Je to praktické a sníží se ...


V době pandemie jsme si zvykly chodit do obchodů méně, zato nakupujeme větší objemy potravin. Je to praktické a sníží se tím riziko potencionální nákazy. Jak ale nákup správně roztřídit do lednice a co udělat pro to, aby potraviny vydržely co nejdéle čerstvé? Klíčem je systém v třídění!

V dobách dávno minulých se potraviny uchovávaly v dvouplášťových skříních, do nichž se vkládal led. Už tehdy nesly název lednice, ale to už je opravdu minulost. U dnešních ledniček není třeba pozorovat, zda led roztál či ne. Stačí si jen pohlídat kam kterou potravinu uložit, aby vydržela co nejdéle čerstvá, protože i na to existuje jednoduchý návod. 

Systém třídění v lednici


V ledničkách není ve všech místech stejná teplota a správné roztřídění potravin je proto alfou a omegou úspěchu. Kam uložit maso a kam marmeládu? Máme pro vás pár nápomocných tipů. 

Stejně jako v místnosti, i v lednici jsou místa, kde je tepleji a naopak. Obecně se dá říci, že horní část lednice je teplejší než spodní. V chladničce naleznete také boxy určené pro zeleninu i ovoce a u větších lednic nechybí ani mrazák. 

Teplý vzduch stoupá vzhůru a tento fyzikální zákon platí i v tomto případě, proto lednice nejméně chladí ve své horní části. Teplotu zde naměříte kolem 8 - 10°C a prostor se hodí pro uchovávání konzerv se zeleninou, dresinků, kečupů, hořčic, sýrů, a také nesnědených, zabalených zbytků od oběda. 

Ve střední části lednice je o něco chladněji, kolem 4 - 5 °C, a proto je to ideální místo k uložení mléčných výrobků jako jsou jogurty, tvarohy, zakysané smetany či mléko… Tento typ potravin je vhodné naskládat do lednice podle data spotřeby. Ty s delší trvanlivostí pěkně dozadu a ty s kratší dopředu, aby se později nemusely vyhazovat prošlé potraviny.

Spodní foch lednice je nejstudenější, s teplotou kolem 2 - 3 °C a určený je pro uskladnění masa a uzenin. Plastové boxy, které lze nalézt také ve spodní části lednice jsou pak určené pro ovoce a zeleninu. 

A co dvířka chladničky? Zde je stejně jako v horní části spotřebiče tepleji, a tím, že se dveře otevírají, může teplota kolísat. Sem patří marmelády, kečupy, otevřené lahve s vínem, ale vejce a mléko sem raději nedávejte. 

Co do lednice nepatří? 


V prvé řadě chléb, který v chladu rychleji okorá a ztratí na chuti. Dále také ovoce a zelenina, které jsou v procesu dozrávání, brambory, cibule, česnek a z ovoce například banány, mango nebo ananas. Lednice nesvědčí ani ovoci, které je příliš zralé, i to raději nechte v ošatce na lince. 

Očista lednice


Odborníci doporučují provádět očistu chladničky alespoň jednou za měsíc. Jen tak se zajistí, že bude hygienicky čistá. Potraviny mohou obsahovat spory plísní, které nejsou okem viditelné, ale lednicí se zvládnou snadno rozšířit. To samé platí u bakterií. Zejména u syrového masa je třeba dbát zvýšenou pozornost a pokud ho vyjmete z obalu, je dobré umístit ho na talíř a přikrýt potravinovou fólií. 

Než se pustíte do umývání lednice, je nutné vyndat z ní veškeré potraviny. Nejekologičtější a zároveň velmi účinný prostředek pro její očistu je octová voda. Je šetrná k přírodě a lednici přitom spolehlivě zbaví bakterií i plísní. 

Tip nakonec: Z lednice se linou nepříjemné pachy? Pak do ní umístěte talířek s na plátky nakrájeným citronem, misku s octovou vodou nebo jedlou sodu. Ty nelibé vůně spolehlivě zachytí.



 



Těstovinový salát s kuřecím masem

Těstovinový salát s kuřecím masem


Drůbeží maso může být domovem bakterie Salmonely, a proto je třeba dbát na jeho správné skladování i tepelnou úpravu. Pak si lze vychutnat tento báječný salát bez obav.


Zeleninový salát s ořechy a citronovou zálivkou

Zeleninový salát s ořechy a citronovou zálivkou


Do boxů ve spodní části lednice ukládáme zeleninu. Ořechy lze uskladnit v mrazáku, zůstanou pak déle čerstvé a v salátu budou chutnat jako právě vyloupané.


Jogurtový koláč s jahodami

Jogurtový koláč s jahodami


Báječně osvěžující a lehký koláč. Nezapomeňte, že mléčné výrobky patří do střední části lednice, jahody do plastového boxu.


Bramborák

Bramborák


Tato oblíbená placka z brambor voní po česneku a majoránce. Brambory ale v lednici nehledejte, ty patří na jiné tmavé a chladné místo. Uložit se dají třeba ve sklepě.


Salátová zálivka s balzamikovým octem

Salátová zálivka s balzamikovým octem


Tento druh octa má krásnou hnědou barvu a vyrábí se ze zahuštěného vinného moštu. Má výraznou chuť a dodá salátu do pomyslné něco navíc. K dostání je i v krémové variantě.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři