Jak uvařit hlávkové zelí

Článek byl publikován

Zelí je listová zelenina a známe tři jeho základní druhy: hlávkové, pekingské a čínské. Všechny tři druhy zelí můžeme jíst za syrova nebo je můžeme upravovat tepelně. Zatímco pekingské a čínské zelí u nás zdomácnělo teprve nedávno, hlávkové zelí má v naší kuchyni, jako příloha k masu, pradávnou tradici.


Dnes si můžeme vybrat z mnoha odrůd hlávkového zelí bílého i červeného. Oboje zelí je důležitou součástí mnoha světových kuchyní, hlavně ruské, německé, ukrajinské a svoje důležité místo má i v kuchyni české, maďarské, rakouské a v mnoha dalších.


Již odedávna se hlávky zelí uchovávaly v chladu, nebo se nakrájené zelí nechalo vykvasit se solí a kmínem. Toto kvašené zelí je zdrojem velkého množství minerálních látek a především také vitamínu C, takže jeho častá konzumace je samozřejmě našemu organizmu velmi prospěšná.


Kromě kvašeného zelí, z kterého můžeme v naší kuchyni připravit různé zelné saláty, nebo ho jen přidat jako přílohu k masu, je velmi oblíbené zelí tepelně upravené vařením nebo dušením. Jako příloha k pečeným masům je dušené zelí prostě nezbytné. Existuje spousta lety prověřených receptů na přípravu této zeleniny. Je jedno, jde-li o zelí bílé či červené, obojí má své příznivce, a k některým masům se více hodí zelí červené (například ke zvěřině), k jiným zase zelí bílé.


Pokud připravujeme dušené zelí ze zelí již naloženého, je někdy dobré ho před samotnou tepelnou úpravou propláchnout vodou, abychom odstranili přebytečnou kyselost. Není to nutné pokaždé, záleží na kyselosti nálevu ve kterém je zelí naložené. Potom zelí překrájíme na menší kousky. V kastrole si na sádle nebo oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Když cibule zesklovatí, přidáme k ní kysané zelí, kmín, sůl, trochu cukru a podlijeme vodou. Zelí takto dusíme přibližně 20 minut doměkka, pak ho zahustíme jíškou, případně dochutíme octem, cukrem nebo solí a už jen krátce provaříme.


Při přípravě dušeného zelí z čerstvé hlávky, ji nejprve rozkrojíme na čtvrtiny a zelí nakrájíme na nudličky. Nakrájené zelí pak nasypeme do hrnce, zalijeme ho vodou tak, aby bylo potopené a s trochou kmínu a soli ho vaříme téměř doměkka. Potom vodu slijeme a zelí, stejně jako to kysané, podusíme v kastrole na tuku s cibulkou, trochu podlijeme a úplně nakonec zahustíme trochou jíšky a dochutíme.


Někdo zamíchá do červeného zelí ve finále trochu pikantní marmelády. Také je možné na zahuštění použít místo jíšky nastrouhaný syrový brambor. V některých receptech na přílohové zelí se dočteme, že můžeme hotové zelí ještě vylepšit tak, že ho posypeme na talíři osmaženou cibulkou nebo slaninou.


Zkrátka, receptů na přípravu opravdu chutného zelí k pečené kachně, huse, ke zvěřině nebo třeba k vepřové pečeni, je nekonečně mnoho. Někdo má rád zelí kyselejší, někdo sladší, někdo ho má rád zahuštěné, někdo ne. Rozhodně je to velmi chutné a hlavně zdravé jídlo a lze ho všem jen doporučit.

Zelí je listová zelenina a známe tři jeho základní druhy: hlávkové, pekingské a čínské. Všechny tři druhy zelí můžem...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Jak uvařit hlávkové zelí

Odkazy na tématické stránky

Hlávkové zelí na Wikipedii

Recepty na saláty

Jak uvařit hlávkové zelí Jak uvařit hlávkové zelí Jak uvařit hlávkové zelí

Autoři článku

Hana R.

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů