Jak uvařit italské risotto

Článek byl publikován

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík mražené zeleniny a nakrájeli pečené maso, co nám zbylo z včerejšího oběda. Nic proti tomu, ale s italským risottem tohle nemá vůbec nic společného. Italské risotto je kulinářský zážitek z úplně jiné dimenze. Tento lahodný, krémový až kašovitý pokrm, když ho správně uvaříme, nás určitě osloví.


Postup při vaření je vlastně jednoduchý, důležité je však dodržet několik jasně daných pravidel. Tak především, rýže je základní surovinou a proto jí musíme věnovat velkou pozornost. Ne každý její druh se na risotto hodí. Používáme především italské druhy, jako je Arborio nebo Carnaroli, jsou to druhy kulatozrnné rýže, jejichž zrnka jsou obalena jemným škrobem. Ale také značka Lagris má vlastní kulatozrnnou rýži na risotto vhodnou.


Druhým důležitým prvkem při vaření je silný vývar, i ten dělá risotto. Můžeme použít jak masový, tak zeleninový, záleží na tom, zda risotto budeme vařit třeba s houbami, se zeleninou nebo ho obložíme opečenými krevetami.


Dále potřebujeme už jen máslo, případně olivový olej, víno, cibuli (nejlepší kuchaři rozhodně doporučují šalotku) a parmezán. Těchto pár surovin nám stačí k uvaření základního italského risotta.


Na vaření italského risotta je nejvhodnější široká vyšší pánev, aby se z ní tekutina lépe odpařovala. V pánvi rozpustíme máslo. Někdo přidává i trošku olivového oleje, je to možné. Na zahřátém tuku lehce orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, až zesklovatí. Tomuto základu se italsky říká soffritto. Pozor, cibulka nesmí zhnědnout. Pak do pánve k cibuli přisypeme nepropláchnutou italskou rýži a za stálého míchání ji smažíme asi 4 minuty na horkém tuku.


Nyní do pánve přilijeme trochu vína a za stálého míchání ho zvolna necháme částečně vsáknout do rýže a částečně odpařit. Když je všechna tekutina pryč, podlijeme rýži trochou vývaru a zase mícháme a vaříme až do úplného odpaření tekutin. Poté znovu dolijeme vývar a za důsledného míchání opět necháme tekutinu všechnu odpařit. Tento krok během vaření risotta zopakujeme asi tak 7 až 10krát. Postupné dolévání tekutin je nezbytným a rozhodujícím prvkem při vaření tohoto pokrmu. Celý čas vaření rýže se odhaduje přibližně na 20 minut. Rýže by měla být uvařená al dente a řekne si sama tím, že přestane tekutinu absorbovat.


Nyní nastal čas vmíchat do skoro hotového risotta trochu másla a nastrouhaný parmezán. Je to dost slaný sýr, takže pozor na dosolování pokrmu. Základní italské risotto je hotové a hned ho podáváme. Tady není možné žádné ohřívání, risotto je pokrm, kdy host čeká na jídlo, nikdy to není naopak.


Klasické italské je Risotto alla Milanese, kam přidáváme s vínem trochu šafránu, který nám pokrm rozzáří do slunečné žluti. Velmi oblíbené je i Risotto con funghi, které se vaří s houbami. Pokud máme základní italské risotto, můžeme si ho dotvořit podle chuti a podle osvědčených a vyzkoušených receptů. Známe ho třeba s mušlemi, s kozím sýrem a červenou paprikou, radicchio s červenou čekankou a další a další.


Obstaráme-li si vhodnou kvalitní rýži, připravíme silný a dobrý vývar, dodržíme základní pravidla při vaření, a budeme-li mít na paměti, že odbíhání od sporáku při míchání risotta není rozhodně dovoleno, připravíme si tak skvělé jídlo, že už na něj nikdy nedáme dopustit. A klidně si k němu dopřejme i sklenku dobrého italského vína.

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík mražené zeleniny a nakrájeli pečené maso, co nám zb...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Jak uvařit italské risotto
Jak uvařit italské risotto Jak uvařit italské risotto

Autoři článku

Hana R.

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů